:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 28. 12:53

Az AMD Gigahertz-egyenlete: a tapasztalatlan vásárlók bedőlnek az áltudománynak

[CNET] Az Intel felkérésére az Aberdeen Group elkészített egy tanulmányt az AMD által alkalmazott processzorjelölési módszerről, amely élesen bírálja a világ második legnagyobb processzorgyártójánál bevezetett gyakorlatot.

[CNET] Az Intel felkérésére az Aberdeen Group elkészített egy tanulmányt az AMD által alkalmazott processzorjelölési módszerről, amely élesen bírálja a világ második legnagyobb processzorgyártójánál bevezetett gyakorlatot.

"Az AMD Gigahertz-egyenlete: a tapasztalatlan vásárlók bedőlnek az áltudománynak" címmel közzétett jelentés szerint az AMD által alkalmazott processzorjelölési módszer összezavarja a vásárlókat, és ráadásul semmilyen benchmarkkal nem támasztható alá. "Az AMD-nek hamarosan át kell térni a Gigahertz-egyenletről egy másik teljesítményjelölési módszerre".

Az AMD szerint az Aberdeen jelentése egyszerűen csak "átlátszó marketinfogás", amely eltorzítja a tényeket. "Számos dologban tévednek" -- nyilatkozta az AMD képviselője. "Mindig hangsúlyoztuk, hogy a teljesítménymérő értékeket az Athlon előző generációjához kell viszonyítani. Sokat dolgoztunk azért, hogy ezt egyérteleművé tegyük."

A szóvivő ezen felül nehezményezte, hogy a jelentést készítő Aberdeentől senki sem lépett kapcsolatba a vállalattal.

Az AMD a tavaly ősszel piacra dobott Athlon XP processzoroknál vezette be azt az új teljesítményjelölési módszert, amelyet azóta az Athlon MP és mobil Athlon 4 lapkáknál is alkalmaz. A vállalat hivatalos álláspontja szerint a processzorok teljesítményértéke a Thunderbird magos Athlon lapkákhoz igazodik, azaz egy Athlon XP 2000+ chip teljesítménye egy 2 GHz-es Athlonéval egyezik meg.

Az Aberdeen jelentésében ezzel szemben az áll, hogy "az összehasonlítások egyértelműen az Intel Pentium 4-hez igazodnak", azaz egy Athlon XP 2000+ az AMD szerint egy 2 GHz-es Intel Pentium 4 teljesítményét nyújtja. Azonban az alkalmazások és az operációs rendszerek fejlődésével ez a vélt vagy valós egyenlőség fel fog borulni -- áll a dokumentumban.

"A teljesítményjelölés legnagyobb hibája, hogy csupán egy pillanatnyi állapotot tükröz -- az ipar viszont folyamatosan változik" -- áll a jelentésben. "Van egy 'Pinokkió-tényező', amely az idő múlásával egyre nő, és az egyenlet egyre pontatlanabbá válik."

Bár az Intel hangsúlyozza, hogy nincsen köze a jelentés tartalmához, a konklúzió gyakorlatilag megegyezik a világ legnagyobb félvezetőgyártójának álláspontjával.

Nyilvánvaló, hogy a processzorok eltérő felépítése miatt nem létezik olyan szabványos teljesítményjelző módszer, amelyet minden lapkára egyformán lehet alkalmazni. Az Intel szerint az órajel legalább egy objektív adat, amely nem lehet vita tárgya. "A Gigahertz egyszerű tény, amely nem változik" -- mondta Matt Dunford, az Intel teljesítménymérési marketing menedzsere. "Természetesen nem hibátlan teljesítménymérési eszköz" -- tette hozzá.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.