Szerző: Barna József

2003. április 9. 15:17

A SiS-t kellemetlenül érinti az Intel-VIA megállapodás

Egy nappal azt követően, hogy az Intel és a VIA bejelentette licencmegállapodását, a tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) szükségét érezte annak, hogy sajtóközleményben számoljon be az Intelhez fűződő kapcsolatának rendíthetetlenségéről. Az elemzők azonban -- e szokatlan gesztus ellenére is -- úgy vélik, hogy elsősorban a SiS pozícióját gyengíti majd az ismét legitim piaci szereplővé váló VIA várható térnyerése.

[HWSW] Egy nappal azt követően, hogy az Intel és a VIA bejelentette licencmegállapodását, a tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) szükségét érezte annak, hogy sajtóközleményben számoljon be az Intelhez fűződő kapcsolatának rendíthetetlenségéről. Az elemzők azonban -- e szokatlan gesztus ellenére is -- úgy vélik, hogy elsősorban a SiS pozícióját gyengíti majd az ismét legitim piaci szereplővé váló VIA várható térnyerése.

A SiS közleménye hangsúlyozta, hogy a vállalat -- mint annak legfontosabb lapkakészlet-gyártó partnere -- továbbra is jó, kölcsönösen hasznos kapcsolatot ápol az Intellel. A cég azt is megemlíti, hogy jelenleg is tárgyalásokat folytat a processzorgyártóval a következő generációs, 800 MHz-es rendszerbuszt támogató lapkakészletek licencéről, és rövidesen beszámol azok eredményeiről. Amint a közlemény folytatja: "Ami az Intel és a másik vállalat kapcsolatát illeti, jelenleg a SiS nem érzi helyénvalónak kommentálni a hírt."

A SiS rendhagyó közleménye arra utal, hogy a tajvani vállalat tart a VIA megerősödésétől. Amint az ismert, a jelentősebb lapkakészlet-gyártók közül korábban egyedül a SiS rendelkezett a 400 és 533 MHz-es rendszerbuszt használó Intel Pentium 4 processzorok támogatásához szükséges licencekkel, míg a VIA az Intellel folytatott pereskedés miatt mellőzött szereplővé vált a piacon. Az IDC adatai szerint éppen a Pentium 4-es chipkészletek sikerének köszönhetően a negyedik negyedévben a SiS 16 százalékről 18,7 százalékra növelte piaci részesedését a globális lapkakészlet-piacon, miközben a VIA részesedése 22 százalékról 19,8 százalékra esett vissza.

E növekedés végét jelentheti a hétfőn bejelentett megállapodás. Amint arról beszámoltunk, évek óta tartó jogi huzavona után az Intel és a VIA Technologies peren kívüli megegyezéssel zárta le az alaplapi chipkészletekkel és mikroprocesszorokkal kapcsolatos szabadalmak megsértése miatt egymás ellen indított perek sorozatát és tíz évre szóló keresztlicenc-megállapodást kötött. Ennek részeként az Intel négy évre biztosítja a VIA számára az Intel mikroprocesszorokat kiszolgáló lapkakészletek gyártásához szükséges licenceket, és beleegyezett, hogy öt évig nem indít szabadalombitorlási pert sem a VIA, sem a VIA partnerei ellen a lapkakészletekkel kapcsolatban.

Ez azt jelenti, hogy a VIA ismét legitim szereplővé vált a piacon, és problémamentesen forgalmazhatja Intel Pentium 4 processzorokat kiszolgáló termékeit. Így a két tajvani vállalat a jövőben ismét azonos körülmények között verseng az ügyfelekért, ami törvényszerűen a VIA megerősödéséhez és a SiS befolyásának gyengüléséhez vezet.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról