:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. április 10. 16:34

A kábeltévés hálózatok liberalizásálását szorgalmazza a TVNET

A kábeltelevíziós hálózatok liberalizálása mellett szállt síkra a TVNET Kft. A kábeltévé-hálózatok megnyitását jelenleg semmilyen jogszabály nem írja elő, holott az Egységes Hírközlési Törvény korábbi tervezetében ez még benne volt, ám a parlament által 2001-ben elfogadott változatból már kikerült.

[HWSW] A kábeltelevíziós hálózatok liberalizálása mellett szállt síkra a TVNET Kft. A kábeltévé-hálózatok megnyitását jelenleg semmilyen jogszabály nem írja elő, holott az Egységes Hírközlési Törvény korábbi tervezetében ez még benne volt, ám a parlament által 2001-ben elfogadott változatból már kikerült.

Jelenleg a kábeltévés internetszolgáltatók zöme a saját hálózatán nyújtja az internet-hozzáférést. A TVNET üzleti modellje az, hogy más hálózatán -- megfelelő díj fizetése mellett -- nyújt internetszolgáltatást. Így a jellemzően csak a kábeltévés műsorok sugárzásának infrastruktúrájával rendelkező hálózattulajdonosnak nem kell beruháznia az internetszolgáltatáshoz szükséges berendezések vásárlásába, hanem csak beengedi maga mellé a TVNET szolgáltatását. Hasonlóképpen nyújtja kábeltévés internetszolgáltatását az Axelero is, hiszen a hálózat nem az övé, hanem a Matávkábelé -- itt azonban az azonos cégcsoporthoz tartozó szolgáltatók közti megállapodás és a munkamegosztás nem kérdéses.

A TVNET még a mai kábeltévés óriáscégek megjelenése előtt, a kis, helyi szolgáltatók virágzásának idején kötötte megállapodásainak legtöbbjét. Később, amikor a kisebb cégeket megvásárolták az olyan óriásvállalatok, mint a UPC, vagy például a Fibernet, és azok elindították saját internetszolgáltatásukat, a TVNET nehéz helyzetbe került. Eddig két területen kellett búcsút intenie előfizetőinek, noha a hálózatok alkalmasak lettek volna arra, hogy egyidejűleg kettő -- vagy akár több -- szolgáltató is szélessávú internet-hozzáférést nyújtson.

A TVNET-nek akaratuk ellenére búcsút intő előfizetők egyike korábban a versenyhivatalhoz fordult, mondván: a szerződéskötéstől elzárkózó UPC döntése erőfölénnyel való visszaélés. Az ügyfél "megnyerte" volt szolgáltatójának az eljárást, amit a UPC azonnal megfellebbezett, így még mindig nincs egyértelmű állásfoglalás a törvényben nem szabályozott kérdés versenyjogi megítéléséről. Az idő pedig sürget, hiszen a TVNET XIV. kerületi ügyfelei idén nyáron -- a TVNET és a hálózat tulajdonosa közti szerződés lejártával -- előfordulhat, hogy szintén elkerülnek szolgáltatójuktól.

A TVNET és a többségi tulajdonos Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap (MAVA) által szervezett mai sajtóbeszélgetésén elhangzott: az üzleti modellnek nagy jövője van a liberalizált kábeltévé-hálózatokon, de most a sorozatos ügyfélelelvesztések miatt nehéz helyzetbe kerülhet a vállalat. Noha a jelenlegi 1500 kábeltévés, 2500 ADSL-es és 30 bérelt vonali ügyfél mellett tavaly 550 millió forintos árbevételt produkáló vállalkozás üzemi eredménye már pozitív, a nyereséghez még épp a UPC-hez és a Fibernethez került hozzávetőleg 5-600 ügyfél megtartására lett volna szükség.

A kábelhálózatok megnyitása ugyanakkor nem csak a TVNET számára nyereség, hiszen az előfizetők is csak ebben az esetben találkozhatnak a kínálati piaccal -- azaz választhatnak maguknak kábeles internetszolgáltatók között, s árverseny is csak ott lesz, ahol megjelenik ugyanazzal a szolgáltatással a konkurencia. A Hírközlési Törvény ugyanakkor nem a szolgáltatás, hanem az infrastruktúra típusú liberalizáció szellemiségében készült. Ez kétségkívül előnyös volt a távközlési hálózatok kiépítésekor, ám a mai kábeltévé-kiépítettség mellett már életszerűnek tűnik a szolgáltatást nyújtókat versenyeztetni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.