Szerző: Barna József

2003. április 24. 09:43

STMicroelectronics: csökkenő nyereség, együttműködés a Hynixszal

Pasquale Pistorio
Pasquale Pistorio
[HWSW] Az STMicroelectronics tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A világ negyedik legnagyobb félvezetőgyártó vállalata a korábban lejjebb szállított várakozásoknak megfelelően csökkenő árbevételről és nyereségről számolt be.

Az STMicroelectronics a március 29-én véget ért első pénzügyi negyedévben 1,62 milliárd dolláros árbevételt ért el, szemben a tavalyi év bázisidőszakának 1,35 milliárd dolláros és az elmúlt negyedév 1,79 milliárd dolláros forgalmával. A nettó nyereség 79 millió dollárra, részvényenként 9 centre rúgott, amely több mint kétszerese a tavalyi év megfelelő időszakában elért 32,9 millió dolláros profitnak, azonban kevesebb, mint a fele az elmúlt negyedéves 160,6 millió dolláros nyereségnek. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 9 centes részvényenkénti profitot jeleztek előre.

Pasquale Pistorio, a vállalat elnök-vezérigazgatója a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a nehéz gazdasági körülmények ellenére éves szinten látványos árbevétel-növekedést tudott felmutatni a cég, azonban a korábbi negyedévhez képest az eredmények kevésbé tűnnek rózsásnak. A visszaesés elsősorban a szezonális trendeknek és az általános gazdasági és geopolitikai bizonytalanságnak tudható be, tette hozzá. A vállalat bruttó haszonrése a negyedév során 35 százalékra csökkent.

A jelenlegi, második pénzügyi negyedévben az STMicroelectronics 1,68-1,72 milliárd dollár közötti árbevételt vár. Pistorio elmondta, hogy továbbra is arra számítanak, hogy a piaci feltételek alapvetően változatlanok maradnak, miközben egyes termékek iránt nő a kereslet. A bruttó haszonrés a várakozások szerint 36 százalék körül alakul majd.

Az ST egyben bejelentette, hogy belép a NAND flash memóriák piacára. A vállalat a dél-koreai Hynix Semiconductorral együttműködve fejleszti ki NAND flash termékeit, melyeket a két cég önállóan forgalmaz majd. A várakozások szerint az első közösen fejlesztett NAND lapkák az idei év második félévében jelenhetnek meg.

A NAND flash memóriák szekvenciális adatelérésre vannak optimalizálva, és így kiválóan alkalmasak multimédiás tartalom tárolására. Jelenleg a NAND lapkák a 8 milliárd dolláros flash-piac egynegyedét adják, azonban az ST becslései szerint e piac -- köszönhetően elsősorban a multimédiás képességekkel felruházott mobiltelefonok és egyéb hordozható eszközök népszerűségének -- dinamikusabb növekedés előtt áll, mint a NOR chipek piaca. Az ST jelenleg az Intel, az AMD és a Sharp után a világ negyedik legnagyobb NOR flashmemória-gyártója.

A vállalat tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra pénzügyi eredményeit. Részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 0,95 százalékkal 21,36 dollárra emelkedett a New York-i börzén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról