Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 20. 12:06

Itt az ATI Radeon X550

[x-bit labs] Az ATI Technologies két kártyagyártó partnere, a GeCube és a HIS is megkezdte az eddig még sem jelentett Radeon X550 grafikus processzorra épülő termékek forgalmazását. Az X550 egy alsó árkategóriás videochip, lényegében az X300 kipofozott változata, amely 4 pixel és 2 vertex futószalaggal rendelkezik és 400 MHz-es órajelen működik. A hozzá kapcsolt memóriák 64 vagy 128 bites sínen kommunikálnak és 550 MHz-en ketyegnek.

HIRDETÉS

[x-bit labs] Az ATI Technologies két kártyagyártó partnere, a GeCube és a HIS is megkezdte az eddig még sem jelentett Radeon X550 grafikus processzorra épülő termékek forgalmazását. Az X550 egy alsó árkategóriás videochip, lényegében az X300 "kipofozott" változata, amely 4 pixel és 2 vertex futószalaggal rendelkezik és 400 MHz-es órajelen működik. A hozzá kapcsolt memóriák 64 vagy 128 bites sínen kommunikálnak és 550 MHz-en ketyegnek.

A legolcsóbb kártyákra csak 128 megabájt memória kerül, azonban a HyperMemory technológia segítségével ez "megduplázható": a HyperMemory lényege, hogy magán a videokártyán csak egész kis mennyiségű (32-128 megbájt) memóriát kell elhelyezni, a működéshez szükséges további tárterületet a kártya a számítógép saját memóriájából dinamikusan foglalja le. Az X550-alapú kártyákon a 128 megabájt mellé a számítógép memóriájából további 128 foglalható le, így a grafikus chip összesen 256 megabájttal gazdálkodhat.

A HyperMemory egyszerre hardveres és szoftveres technológia, a megvalósításban ugyanis nagy szerepet kap a meghajtóprogramban jelen levő intelligencia, amely arról határoz, hogy a kártya mennyi memóriát foglaljon le, illetve hogy mely grafikus adatok kerüljenek a rendszermemóriába és melyek maradjanak a videochiphez közelebb, a kártyán. A HyperMemory működéséhez elengedhetetlen a PCI Express interfész, így a kártyák is ilyen kivitelben készülnek.

A hírek szerint a 128 megabájt memórival szerelt, HyperMemoryt használó videokártyák ára 59 dollárnál (~12 ezer forintál) kezdődik majd.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 02:30

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.