Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A Transmeta Crusoe Kínába megy

Bodnár Ádám, 2005. június 01. 13:48
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A pénzügyi problémákkal küszködő Transmeta tegnap bejelentette, hogy 15 millió dollár készpénzért és további, egyelőre nem részletezett fizetségért eladja Crusoe mikroprocesszorának gyártási jogát a hongkongi Culture.com Technology Ltd. vállalatnak.

[HWSW] A pénzügyi problémákkal küszködő Transmeta tegnap bejelentette, hogy 15 millió dollár készpénzért és további, egyelőre nem részletezett fizetségért eladja Crusoe mikroprocesszorának gyártási jogát a hongkongi Culture.com Technology Ltd. vállalatnak.

A Transmeta emellett Efficeon chipjének technológiáját is licenceli a Culture.com részére, amely az ismeretek birtokában a kínai piacra szánt Crusoe és Efficeon lapkákat tervez gyártani. A Culture.com a továbbiakban jogdíjat fizet a Transmetának minden egyese Crusoe és Efficeon processzor értékesítése után. A tranzakció várhatóan a negyedik negyedév során zárul le és több hatóság jóváhagyása is szükséges hozzá, mivel az amerikai technológiák Kínába történő eladásához a Kereskedelmi Minisztériumnak is hozzá kell járulnia.

A Transmeta március végén határozott arról, hogy a fennmaradás érdekében termékek helyett szellemi tulajdonával próbál szerencsét a piacon. A beszüntette Crusoe és 130 nanométeres csíkszélességű Efficeon chipjeinek gyártását, jelenleg már csak 90 nanométeres Efficeonok érhetők el a Transmeta kínálatában, azonban a korábbinál magasabb áron. A vállalat megvált közel 70 alkalmazottjától is, így már csak alig 200-an maradtak a cégnél.

A vállalat története során soha sem tudott nyereséget felmutatni. A Transmeta 1998 óta összesen 127,8 millió dollár bevételt ért el és 614 millió dollárnál is több veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.