Szerző: Vörös Péter

2003. április 28. 15:44

A Toshiba nyereséget ért el a márciusban zárult pénzügyi évben

[WSJ] A Toshiba pénteken közzétette a március 31-én zárult pénzügyi év eredményeit. A cég nyereséggel zárta az időszakot, mivel jelentős volt a kereslet a félvezetők és a laptopok iránt. A jó eredményhez hozzájárult a vállalat jelentős átszervezése is.

A japán vállalatóriás a pénzügyi évben 153,07 millió dolláros nettó nyereséget ért el, ez igen jelentős változás az előző évben realizált 2,102 milliárd dolláros veszteséghez képest. A cég éves forgalma 4,9 százalékkal 46,8 milliárd dollárra emelkedett.

A Toshiba üzemi nyeresége 955,97 millió dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 939,75 millió dolláros veszteséggel. A szakértők 1,076 milliárd dolláros üzemi nyereségre számítottak.

"A fogyasztói digitális eszközök eladásainak emelkedése és az ázsiai régió gazdasági növekedése hozzájárult a félvezetők és az elektronikus eszközök forgalmának javulásához" -- mondta Kiyoaki Shimagami, a cég alelnöke. "Ami a nyereséget illeti, az átszervezés és a félvezetőgyártó üzletág növekedése jelentősen hozzájárult a jó eredményhez".

A jelenlegi pénzügyi évben a cég 1,407 milliárd dolláros üzemi nyereségre, 330,96 millió dolláros nettó nyereségre és 47,16 milliárd dolláros forgalomra számít. Az elemzők arra számítanak, hogy a vállalat 910,13-1.323,83 millió dolláros üzemi nyereséget fog realizálni, feltéve, hogy a dollár/jen árfolyam átlagosan 120 körül lesz.

A Toshiba a jó eredményeket részben az átszervezésnek tudja be, ennek részeként több veszteséges üzemágtól megváltak és szövetséget kötöttek korábbi versenytársakkal, ez utóbbira példa a Matsushita Industrial Electric-kel kötött LCD megállapodás.

A Toshiba két héttel ezelőtt jelentette be, hogy a Mitsubishi Electric-kel integrálták a két cég ipari elektronikai és automatikus rendszerek üzletágát annak érdekében, hogy versenyképesebbek legyenek a világpiacon.

A Toshiba kiszállt a számítógépes memóriachip-piac alsó szegmenséből és szövetséget kötött a Fujitsuval annak érdekében, hogy nyereségesebb és fejlettebb félvezetőket gyártsanak mobil eszközökhöz, csökkentsék a költségeket és megosszák a technológiáikat.

A jelenlegi pénzügyi évben a Toshiba szeretné növelni a nyereséget a félvezetőgyártásban, a PC üzletágban, valamint a digitális audiovizuális termék divízióban. A vállalat célja az, hogy a globális PC-eladások 3,95 millióról 4,5 millióra emelkedjenek.

A cég arra számít, hogy a félvezetőgyártó üzletág üzemi nyeresége 661,91 millió dollárra emelkedik az egy évvel korábbi 541,12 millió dollárhoz képest, főként a nagy kapacitású flash memóriagyártó részlegnek köszönhetően. Ez utóbbi memóriachipek iránt folyamatosan nagy a kereslet a digitális fényképezőgépek és a kamerával felszerelt mobiltelefonok emelkedő eladásainak köszönhetően.

A vállalat azt tervezi, hogy a jelenlegi pénzügyi évben a tőkeberuházások 44 százalékkal 2,267 milliárd dollárra emelkednek, ebből 976,32 millió dollár fog jutni a félvezetőgyártó üzletágra, szemben az egy évvel korábbi 546,08 millió dollárral.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról