Szerző: Vörös Péter

2002. március 26. 10:27

Emelkedhet az LCD kijelzős PC-k ára

[USA TODAY] A többi PC- és monitorgyártó várhatóan követni fogja az Apple példáját, amely a múlt héten felemelte iMac modelljeinek árát, hivatkozva a növekvő alkatrészárakra.

[USA TODAY] A többi PC- és monitorgyártó várhatóan követni fogja az Apple példáját, amely a múlt héten felemelte iMac modelljeinek árát, hivatkozva a növekvő alkatrészárakra.

Amint arról már beszámoltunk, az Apple 100$-ral emelte az új iMacek árát részben amiatt, mert nőtt a TFT LCD kijelzők ára.

Jeff Volpe, a monitorgyártó ViewSonic alelnöke elmondta, hogy "azok a fogyasztók, akik fontolóra veszik az LCD kijelzők vételét, azok inkább előbb, mint később hozzák meg a döntést ezzel kapcsolatban".

A ViewSonic nemrég emelte 15"-os lapos kijelzős monitorjai árát 20$-ral az LCD kijelző árainak emelkedése miatt. Volpe szerint további áremelkedés várható, ha a költségek növekednek.

Az iSuppli/Stanford Resources piackutató vállalat szerint az LCD-kijelzőgyártók kb. 15%-kal emelték áraikat október óta.

A vékony LCD kijelzőket leginkább a lapos kijelzős számítógép monitorokban (pl. az iMac) és a laptopokban használják.

Eddig a számítógépgyártók magukra vállalták a 25-50$-os áremelkedést, viszont a különleges árakciók jelentősen alábbhagytak e téren.

Bob O'Donnell, az IDC piackutató cég egyik elemzője szerint több gyártó fontolgatja az árak emelését.

Mike Stinson, a Gateway alelnöke szerint az árak emelkedni fognak, ha az LCD-költségek tovább nőnek.

Az áremelkedés természetesen leginkább azokat az eszközöket fogja érinteni (pl. laptopokat és otthoni monitorokat), amelyek a népszerű 15 és 17"-os LCD kijelzőket használják.

Az elemzők szerint a nagyobb méretű LCD kijelzők ára továbbra is csökken, ez főként annak köszönhető, hogy az ezek iránti kereslet jóval alacsonyabb, ami mögött természetesen leginkább a sokezer dolláros ár áll.

LCD kijelzőket természetesen kisebb eszközökben is használnak (kéziszámítógépek, mobiltelefonok, stb.), a szakértők szerint ezeket nem érinti a (várható) áremelkedés.

Az TFT LCD árak emelkedése elkerülhetetlennek látszik. 2000-ben az alacsony árkategóriájú LCD monitorok ára 800$ körül volt. A kereslet élénkítése érdekében ekkor az LCD-gyártók (pl. Samsung és LG.Philips) elhatározták, hogy jelentősen leszállítják az árakat.

Tavaly októberre a kijelzők ára 200$-ra csökkent, a monitorok ára pedig 400$-ra süllyedt. Paul Semenza, az iSuppli elemzője szerint ez tarthatatlanul alacsony szint volt. "Előbb vagy utóbb valakinek árat kell emelni vagy bedobni a törülközőt" -- mondta Semenza.

Ugyanakkor az árcsökkentések működtek, a kereslet rendkívüli mértékben megnőtt. Az elemzők szerint az idén 25 millió lapos kijelzős monitort adnak el világszerte, ami 65%-os emelkedés az amúgy is jól sikerült 2001-hez képest. A ViewSonic TFT LCD laposkijelző-eladásai megháromszorozódtak tavaly.

Egyes LCD-gyártók alig győznek elég kijelzőt gyártani, ez jelentős hiányjelenségekhez vezetett az utóbbi időkben, mondta Ralph Tang, a monitorgyártó Benq (ex-Acer) elnöke -- ez pedig egyértelműen áremelkedéshez vezet.

Dél-Koreában több LCD-gyártó (beleértve a Sharpot, a Samsungot és az LG.Philipset) növeli gyártókapacitásait, az elemzők szerint az új gyárak többsége azonban várhatóan csak jövőre lesz készen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról