Szerző: roberto

2002. március 28. 15:23

Qtopia: szoftverkörnyezet mobil eszközök számára a Trolltechtől

[Trolltech] A norvég Trolltech AS, a Qt keresztplatformos C++ könyvtár fejlesztője tegnapelőtt leplezte le Qtopia nevű Linux-alapú szoftverkörnyezetét, amely a desktop rendszerek lehetőségeit hivatott biztosítani a mobil és beágyazott rendszerek számára.

Trolltech Qt lib[Trolltech] A norvég Trolltech AS, a Qt keresztplatformos C++ könyvtár fejlesztője tegnapelőtt leplezte le Qtopia nevű Linux-alapú szoftverkörnyezetét, amely a desktop rendszerek lehetőségeit hivatott biztosítani a mobil és beágyazott rendszerek számára.

A Qtopia környezetet használja például a Sharp Zaurus SL-5500 típusjelű kéziszámítógépe is, amely valamikor az idén fog a piacra kerülni. A Qtopia számos alkalmazást foglal magába, ezek közt található címjegyzék, naptár, szerkesztőprogram, MPEG és MP3-lejátszó, időzónákat kezelő óra, adatszinkronizációs alkalmazások, játékok és még számos egyéb hasznos program.

A Qtopia környezet nagymértékben testreszabható, további előnye, hogy eszközfüggetlen: amennyiben az adott eszközön mobil Linux működik, bármilyen Qtopia alkalmazás futni fog rajta. A Trolltech a fejlesztők számára biztosítja a Qt/Embedded könyvár és az arra építő Qtopia teljes forráskódját. A nyílt forráskódú szoftvereket fejlesztők ingyenesen juthatnak hozzá a Trolltech szoftverkörnyezetének forráskódjához.

"A Qtopia a felhasználók számára az erő és felhasználóbarát felület egyedülálló kombinációját biztosítja, amely különösen fontos a a mai mobil számítástechnikában" -- mondta a bejelentés kapcsán Steve Petix, a Sharp mobil és IT megoldások csoportjának igazgatója, hozzátéve, hogy a Qtopia tesztelése során három nap alatt belátták, hogy ez a legjobb szoftverkörnyezet a Zaurus SL-5500 számára.

Haavard Nord, a Trolltech ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Qtopia egy harmadik utat biztosíthat a mobil számítástechnikában, rugalmassága, egyszerűsége, és a rá készült alkalmazások hordozhatósága hiányzik a PalmOS és a Pocket PC platformokon. Az igazgató azt is elmondta, hogy számos gyártó teszteli jelenleg a Qtopia környezetet, és a visszajelzések pozitívak.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.