:

Szerző: Vörös Péter

2003. április 30. 15:26

Az IBM elnök-vezérigazgatója szerint újra növekedésnek indul az IT-szektor

Samuel Palmisano
Samuel Palmisano
[WSJ] Samuel Palmisano, az IBM elnök-vezérigazgatója a részvényesek éves közgyűlésén elmondta, hogy az IT-szektor újra növekedésnek fog indulni. Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója nemrég arról számolt be a The Wall Street Journal-nak, hogy a gyors növekedés időszaka véget ért a szektorban. Palmisano ezzel szemben elmondta, hogy az IBM bízik abban, hogy az IT-szektor hosszú távú növekedése meg fogja haladni a GDP növekedését, bár pontosabb időpontot nem jelzett előre.

Az idei volt az első olyan éves közgyűlés, amelyen Palmisano a cég elnök-vezérigazgatójaként és az igazgatótanács elnökeként volt jelen. A vállalatvezető szerint a riválisokhoz képest folyamatosan nő az IBM előnye. Palmisano úgy véli, hogy "az IBM a versenytársakhoz képest erősebb lesz", amikor a szektor újra növekedésnek indul a két éves globális visszaesés után.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy "a tavalyi év során a cég alapvető változtatásokat hajtott végre a hosszú távú sikerek elérése érdekében": a vállalat megvette a PricewaterhouseCoopers tanácsadó üzletágát és több szoftvercéget, ugyanakkor eladták a merevlemezgyártó részleget. Palmisano szerint az idén az IBM forgalmának 65 százalékát teszik ki a szoftverek és a szolgáltatások, ez az arány 50 százalék volt 1998-ban és 61 százalék 2002-ben.

A közgyűlésen a részvényesek leszavazták az összes olyan indítványt, amelyet a vállalatvezetés ellenzett. Ugyanakkor meglepetést jelentett az, hogy 47 százalékos támogatást kapott az az indítvány, mely szerint a részvényopciókat költségként kell elszámolni. Palmisano közölte, hogy az IBM úgy döntött, hogy nem hoz nyilvános állásfoglalást ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.