Szerző: Ady Krisztián

2003. április 30. 13:14

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége spammeli a fájlcserélő szolgáltatások felhasználóit

[News.com] Ha a pereskedéssel nem ér célt a RIAA, kénytelen más módszerekhez folyamodni -- belülről bomlasztja a rendszert . Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) nevében több fájlcserélő szolgáltatást igénybevevő felhasználó kapott azonnali üzenetet a programok beépített funkciója segítségével, miszerint megszegi a törvényt a jogvédett anyagok terjesztésével.

[News.com] Ha a pereskedéssel nem ér célt a RIAA, kénytelen más módszerekhez folyamodni -- belülről bomlasztja a rendszert. Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) nevében több fájlcserélő szolgáltatást igénybevevő felhasználó kapott azonnali üzenetet a programok beépített funkciója segítségével, miszerint megszegi a törvényt a jogvédett anyagok terjesztésével.

A Grokster és egyéb fájlcserélő alkalmazások beépített chat-kliensein keresztül tegnaptól küld automatikus üzenetet, mondhatni spammel a RIAA szövetség. Az üzenetek elsősorban nyilvánvalóan jogvédett állományokat megosztó felhasználókat céloztak.

A kampány inkább nevelési célzatú, nem fogható fel a RIAA újabb jogi lépéseit megelőző tapogatózásnak, bár a kiküldött figyelmeztetések a felhasználói visszajelzések szerint jogi felelősségrevonást is emlegetnek. "Üzenetet küldünk minden zenét terjesztő felhasználónak, mihelyst lehetséges" -- mondta Cary Sherman, a RIAA elnöke. "Reményeink szerint sikerül tudatosítani a felhasználókban hogy nem névtelenek a hálózaton, jogi következényeik lehetnek tevékenységük folytatásának és egyáltalán nem biztonságos, személytelen az ilyen állománycsere."

A múlt hét péntekén meghozott bírósági ítélet szerint az internetes fálcserélő szoftverek legálisak annak ellenére, hogy segítségükkel meg lehet sérteni a szerzői jogokat. Stephen V. Wilson, Los Angeles-i kerületi bíró döntése szerint a Grokster és StreamCast vállalatok nem követtek el bűncselekményt azzal, hogy fájlcserélő szoftverüket letölthetővé tették, ugyanis ez önmagában még nem sérti meg a szerzői jogokat.

A zeneipar és a filmstúdiók képviselői nagy reményeket fűztek a tavaly decemberben indított perhez, azt várták ugyanis, hogy a bíróság szerzői jogok megsértése miatt be fogja tiltani a KaZaA, Morpheus és Grokster fájlcserélő szolgáltatásokat. Wilson bíró szerint azonban a szoftverek kiadása nem tekinthető jogsértésnek. Ennek oka, hogy a Grokster és a Morpheust kiadó StreamCast nem rendelkeznek információkkal arról, hogy a felhasználók milyen fájlokat cserélnek ki a hálózatban, ugyanis egyik rendszer sem rendelkezik központi adatbázissal.

Az Egyesült Államokban tavaly 8,8 százalékkal esett vissza az eladott CD-k száma -- állítja a Nielsen SoundScan. A zenekiadók szerint a csökkenés legfőbb okai elsősorban a fálcserélő szolgáltatások népszerűsége, illetve a CD-másolás voltak. Az Ipsos-Reid által decemberben végzett felmérés azt találta, hogy a 12 évesnél idősebb amerikaiaknak 19 százaléka már töltött le zenét az internetről fájlcserélő szolgáltatással, a 12 és 17 év közöttieknek pedig több mint fele tette meg ugyanezt. A filmszakma közben attól tart, hogy a szélessávú internet elterjedésével a filmek is könnyen, gyorsan letölthetővé válnak.

A lemezkiadók és a filmipar képviselői természetesen meg fogják fellebbezni a pénteki ítéletet. Azonban ha nem járnak sikerrel, kénytelenek lesznek a felhasználókat célba venni. A fájlcserélők felhasználóinak tevékenysége "illegális és a bíróság ezt ki is mondta" -- mondta Zach Horowitz, a Universal Music elnöke és operatív igazgatója. Horowitz szerint a fájlcserélők lehet hogy megnyertek egy jogi csatát, de a háborút el fogják veszíteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról