Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 1. 13:48

A Transmeta Crusoe Kínába megy

A pénzügyi problémákkal küszködő Transmeta tegnap bejelentette, hogy 15 millió dollár készpénzért és további, egyelőre nem részletezett fizetségért eladja Crusoe mikroprocesszorának gyártási jogát a hongkongi Culture.com Technology Ltd. vállalatnak.

[HWSW] A pénzügyi problémákkal küszködő Transmeta tegnap bejelentette, hogy 15 millió dollár készpénzért és további, egyelőre nem részletezett fizetségért eladja Crusoe mikroprocesszorának gyártási jogát a hongkongi Culture.com Technology Ltd. vállalatnak.

A Transmeta emellett Efficeon chipjének technológiáját is licenceli a Culture.com részére, amely az ismeretek birtokában a kínai piacra szánt Crusoe és Efficeon lapkákat tervez gyártani. A Culture.com a továbbiakban jogdíjat fizet a Transmetának minden egyese Crusoe és Efficeon processzor értékesítése után. A tranzakció várhatóan a negyedik negyedév során zárul le és több hatóság jóváhagyása is szükséges hozzá, mivel az amerikai technológiák Kínába történő eladásához a Kereskedelmi Minisztériumnak is hozzá kell járulnia.

A Transmeta március végén határozott arról, hogy a fennmaradás érdekében termékek helyett szellemi tulajdonával próbál szerencsét a piacon. A beszüntette Crusoe és 130 nanométeres csíkszélességű Efficeon chipjeinek gyártását, jelenleg már csak 90 nanométeres Efficeonok érhetők el a Transmeta kínálatában, azonban a korábbinál magasabb áron. A vállalat megvált közel 70 alkalmazottjától is, így már csak alig 200-an maradtak a cégnél.

A vállalat története során soha sem tudott nyereséget felmutatni. A Transmeta 1998 óta összesen 127,8 millió dollár bevételt ért el és 614 millió dollárnál is több veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról