:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 9. 09:29

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet az IBM segítségével modellezi az ősrobbanást

[Mmd] Az IBM és az Európai Nukleáris

[Mmd] Az IBM és az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) bejelentette, hogy az IBM csatlakozik a CERN adat-grid technológiák fejlesztésével foglalkozó kutatóműhelyéhez (Openlab for DataGrid Applications) egy grid-alapú számítástechnikára épülő, nagy teljesítményű adatkezelő rendszer megalkotásában.

Az IBM storage virtualizációs és fájlmenedzsment technológiája kulcsszerepet kap ebben az együttműködésben, melynek célja, hogy egy a jelenlegieknél lényegesen nagyobb adatfájlrendszer létrehozásával segítséget nyújtson e híres részecskefizikai kutatóintézet tudósainak az anyag és a világegyetem természetére vonatkozó alapvető kérdések megválaszolásában.

Az IBM Research ötletéből született Storage Tank nagy mennyiségű adat kezelését teszi lehetővé skálázhatóság, nagy teljesítmény és magas rendelkezésre állás mellett, egyetlen fájlnév-tartomány használatával, függetlenül attól, hogy az adatok hol és milyen operációs rendszeren találhatók. Az IBM és a CERN közösen dolgozik a Storage Tank képességeinek továbbfejlesztésén, hogy az képes legyen kezelni és a világ bármely pontjáról hozzáférhetővé tenni az elképesztő mennyiségű -- évente több milliárd gigabájtnyi -- adatot, melyet a CERN-nél épülő Large Hadron Collider (LHC) 2007-től várhatóan generálni fog.

Az LHC egy újgenerációs részecskegyorsító, melynek feladata, hogy laboratóriumi körülmények között modellezze a közvetlenül az ősrobbanást követő állapotokat, és segítsen a kutatóknak megérteni a világegyetem keletkezésének első pillanatait.

Ugyanaz a CERN-munkaközösség, amely 1990-ben feltalálta a világhálót, most az Internet egy új alkalmazási területe -- a grid-számítástechnika -- fejlesztésén dolgozik, amely megteremti a technológiai hátteret az LHC rendkívüli adatfeldolgozási igényeinek kiszolgálásához. A CERN nemzetközi kutatóműhelye az intézmény és több, az iparág élvonalába tartozó partnere együttműködésének biztosít keretet; célja olyan adat-intenzív grid-technológiák kialakítása, melyek az LHC-vel dolgozó tudósok munkáját támogatják majd. Mivel a CERN-t foglalkoztató kérdések egyre aktuálisabbak az informatikai ipar számára is, az intézmény nemzetközi kutatóműhelye és innovációs partnerei -- az Enterasys Networks, a HP és az Intel -- nagy lelkesedéssel kutatnak új számítástechnikai és adatkezelő megoldások után, melyek messze túlmutatnak napjaink Internet-alapú számítástechnikáján.

2005-re a CERN és az IBM együttműködésében várhatóan akár egy petabájt (egymillió gigabájt) adatmennyiség kezelése valósulhat meg, ami 20 millió papírral teli iratszekrény, 500 millió floppy-lemez, vagy 1,5 millió CD-ROM tárolási kapacitásával lesz egyenértékű.

A szerződés részeként az IBM Almaden Research Center (San José, Kalifornia) és a Haifa Research Lab (Haifa, Izrael) több vezető tároláskezelési szakembere működik majd együtt a CERN nemzetközi kutatóműhelyének teamjével a Storage Tank kiterjesztésén, hogy az alkalmazkodni tudjon a rendkívüli igényű IT-környezet követelményeihez. Az IBM a CERN rendelkezésére bocsátja a rendszer eredeti, 20 terabájtos, nagy teljesítményű lemezes tárolókapacitását, továbbá hat Linux-alapú szervert. A támogatásban részt vesz az IBM svájci vállalata is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.