:

Szerző: Barna József

2003. április 4. 08:40

A vártnál gyengébb eredményekre számít az STMicroelectronics

Pasquale Pistorio
Pasquale Pistorio
[HWSW] Az STMicroelectronics N.V. tegnap tette közzé első pénzügyi negyedéves előzetes eredményeit. Európa legnagyobb félvezetőgyártó vállalata egyes megrendelések átütemezése miatt az előrejelzéseknél enyhén alacsonyabb árbevételre és bruttó haszonrésre számít.

Az STMicroelectronics az előzetes adatok alapján 1,618 milliárd dolláros árbevételt vár a március 29-én véget érő első pénzügyi negyedévre. Ez valamivel alacsonyabb, mint az előrejelzések alsó határa. A negyedik pénzügyi negyedéves eredmények nyilvánosságra hozatalakor a vállalat 1,62-1,68 milliárd dollár közötti forgalmat jelzett előre. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 1,66 milliárd dolláros árbevételre és részvényenként 13 centes nyereségre számítottak. Az ST azt nem jelezte, hogy a vártnál alacsonyabb árbevétel miként befolyásolja a nyereséget.

A vállalat egyben közölte, hogy a vártnál intenzívebb árverseny és az erős euró miatt a negyedéves bruttó haszonrés is alacsonyabb lesz az előre jelzett értékeknél és 35 százalék körül alakul. Pasquale Pistorio elnök-vezérigazgató három hónapja még úgy nyilatkozott, hogy várakozásai szerint a bruttó haszonrés az év egészében folyamatosan növekszik majd, és az év végére megközelíti a 40 százalékot. A haszonrés az elmúlt negyedévben 36-37 százalék volt.

A megelőző, negyedik pénzügyi negyedévben az ST 1,79 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami 8,6 százalékos növekedést jelent a korábbi negyedévhez, míg 23,4 százalékos emelkedést a megelőző év hasonló időszakához képest. A vállalat nettó nyeresége 160,6 millió dollárt, részvényenként 18 centet tett ki, szemben a 2001 negyedik negyedévében elért 45 millió dolláros, részvényenként 5 centes nyereséggel.

A vállalat tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra várható eredményeit. A New York-i börzén az ST-részvények árfolyama a rendes kereskedésben 1,3 százalékkal 19,73 dollárra csökkent, majd a tőzsdezárás után kereskedésben további 2 százalékkal 19,30 dollárra esett vissza. A cég április 23-án számol be első pénzügyi negyedéves eredményeiről.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.