:

Szerző: Barna József

2003. április 1. 09:04

Az AMD és a Fujitsu egyesíti flash üzletágát

Az AMD és a Fujitsu tegnap sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy kibővítve egy évtizedre visszanyúló együttműködésüket a flash memóriák előállításában új vegyesvállalatot hoznak létre. A FASL LLC, amely a tervek szerint az idei harmadik negyedévben kezdi meg működését, a világ második legnagyobb flash-gyártó vállalata lesz.

[HWSW] Az AMD és a Fujitsu tegnap sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy kibővítve egy évtizedre visszanyúló együttműködésüket a flash memóriák előállításában új vegyesvállalatot hoznak létre. A FASL LLC, amely a tervek szerint az idei harmadik negyedévben kezdi meg működését, a világ második legnagyobb flash-gyártó vállalata lesz.

Az AMD és a Fujitsu jelenlegi vegyesvállalata, a Fujitsu-AMD Semiconductor Limited (FASL) tíz évvel ezelőtt, 1993 áprilisában jött létre. A FASL égisze alatt a felek együttműködtek a fejlesztés és a gyártás területén, azonban a termékeket világszerte önállóan értékesítették. Elemzők szerint az önálló értékesítés nehézkes és gazdaságtalan megoldásnak bizonyult, hiszen azon túlmenően, hogy önálló értékesítési csoportok fenntartását igényelte, egyes piacokon a két vállalat egymással versengett az ügyfelekért. Az új vegyesvállalat létrehozása így a korábbi együttműködés racionalizálásának tekinthető.

A most életre hívott FASL LLC-ben a két cég összevonja korábbi vegyesvállalatát és egyesíti flash üzletágait. Az AMD a tegnap aláírt szándéknyilatkozat értelmében flash memória csoportjával, a texasi Austinban található félvezetőgyárával (Fab 25), sunnyvale-i fejlesztőközpontjával, a Submicron Development Centerrel, valamint Thaiföldön, Malajziában és Kínában található tokozó és összeszerelő üzemeivel járul hozzá a vállalathoz. A Fujitsu teljes flash memória üzletága és malajziai összeszerelő üzeme szintén a FASL LLC része lesz.

A FASL LLC-ben az AMD 60 százalékos többségi tulajdonrésszel bír majd, míg a fennmaradó 40 százalék a Fujitsué. A mintegy 7000 alkalmazottat foglalkoztató új vállalat elnök-vezérigazgatója az AMD memória csoportjának jelenlegi vezetője, Bertrand Cambou, míg az igazgatótanács elnöke Masamichi Ogura, a Fujitsu Electronic Devices üzletágának vezető alelnöke lesz. Az igazgatótanácsban az AMD-t hat, míg a Fujitsut négy hely illeti meg.

Hector Ruiz, az AMD elnök-vezérigazgatója a bejelentés kapcsán hangsúlyozta, hogy az új vegyesvállalat létrehozása nem jelenti a sunnyvale-i cég flash üzletágának önállósítását. Mint mondta, a FASL LLC árbevételének és költségeinek 60 százaléka az AMD eredményeihez járul hozzá. Elemzők korábban azt jósolták, hogy a vállalat idővel önállósítja üzletágait, és kizárólag mikroprocesszorok gyártására koncentrál majd.

A FASL LLC központja a kaliforniai Sunnyvale-ben lesz. A vegyesvállalat által előállított flash memóriákat a két cég megosztva értékesíti: az amerikai piacon az elsődleges disztribútor az AMD, az európai piacon a Fujitsu lesz, míg Ázsiában a két fél együttműködik az értékesítésben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.