Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 7. 11:16

A CeBIT kiállításon jelennek meg az ATi alaplapi chipkészletei

Egyes pletykák szerint az ATi Technoogies a március 13-án kezdődő CeBIT kiállításon mutatja be A3 és A4 névre keresztelt alaplapi chipkészleteit.

Egyes pletykák szerint az ATi Technoogies a március 13-án kezdődő CeBIT kiállításon mutatja be A3 és A4 névre keresztelt alaplapi chipkészleteit.

Egyelőre nem sok információ látott napvilágot a két lapkakészletről, amelyek közül az A3 az AMD Athlon, az A4 pedig az Intel Pentium 4 processzorait támogatja majd. Egyes hírek szerint az A3 "csak" DDR200/266 SDRAM-ot támogat és a Radeon 7500 alapjaira épülő grafikus maggal rendelkezik, ezzel szemben az A4 már képes lesz DDR333 modulok kezelésére is és a grafikus teljesítménye is felülmúlja társát.

Nem kérdéses, hogy az ATi alaplapi chipkészletei az NVIDIA nForce kemény ellenfelei lesznek. Mivel az ATi a northbridge és southbridge chipeket hagyományos PCI felületen csatlakoztatja, nagyobb szabadságot ad az alaplapgyártóknak a southbridge kiválasztásánál. Híreink szerint az ATi az ALi southbridge chipjeit ajánlja majd.

Az nForce a technológiailag kétségtelenül fejlettebb HyperTransport kapcsolatot használja, azonban jelenleg csak az NVIDIA gyárt megfelelő ehhez southbridge chipet, ami igen drága.

Az ATi volt az első gyártó, aki megszerezte az Intel Pentium 4 processzorok buszlicencét. A két vállalat még 2001 elején írta alá a megállapodást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról