:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 18. 10:38

Az első negyedévben a Dell volt a világ legnagyobb PC-gyártója

2003 első negyedévében a Dell Computer volt a világ legnagyobb PC-gyártója, megelőzve a Hewlett-Packardot. A PC-eladások eközben enyhén emelkedtek.

2003 első negyedévében a Dell Computer volt a világ legnagyobb PC-gyártója, megelőzve a Hewlett-Packardot. A PC-eladások eközben enyhén emelkedtek.

A Gartner felmérése szerint az első negyedében a Dell mintegy 450 ezerrel több asztali gépet, notebookot és Intel-alapú szervert értékesített, mint a HP. A texasi Dell piaci részesedése 16,9 százalék volt, miközben a HP 15,6 százalékot szerzett. A tavalyi első negyedévhez képest a Dell piaci részesedése 24,4 százalékkal növekedett, a HP-é azonban 5,7 százalékkal csökkent -- állítja a Gartner.

A PC-eladások összességében a vártnál jobban alakultak. A piackutató cég szerint az első negyedévben összesen 34,5 millió számítógép hagyta el a gyárakat, ami 5,5 százalékos növekedés a tavalyi első negyedévhez képest. Az IDC szerint az értékesített PC-k száma 2,1 százalékkal növekedett.

A negyedév talán legnagyobb meglepetését a Toshiba szolgáltatta, ugyanis a japán vállalat bekerült a világ legnagyobb 5 PC-gyártója közé és az amerikai piacon is a legnagyobbak közé került. A Dell mellett a Toshiba volt a másik olyan cég, amely kétszámjegyű százalékos növekedést tudott elérni.

Az amerikai piacon a Dell 30,7 százalékos részesedést szerzett és 23,9 százalékos növekedést ért el. Eközben a HP 19 százalékos részesedést és 3,3 százalékos csökkenést volt kénytelen elkönyvelni. Az amerikai piacon a Dellt és a HP-t az IBM, a Gateway és a Toshiba követte. A világpiacon a harmadik helyet az IBM szerezte meg, ezután a Toshiba és az NEC következett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.