Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 13. 14:21

CeBIT: Megjelent az Intel Xeon MP processzor

Az Intel a CeBIT kiállítás alkalmával jelentette be új Xeon MP processzorait, amelyeket négy- vagy többprocesszoros kiszolgálókba ajánl.

Az Intel a CeBIT kiállítás alkalmával jelentette be új Xeon MP processzorait, amelyeket négy- vagy többprocesszoros kiszolgálókba ajánl.

A 0,18 mikronos csíkszélességgel készülő, Foster MP kódnéven ismert lapkák 1,4 GHz, 1,5 GHz és 1,6 GHz kivitelű változatban kaphatók. A chipek háromszintű gyorsítótár-architektúrával rendelkeznek és támogatják a Hyper-Threading technológiát.

A Hyper-Threading lehetővé teszi az utasítások párhuzamos, többszálú végrehajtását: azaz egy processzor a külvilág felé két logikai processzornak látszik, és így két utasításszálat képes futtatni párhuzamosan anélkül, hogy a futószalagokat újra kellene töltenie. Az Intel szerint e technológia alkalmazásával 30%-os teljesítménynövekedés érhető el.

A Foster MP másodszintű cache-e 256 Kbyte, a harmadszintű gyordítótár mérete kiviteltől függően 512 KByte vagy 1 MByte. A processzor így összesen 108 millió (!) tranzisztorból áll majd.

A Xeon MP processzorokhoz nem készül Intel chipkészlet, a lapkákat a ServerWorks Grand Champion HE chipset szolgálja majd ki az alaplapokon. Ez a chipkészlet DDR200 SDRAM memóriát támogat és természetesen PCI-X felülettel is ellátták.

Az elkövetkező hónapokban a világ összes jelentős szervergyártója -- köztük a Compaq, Dell, Fujitsu-Siemens, Hewlett-Packard, IBM, NEC, Unisys -- megkezdi Xeon MP processzoros számítógépeinek forgalmazását.

A tegnap bejelentett Xeon MP lapkák ára ezer darabos rendelés esetén 3692 dollár (1,6 GHz, 1 MB L3), 1980 dollár (1,5 GHz, 512K L3) illetve 1177 dollár (1,4 GHz, 512K L3).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról