Szerző: roberto

2002. március 29. 10:00

Linux a Wall Streeten: a Merrill Lynch átállást tervez

[Forbes.com] A Forbes.com értesülései szerint a Wall Street-i befektetési vállalatok közül többen fontolgatják a Linuxra való átállást, amellyel jelentősen csökkenthetik költségeiket. Az egyik legnevesebb befektetési bank, a Merrill Lynch képviselői a Red Hat által rendezett keddi sajtótájékoztatón -- amelyen a vezető disztribútor új vállalati termékét, a Red Hat Advanced Servert mutatta be -- arról beszéltek, hogy komolyan fontolgatják a Linuxra való áttérést. A dolog azért jelentős, mert a Merrill terveiben nemcsak egy-egy osztály szoftverrendszerének cseréjéről van szó, hanem teljes átállásról.

Merrill Lynch[Forbes.com] A Forbes.com értesülései szerint a Wall Street-i befektetési vállalatok közül többen fontolgatják a Linuxra való átállást, amellyel jelentősen csökkenthetik költségeiket. Az egyik legnevesebb befektetési bank, a Merrill Lynch képviselői a Red Hat által rendezett keddi sajtótájékoztatón -- amelyen a vezető disztribútor új vállalati termékét, a Red Hat Advanced Servert mutatta be -- arról beszéltek, hogy komolyan fontolgatják a Linuxra való áttérést. A dolog azért jelentős, mert a Merrill terveiben nemcsak egy-egy osztály szoftverrendszerének cseréjéről van szó, hanem teljes átállásról.

Egy másik befektetési banknál, a Credit Suisse First Bostonnál már 2000 vége óta használnak bizonyos UNIX-os feladatok elvégzésére Linuxot. Steve Yatko, a bank műszaki igazgatója elmondta a Forbesnak, hogy kezdetben a költségek csökkentése miatt választották a Linuxot, de azóta is élvezik a rendszer rugalmasságának előnyeit.

Rick Carey, a Merrill Lynch-nél tervezett átállást szervező szakember szerint a váltás egyik legnagyobb előnye az lesz, hogy csak egyetlen alkalmazást kell megírniuk Merrill programozóinak, és azt minimális munkával telepíthetik a mainframe-eken, asztali és hordozható gépeken egyaránt.

A Linuxnak persze megvannak a maga hátrányai is, a rendszer az üzleti életben még nem bizonyított; ezernyi független fejlesztő munkáját tartalmazza, akik nyilvánvalóan nem fognak üzleti szintű technikai támogatást nyújtani. Carey szerint azonban a Linux használata a Merrill Lynch-nél 3-5 éven belül tízmilliókban mérhető megtakarítást fog eredményezni, és ez igen nyomós érv.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról