:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 5. 10:29

Rambus DRAM vagy DDR? Döntsön a piac ...

[EBN] Bár az Intel újabban egyre szélesebb körben támogatja a DDR SDRAM memóriát, a Rambus szerint a két vállalat kapcsolata továbbra is kitűnő egészségnek örvend.

[EBN] Bár az Intel újabban egyre szélesebb körben támogatja a DDR SDRAM memóriát, a Rambus szerint a két vállalat kapcsolata továbbra is kitűnő egészségnek örvend.

Az Intel korábban kizárólag a Rambus DRAM-ot támogatta nagy teljesítményű chipkészleteiben, azonban az Intel Developer Forum rendezvényen elhangozottak szerint hamarosan nem csak az asztali gépekben, hanem az egy- és két Xeon processzort tartalmazó szerverekben és munkaállomásokban is támogatni fogja a DDR SDRAM-ot.

Ennek ellenére a chipgyártó továbbra is piacon tartja RDRAM-ot támogató i850 és i860 alaplapi lapkakészleteit, sőt, hamarosan újabb változatokat is megjelentet, amelyek már támogatják az 533 MHz órajelű front side busszal működő processzorokat.

"Egyszerűen azt szeretnénk, ha a piac döntene a memóriatípusok sorsáról" -- mondta Pete MacWilliams, az Intel egyik vezető mérnöke. Bár az RDRAM jelentősen nagyobb teljesítményt biztosít a DDR SDRAM-nál, az elkövetkező időkben mindenképp a DDR SDRAM számíthat nagyobb piaci sikerre.

A világ legnagyobb DRAM-gyártója, a Samsung Electronics becslései szerint 2005-ben a legyártott DRAM chipek 65 százaléka lesz DDR SDRAM és csupán 15 százaléka RDRAM.

Bár a Samsung a DDR SDRAM-tól várja a piaci áttörést, a vállalat komoly fejlesztéseket mutat fel az RDRAM-ot illetően is: a cég kifejlesztett egy olcsóbb RDRAM típust, azonban ezt egyelőre semmiféle alaplapi chipkészlet nem támogatja. Ezen változtathat a SiS év közepén megjelenő chipsetje.

A Samsung ezen felül már rendelkezik 1,066 GHz-es illetve 1,2 GHz-es RDRAM chipekkel is, azonban ezek szintén nélkülözik az alaplapi chipkészletek támogatását. A chipsetgyártók azonban könnyen változtathatnak ezen, ugyanis a gyorsabb RDRAM-ok azonos architektúrára épülnek, mint a ma is kapható 800 MHz-es változatok.

Ezzel szemben a DDR333 illetve DDR-II szabványok teljesen eltérnek a jelenleg elterjedt DDR200/DDR266 specifikációktól és bevezetéssük komoly változtatásokat igényel mind a memóriagyártók, mind pedig a chipkészletgyártók oldaláról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.