Szerző: Barna József

2003. április 17. 09:16

A vártnál kisebb veszteségről számolt be az AMD

[CNET] Az Advanced Micro Devices (AMD) tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A sunnyvale-i vállalat a processzor- és flashmemória-forgalom növekedésének köszönhetően a vártnál alacsonyabb veszteségről számolt be.

[CNET] Az Advanced Micro Devices (AMD) tegnap hozta nyilvánosságra első pénzügyi negyedéves eredményeit. A sunnyvale-i vállalat a processzor- és flashmemória-forgalom növekedésének köszönhetően a vártnál alacsonyabb veszteségről számolt be.

A március 30-án véget ért első pénzügyi negyedévben az AMD 715 millió dolláros árbevételt ért el, nettó vesztesége pedig 146 millió dollár, részvényenként 42 cent volt. A tavalyi év megfelelő időszakában a vállalat 902 millió dolláros forgalom mellett 9 millió dolláros, részvényenként 3 centes veszteségről számolt be. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 48 centes részvényenkénti veszteséget prognosztizáltak 683 millió dolláros árbevétel mellett.

Robert Rivet pénzügyi vezérigazgató a bejelentés kapcsán a következőket mondta: "Nehéz piaci környezetben és egy szezonálisan gyenge negyedévben sikerült 4 százalékkal növelnünk árbevételünket a tavalyi negyedik negyedévhez képest. Úgy gondoljuk, hogy sikerült növelnünk részesedésünket mind a PC processzorok, mind pedig a flash memóriák piacán. Egyben fontos változtatásokat hajtottunk végre, melyek megalapozzák a nyereséges működés visszaállítását."

A vállalat processzorok értékesítéséből származó árbevétele 468 millió dollárt tett ki, ami 11 százalékos növekedés az előző negyedévhez viszonyítva. A növekedés hátterében a mobil processzorok és az alsó árkategóriás chipek iránti kereslet növekedése állt, különösképpen az ázsiai és azon belül a kínai piacon. A flash memóriák forgalma szerény mértékben 218 millió dollárra növekedett.

A bizonytalan gazdasági helyzetre hivatkozva az AMD konkrét előrejelzést nem közölt a jelenlegi, második negyedévre vonatkozóan. A vállalat várakozásai szerint a processzorok forgalma szinten marad, vagy szerény mértékben növekszik, míg a flash-forgalom növekszik a negyedév során. Egyben a negyedéves költségeket 800 millió dollár alá kívánja szorítani a cég.

Hector Ruiz, a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy várakozásaik szerint az AMD az idén nyereségessé válik. A cég rendkívül nagy reményeket fűz a hivatalosan a jövő héten debütáló, többprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánt Opteron processzorok sikeréhez, melyek értékesítéséből a második félév során vár jelentősebb árbevételt, mondta Ruiz.

Az elemzők kedvezően ítélték meg a negyedéves eredményeket. Meglátásuk szerint az AMD sikeresen volt képes költségei csökkentésére és kiadásai menedzselésére. A vállalatnál tavaly októberben megkezdett átalakítások célja, hogy az idei második félévre nyereségessé váljon a cég. Többen azonban úgy látják, erre addig kevés az esély, amíg 64 bites architektúráját nem kínálja minden szegmensben.

Az AMD tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. A vállalat részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 3,95 százalékkal 7,90 dollárra emelkedett, majd a tőzsdezárás utáni kereskedésben 7,46 dollárra esett vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.