Szerző: Barna József

2003. április 9. 19:09

In-Stat/MDR: az Intel uralja az alsó kategóriás processzorok piacát

Az In-Stat/MDR piackutató vállalat kiadta Value PC Processors című jelentését, amelyben az Intel alsó árkategóriás Celeron és mobil Celeron processzorainak idén és jövőre várható kilátásait vázolja. A prognózis szerint a processzorgyártó vállalat a közei jövőben a kiéleződő verseny ellenére is megőrzi domináns pozícióját ebben a piaci szegmensben.

[HWSW] Az In-Stat/MDR piackutató vállalat kiadta Value PC Processors című jelentését, amelyben az Intel alsó árkategóriás Celeron és mobil Celeron processzorainak idén és jövőre várható kilátásait vázolja. A prognózis szerint a processzorgyártó vállalat a közei jövőben a kiéleződő verseny ellenére is megőrzi domináns pozícióját ebben a piaci szegmensben.

A piackutató vállalat úgy számol, a jövő év végére az asztali Celeron processzorok órajele legalább 3,3 GHz-ig emelkedik, míg a mobil Celeron órajele 2,7 GHz-ig nő. Noha e processzorok már fejlettebb technológiával készülnek, a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott modellek a jövő év nagy részében még kielégíthetik az igényeket mind az asztali, mind pedig a mobil szegmensben, áll a jelentésben.

Az olcsó mobil processzorok piacán azonban az Intel várhatóan erősödő versenynek néz elébe, köszönhetően az AMD Athlon XP-M, a VIA C3 és a Transmeta Crusoe processzorainak. Kevin Krewell, az MDR igazgatója ennek kapcsán elmondta, hogy az AMD, a Transmeta és a VIA eltérő árú, teljesítményű és fogyasztási mutatókkal rendelkező modelleket kínálnak, azonban ezek nem veszélyeztetik az Intel domináns piaci pozícióját a szegmensben. "Az Intel sokkal inkább aggódhat amiatt, hogy az 'éppen elegendő' teljesítményt nyújtó számítógépek előretörése a legolcsóbb Celeron processzorok iránti keresletet növeli, és így tovább csökkenti az Intel amúgy is csökkenő átlagos eladási árait" -- tette hozzá Krewell.

A jelentés szerint ugyanakkor 2003 második negyedéve és 2004 második negyedéve között az Intel alsó kategóriás processzorainak átlagos eladási ára viszonylag stabil marad, míg a mobil szegmensben növekedhet is, amennyiben a versenytársak nem képesek tartani az Intel által diktált órajel-növekedési ütemet. Egyben a gazdasági visszaesés ellenére is várható, hogy a 2003 utolsó negyedévében esedékes szezonális fellendülésnek és a noteszgépek iránti kereslet növekedésének köszönhetően az idén az Intel növelni tudja a mobil Celeron processzorok darabszám szerinti fogalmát.

Végül, az In-Stat/MDR arra számít, hogy az Intel másfél éven belül piacra dobja nemrég bemutatott Pentium-M processzorának olcsóbb, Celeron kategóriájú modelljeit is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról