Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 11. 20:36

A CeBIT kiállításon érkezik a Foster MP magos Intel Xeon processzor

Az Intel várhatóan a március 13-án kezdődő CeBIT kiállítás előestéjén jelenti be négy- illetve többprocesszoros szerverekbe szánt Xeon processzorait, amelyek a Pentium 4-ből ismert NetBurst architektúrán alapulnak.

Az Intel várhatóan a március 13-án kezdődő CeBIT kiállítás előestéjén jelenti be négy- illetve többprocesszoros szerverekbe szánt Xeon processzorait, amelyek a Pentium 4-ből ismert NetBurst architektúrán alapulnak.


Supermicro alaplap négy Foster MP processzorhoz

A 0,18 mikronos csíkszélességgel készülő, Foster MP kódnéven ismert lapkák eleinte legfeljebb 1,6 GHz-es órajelen működnek majd. A chipek abban különböznek a Pentium 4-től illetve a Prestonia magos Xeon-tól, hogy háromszintű gyorsítótár-architektúrával rendelkeznek majd. A Foster MP magos Xeon lapkák természetesen támogatni fogják a Hyper-Threading technológiát.

A Hyper-Threading lehetővé teszi az utasítások párhuzamos, többszálú végrehajtását: azaz egy processzor a külvilág felé két logikai processzornak látszik, és így két utasításszálat képes futtatni párhuzamosan anélkül, hogy a futószalagokat újra kellene töltenie. Az Intel szerint e technológia alkalmazásával 30%-os teljesítménynövekedés érhető el.

A Foster MP másodszintű cache-e 256 Kbyte lesz azonban a chipbe beépítenek egy harmadszintű gyorsítótárat is, amelynek a mérete kiviteltől függően 512 KByte vagy 1 MByte. A processzor így összesen 108 millió (!) tranzisztorból áll majd.

A Xeon MP processzorokhoz nem készül Intel chipkészlet, a lapkákat a ServerWorks Grand Champion HE chipset szolgálja majd ki az alaplapokon. Ez a chipkészlet DDR200 SDRAM memóriát támogat és természetesen PCI-X felülettel is ellátták.

A távolabbi jövőben -- pontosabban az év második felében -- a Foster MP chipeket a 0,13 mikronos csíkszélességű Gallatin magos lapkák váltják le, amelyek 512 KByte másodszintű cache-t tartalmaznak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról