Szerző: roberto

2002. március 4. 19:05

Fejlemények a GPL első gyakorlati vizsgáját jelentő MySQL AB vs. Progress Corp. ügyben

MySQL
MySQL[FSF] A Szabad Szoftver Alapítvány (FSF) pénteken újabb sajtóközleményt bocsátott ki a MySQL adatbáziskezelőt fejlesztő MySQL AB és a MySQL-t felhasználó Progress Software Corp. között folyó ügy állásáról. A két cég között több vitás kérdés is van, ezek közül az egyik a MySQL márkajelzés használata. Patti B. Saris bírónő a tárgyalások végéig megtiltotta a Progress Corp. számára a MySQL márkajelzés használatát.

A másik kérdés a GNU GPL licencet is érinti, ugyanis a Progress Corp. a GPL feltételeivel össze nem egyeztethető módon bocsátotta ki a MySQL-re épülő NuSphere MySQL Advantage szoftvercsomag egy régebbi verzióját.

A bírónő az elmúlt heti meghallgatások során úgy vélekedett a GPL-ről, hogy az betartatható kötöttségekkel jár, ám amíg a Progress Corp. által kiadott, és jelenleg is kínált szoftverek összhangban vannak a GPL-lel, addig a Progress valószínűleg nem okoz maradandó kárt a MySQL AB-nek.

A bíróság a jelek szerint szakértők segítségét fogja kérni a GNU GPL megértéséhez fontos fogalmak -- pl. statikus linkelés, bináris forma -- tisztázásához.

a címlapról