:

Szerző: Vörös Péter

2003. április 28. 08:35

A Siemens a vártnál nagyobb nyereséggel zárta második pénzügyi negyedévét

[WSJ] A Siemens AG csütörtökön tette közzé negyedéves pénzügyi eredményeit, a cég nettó nyeresége 56 százalékkal csökkent, mivel továbbra is veszteséges a hálózati üzletág és a többi részleg nyeresége is alacsony.

[WSJ] A Siemens AG csütörtökön tette közzé negyedéves pénzügyi eredményeit, a cég nettó nyeresége 56 százalékkal csökkent, mivel továbbra is veszteséges a hálózati üzletág és a többi részleg nyeresége is alacsony.

A német vállalatóriás nettó nyeresége 623 millió dollár (részvényenként 64 cent) volt, szemben az egy évvel korábbi 1,404 milliárd dollárral (részvényenként 1,58 dollárral). Az egy évvel korábbi eredmények esetében jelentős tétel volt az Infineon Technologies AG részvényeinek eladásából származó 662,49 millió dolláros nyereség. Az elemzők 502,35 millió dolláros nyereségre számítottak. Az üzemi nyereség a tavalyi 1,19 milliárd dollárról 1,17 milliárd dollárra csökkent.

A negyedéves forgalom a tavalyi 23,32 milliárd dollárról 19,99 milliárd dollárra esett vissza, ez 14 százalékos csökkenés. Az elemzők 21,17 milliárd dolláros forgalomra számítottak. Az új megrendelések a tavalyi 24,6 milliárd dollárról 20,93 milliárd dollárra estek vissza, ami 3,4 százalékos csökkenést jelent.

A müncheni központú Siemens számos üzletágban (pl. távközlési hálózatok, mobiltelefonok, automatizálás, autóalkatrészek) szeretné javítani a nyereségességet. Heinrich von Pierer, a vállalat elnök-vezérigazgatója közölte, hogy az idén kilenc divízió közül nyolcnak sikerül elérni a haszonrés-célkitűzéseket. A globális gazdasági visszaesés és az erős euró azonban nem könnyíti meg a cég dolgát.

"A jelenlegi gazdasági körülményeket figyelembe véve összességében elégedett vagyok a vállalat teljesítményével" -- mondta von Pierer. "Továbbra is figyelemmel kísérjük piacaink alakulását és megtesszük a versenyképességhez szükséges lépéseket".

Von Pierer eredetileg mind a 14 üzletágnak meghatározta a haszonrés-célkitűzést, de öt üzletág haladékot kapott 2004-ig. Az ipari megoldások, illetve a szolgáltatási üzletág haszonrése 4 százalék, míg az egészségügyi, az energiatermelési és az automatizálási üzletág haszonrése eléri a 13 százalékot.

"A fontos regionális piacokon a kulcsfontosságú iparágakban továbbra is gyenge a befektetési környezet" -- mondta von Pierer. "Nem láthatóak az átfogó javulás jelei".

"A forgalom viszonylag gyenge volt" -- mondta Frank Rothauge, a Sal. Oppenheim frankfurti elemzője. "Várhatóan ilyen lesz a közeljövő is". A szakértő részvénybesorolása továbbra is "semleges". Rothauge azt is megjegyezte, hogy több egyszeri tétel is javította a Siemens teljesítményét, így a nyereség sokkal jobbnak fest, mint amilyen valójában.

A cég részvényárfolyama pénteken 1,30 dollárral (2,69 százalékkal) 47,09 dollárra csökkent. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 30,45-66,78 dollár között volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.