Szerző: Vörös Péter

2003. április 28. 17:00

A Sybase bezárja kínai irodáit az atípusos tüdőgyulladás terjedése miatt

A Sybase úgy döntött, hogy az atípusos tüdőgyulladás (SARS) miatt átmenetileg bezárja kínai irodáit. A lépés mintegy 300 alkalmazottat érint. A vállalat egyúttal átmenetileg korlátozza az alkalmazottak utazását ebben a régióban. A szakértők egyetértenek abban, hogy a betegségnek jelentős hatása lehet a kínai befektetésekre, amennyiben nem sikerül rövid időn belül megtalálni az ellenszert.

A Sybase úgy döntött, hogy az atípusos tüdőgyulladás (SARS) miatt átmenetileg bezárja kínai irodáit. A lépés mintegy 300 alkalmazottat érint. A vállalat egyúttal átmenetileg korlátozza az alkalmazottak utazását ebben a régióban. A szakértők egyetértenek abban, hogy a betegségnek jelentős hatása lehet a kínai befektetésekre, amennyiben nem sikerül rövid időn belül megtalálni az ellenszert.

"Nagyon aggódom, ugyanis a bizonytalanság jelentősen visszaveti a piacokat" -- mondta John Chen, az adatbázis-kezelő és egyéb vállalati alkalmazásokat forgalmazó cég elnök-vezérigazgatója. "Minden a bizalmon alapul, márpedig ha nap mint nap emberek halnak meg és kapják el a fertőzést, annak meglehetősen erős hatása lehet a jelenlegi negyedéves eredményekre".

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) honlapja szerint a vírus eddig világszerte több mint 260 ember halálát okozta, míg a megfertőzött betegek száma 4400.

Chen csütörtökön elmondta, hogy az alkalmazottak a munka egy részét el tudják látni otthonról is, azonban az irodákat egyelőre meghatározatlan ideig nem fogják használni. A cég egyik képviselője később közölte, hogy a Sybase-nek értékesítési, szolgáltató és oktatási alkalmazottai vannak Kínában, és ezek nagy része otthonról is el tudja látni munkáját.

A Sybase múlt héten tette közzé negyedéves eredményeit: a március 31-én véget ért első pénzügyi negyedévben a vállalat 181,6 millió dolláros árbevételt ért el, szemben a tavalyi év bázisidőszakának 211 millió dolláros forgalmával. A cég általánosan elfogadott számviteli elvek szerint számított nyeresége 13 millió dollárra, részvényenként 13 centre rúgott, míg egy évvel korábban 116,4 millió dolláros, részvényenként 1,14 dolláros veszteségről számolt be a cég. A pro forma nyereség megfelelt a Thomson First Call által megkérdezett elemzők várakozásainak.

A jelenlegi, második pénzügyi negyedévben a vállalat enyhe forgalomnövekedést vár és 182-190 millió dolláros árbevételre számít. A pro forma nyereség a várakozások szerint 18-22 cent között alakul. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 191 millió dolláros forgalom mellett 22 centes profitot várnak.

A negyedéves eredmények bejelentésekor Chen azt is közölte, hogy kiemelt figyelemmel fogják kísérni a SARS terjedését Kínában, ahol a cég immár 12 éve van jelen és ahonnan a forgalom 4-5 százaléka származik.

Nem minden vállalatot ér hátrányosan a SARS elterjedése: a világ egyik legnagyobb légi expressz szállítmányozási cége, a FedEx arról számolt be, hogy Kínában érezhetően emelkedett a forgalom a betegség eredményeként. "Sok utasszállító járatot töröltek, így a repülőgépeinken szállított csomagok mennyisége nőtt" -- mondta Michael Ducker, a FedEx nemzetközi divízióját vezető alelnök. "A hosszú távú hatást nehéz előrejelezni, de a gazdasági hatás nagyon súlyos is lehet."

Jeffrey Sachs, a Columbia Egyetem fenntartható növekedést vizsgáló intézetének igazgatója szerint ha hónapokig fog eltartani a SARS-járvány, "az jelentősen megzavarhatja a régióban kötött szerződéseket. Ha évekig tart a járvány, az igen negatív hatással lesz a kínai befektetésekre. Ugyanakkor ha sikerül viszonylag gyorsan megtalálni az ellenszert, akkor a vírus gazdasági hatása gyorsan elmúlhat."

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról