Szerző: Ady Krisztián

2005. június 16. 12:49:03

Letölthető a RAW formátumú fotókat kezelő segédprogram Windows XP-re

[Clubic.com] A Microsoft ígéretéhez híven mától elérhetővé tette a Microsoft RAW Image Thumbnailer and Viewer for Windows XP ingyenesen letölthető segédprogramját, mely a felsőkategóriás digitális fényképezőgépekkel készült tömörítetlen, nyers digitális adatokat tartalmazó RAW állományokat képes kezelni. A körülbelül 48 megabájtos szoftver a Nikon NAVE, a Canon CRW/CR2, illetve a TIFF formátumú tömörítetlen állományokat tudja feldolgozni.

[Clubic.com] A Microsoft ígéretéhez híven mától elérhetővé tette a "Microsoft RAW Image Thumbnailer and Viewer for Windows XP" ingyenesen letölthető segédprogramját, mely a felsőkategóriás digitális fényképezőgépekkel készült tömörítetlen, nyers digitális adatokat tartalmazó RAW állományokat képes kezelni. A körülbelül 48 megabájtos szoftver a Nikon NAVE, a Canon CRW/CR2, illetve a TIFF formátumú tömörítetlen állományokat tudja feldolgozni.

Utómunkák kézzel

A RAW formátumok felépítése gyártónként, de akár fényképezőgép-típusonként is eltérő lehet. A RAW formátumú kép gyakorlatilag nem más, mint a fényképezőgép optikai érzékelője által rögzített nyers kép, amelyet a készülék elektronikája még nem dolgozott fel. Sokan a fényképezőgép elektronikája helyett maguk szeretnék elvégezni az "utómunkálatokat", így egyre nagyobb igény van a RAW formátumú képeket kezelő szoftverekre.

A RAW állományokat jelenleg főképp a csúcskategóriás, professzionális felhasználásra szánt fényképezőgépek képesek tárolni és exportálni, a nagyméretű fotók megjelenítéséhez, szerkesztéséhez pedig drága szoftverekre, például Adobe Photoshopra van szükség. A Microsoft, a Canon, a Nikon és a Fuji, valamint az Adobe összefogása erre a problémára igyekszik megoldást nyújtani.

A Microsoft következő generációs Windows operációs rendszere, a "Longhorn" már beépített támogatást nyújt majd ezekhez az állományokhoz.

a címlapról