Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 14. 15:21

CeBIT: DDR333 SDRAM-ot támogató nForce chipkészleteket jelentett be az NVIDIA

Két új nForce alaplapi chipkészletet mutatott be az NVIDIA a CeBIT kiállításon. Az nForce 620-D és 615-D chipsetek egyetlen újdonsága a DDR333 SDRAM támogatása, amely segítségével elméletben akár 5,4 GByte/sec memóriasávszélesség is elérhető.

Két új nForce alaplapi chipkészletet mutatott be az NVIDIA a CeBIT kiállításon. Az nForce 620-D és 615-D chipsetek egyetlen újdonsága a DDR333 SDRAM támogatása, amely segítségével elméletben akár 5,4 GByte/sec memóriasávszélesség is elérhető.

Az nForce chipset két részből áll, amelyek közül az IGP (Integrated Graphics Processor) a northbridge, az MCP (Media and Communications Processor) a southbridge szerepét látja el. A két egységet egy AMD HyperTransport busz köti össze, amelyen legfeljebb 800 MByte/sec sebességgel áramolhatnak az adatok.

Az IGP chip tartalmazza a memóriavezérlőt, amely PC266 DDR memóriát támogat. A TwinBank technológia révén a processzor, az integrált grafikus mag és az audiochip összesen 5,4 GByte/sec sávszélességen osztozik. Az nForce legfeljebb 1,5 GByte memóriát támogat.

Az integrált grafikus vezérlő gyakorlatilag egy GeForce2 MX, 8-64 MByte közötti frame bufferrel és 700 MTexel/sec maximális kitöltési sebességgel. Amennyiben a felhasználó nagyobb teljesítményű grafikus kártyát szeretne használni, minden további nélkül megteheti, ugyanis az nForce rendelkezik egy külső AGP4x porttal is.

Az IGP ezen felül tartalmaz egy "DASP" (Dynamic Adaptive Speculative Pre-Processor) egységet is. A DASP működése során ismétlődő mintákat keres a processzor memóriaelérési utasításaiban, és ezek alapján megpróbálja előre "megtippelni", hogy milyen adatokra lesz a későbbiekben szükség. Majd a rendelkezése álló "üres" memóriasávszélességet kihasználva ezeket az adatokat a cache-ébe tölti, ezáltal gyorsítva a memóriaelérést. Az NVIDIA állítása szerint így a memória késleletése jelentősen csökkenthető az átlagos rendszerteljesítmény pedig 8-30 százalékkal javítható.

Az nForce chipkészlet southbridge-e az MCP (Media and Communications Processor) névre hallgat. A chipben helyet kapott egy DirectX 8 audiogyorsító, amely ráadásul Dolby Digital 5.1 kompatibilis. Az audiovezérlő által generált 3D hangokat 2,4 vagy 6 hangszórón hallgathatjuk. Az MCP továbbá tartalmaz egy kétcsatornás ATA/100 vezérlőt, támogat 6 USB eszközt, elhelyeztek benne egy 10/100 Ethernet-vezérlőt, HomePNA 2.0 és soft modem támogatást is.

Az nForce 615-D abban különbözik az nForce 620-tól, hogy nem tartalmaz integrált grafikus vezérlőt. Az NVIDIA a Samsunggal karöltve kiállított egy DDR400 SDRAM-mal működő nForce-alapú számítógépet is.

Az nFoce 620-D és 615-D chipkészletek próbagyártása jelenleg is folyik, az első példányok az ASUS, MSI és Leadtek alaplapjain lesznek megtalálhatók. Az alaplapok a második negyedévben jelennek meg.

a címlapról