Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 18. 10:20

A várakozásoknak megfelelő eredményekkel zárta első negyedévét a Gateway

Theodore Waitt
Ted Waitt
A Gateway csütörtökön tette közzé első negyedéves eredményeit. A vállalat vesztesége megfelelt a korábbi előrejelzéseknek, miközben a forgalom csökkent.

A kaliforniai PC-gyártó az első negyedévben 200 millió dolláros, azaz részvényenként 62 centes veszteségről volt kénytelen beszámolni, miközben a bevétele 844 millió dollárt tett ki. Egy évvel korábban a cég 126 millió dollár (részvényenként 39 cent) veszteséget könyvelt el, míg a forgalma 992 millió dollár volt.

A First Call által megkérdezett elemzők 838 millió dolláros forgalmat és részvényenként 40 centes veszteséget vártak a Gatewaytől, azonban nem vették figyelembe azt a 78 millió dolláros egyszeri költséget, amelyet a Gateway az első negyedévben az átszervezések és üzletbezárások miatt volt kénytelen elkönyvelni. Az egyszeri költség figyelmen kívül hagyásával a Gateway vesztesége részvényenként 38 cent volt.

A vállalat még márciusban tett közzé profit-figyelmeztetést, amikor közölte, hogy elbocsátja alkalmazottainak 17 százalékát, és márkaboltjaiból bezár 76-ot. A Gateway bejelentette, hogy a 75-80 millió dolláros egyszeri költség miatt a veszteség részvényenként 62-66 cent lesz. A negyedéves forgalmat 820 és 850 millió dollár közé várta a cég.

Ted Waitt elnök-vezérigazgató szerint az első negyedéves teljesítmény a kedvezőtlen gazdasági körülményeknek köszönhető, illetve annak, hogy a vállalat egyre inkább a drágább konfigurációkra és szolgáltatásokra koncentrál. "Jelentős átalakuláson megyünk keresztül, azonban az eredmények máris láthatók: kelendőek voltak a felső kategóriás PC-k, jól fogytak a drágább, nem-PC termékek és csökkentek a költségek" -- mondta Waitt.

Az olcsó PC-ktől való elfordulás miatt a Gateway a negyedév során mindössze 506 ezer számítógépet értékesített, ami 22 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. Ennél még az Apple Computer is több számítógépet adott el a negyedév során, 711 ezret. A Gateway azonban elégedett, ugyanis a gépek átlagos eladási ára a negyedik negyedéves 1467 dollárról 1670 dollárra emelkedett.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

7

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.