Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 2. 11:05

Jelentős növekedés előtt áll a szerves kijelzők piaca

Az Organic light-emitting diode (OLED), azaz szerves fénykibocsátó diódákra épülő kijelzők piaca jelentős növekedés előtt áll és az elkövetkező években számos lehetőséget tartogat a gyártók számára -- állítja az iSuppli/Stanford Research.

Az "Organic light-emitting diode" (OLED), azaz szerves fénykibocsátó diódákra épülő kijelzők piaca jelentős növekedés előtt áll és az elkövetkező években számos lehetőséget tartogat a gyártók számára -- állítja az iSuppli/Stanford Research.

2002-ben az OLED kijelzők piaca 91 millió dollárt tett ki, ez idén várhatóan 215 millió dollárra emelkedik, 2009-re pedig átlagosan évi 56 százalékos növekedést produkálva 3,1 milliárd dollárt ér el. Az iSuppli szerint az aktív mátrixos kijelzők eladásai 2005-re megelőzik a passzív mátrixos kijelzőkét és 2009-re már az OLED piac értékének 71 százalékát adják.

Az OLED technológia a jelenlegieknél vékonyabb és kevesebbet energiát fogyasztó kijelzőket eredményezhet. Az OLED megjelenítők több előnnyel is rendelkeznek a hagyományos folyadékkristályos kijelzőkkel szemben: nincs szükség háttérvilágításra, vékonyabbak, könnyebbek az LCD képernyőknél, gyorsan mozgó képek, videók megjelenítésére is tökéletesen alkalmasak.

Az idei év rendkívül fontos lesz az OLED termékek piacán: márciusban piacra került az első fogyasztói termék, amely OLED kijelzőt tartalmazott: ez egy Kodak digitális fényképezőgép volt. Az év során több mobiltelefongyártó is piacra dob olyan modellt, amely OLED kijelzőt tartalmaz. A Samsung a CeBIT-en mutatta be SGH-i500 készülékét, amelynek külső kijelzője egy 256 színű OLED megjelenítő.

Az iSuppli előrejelzése szerint az OLED elsősorban a mobiltelefonok piacán számíthat nagy sikerre: a piackutató vállalat úgy becsüli, 2003-ban a mobiltelefonok számára leszállított OLED megjelenítők értéke 177 millió dollár lesz, 2009-re azonban ez 1,4 milliárd dollárra nő.

2002-ben OLED kijelzőket a Pioneer, a TDK, a Samsung-NEC Mobile Display, a RiTdisplay, a Philips és a Delta Opto gyártott. Az idei évben a gyártók sora a Kodak és a Sanyo mellett számos ázsiai vállalattal bővül majd.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról