Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 14. 08:58

Az IBM bejelentette új x400 szerverét

[Mmd] Az IBM ma egy új nagyteljesítményű eServer rendszert jelentett be. Az új számítógépek ledöntik azokat az ár- és teljesítménykorlátokat, amelyek eddig megakadályozták, hogy széles körben alkalmazzák vállalati adatközpontokban az Intel processzoron alapuló nagy szervereket.

[Mmd] Az IBM ma egy új nagyteljesítményű eServer rendszert jelentett be. Az új számítógépek ledöntik azokat az ár- és teljesítménykorlátokat, amelyek eddig megakadályozták, hogy széles körben alkalmazzák vállalati adatközpontokban az Intel processzoron alapuló nagy szervereket.

Az IBM eServer elsőként alkalmazza az újszerű, építőelem elvű, nagy megbízhatóságú architektúrát, amely lehetővé teszi, hogy a vásárlók igényeik növekedésével párhuzamosan, lépésről lépésre fizessék meg a feldolgozási kapacitás árát. A rendszer 16 processzorig és 64 GB memóriáig bővíthető. A konkurens gyártók Intel-szerver kínálatában olyan rendszerek találhatók, amelyek vagy feleakkorák, mint ez, és nem bővíthetők tovább, vagy nagyon nagy a bekerülési költségük, és rugalmatlan, saját fejlesztésű módszereket alkalmaznak.

Az új IBM rendszer, amely az "IBM eServer x440 with Enterprise X-Architecture" technológia nevet viseli, hároméves fejlesztési munka sikerét koronázza meg: immár elkészült a világ első olyan, szabványos technológiákon alapuló Intel alapokon álló számítógépe, amely képes az e-business alapjául szolgáló fontos alkalmazások kezelésére.

Az IBM eServer x440 olyan e-business környezetekhez készült, ahol egyetlen, hatalmas adatbázist futtató nagy szerverként használható, vagy ahol egyetlen fedél alatt, sok kis "virtuális szerver formájában" konszolidál például több e-mail szervert. Az eServer x440 a Microsoft Windows és Linux operációs rendszerek bármely kombinációját képes egyetlen SMP konfiguráción belül futtatni, akár négy fizikai partíció és 64 virtuális partíció is működhet egyszerre. Az eServer x440 egyaránt alkalmas szerverkonszolidációs platformként és nagy, egyrendszeres alkalmazásként (például üzleti intelligencia rendszer adatbázis-motorjaként) való használatra.

Az IBM Enterprise X-Architecture technológián alapuló rendszer maximális kiépítésben 16 darab Intel IA-32 Xeon processzort tartalmaz -- ami kétszerese a sorban következő konkurens cégének, a legtöbb egyéb rendszert pedig négyszeresen felülmúlja.

"Három évvel ezelőtt az IBM nagy fába vágta a fejszét: újra kívánta teremteni az Intel processzoron alapuló szerverek piacát. Ma pedig elkezdjük szállítani azokat az áttörést teremtő technológiákat, amelyek megoldást nyújtanak az ebbe a piaci szegmensbe tartozó vásárlók régóta hangoztatott igényeire" -- mondta William Zeitler alelnök, az IBM Server Group vezetője. "Új területeken járunk, ahol nagyon fontos a technológia és a robusztus rendszerek megépítésére való képesség. A szabványos alkatrészek gyártásában kitűnő cégek így azzal a kihívással szembesülnek, hogy olyan méretű és megbízhatóságú rendszereket készítsenek, amilyenre a vásárlóknak üzleti infrastruktúrájuk ezen részében szükségük van."

Az IBM eServer x440 újdonságai:

Építőelemes skálázhatóság: Az XpandOnDemand technológiának köszönhetően az előre nem látható növekedést is kezelni tudják a vállalakozások. Az IBM "növekedés szerinti fizetés" elvén működő XpandOnDemand kapacitásbővítési lehetősége jó alternatívát jelent a versenytársak drága és bonyolult ajánlataival szemben. A vállalkozások első lépésben egyetlen négyprocesszoros építőelemet vásárolhatnak meg, később pedig, amikor szükséges, további négyprocesszoros modulok beépítésével 16 processzorig növelhetik a kapacitást. A modulok közötti kommunikáció elképesztő sebességű: 3,2 gigabájt másodpercenként, amely megfelel a processzorok sebességének.

Nagy teljesítménynövekedés: Akár 20 százalékkal is nőhet a rendszer teljesítménye az új Level 4 gyorsítótárnak köszönhetően, amely közelebb viszi a mikroprocesszorokhoz a gyakran használt adatokat.

Rack méret: Ez az iparág legvékonyabb Intel-alapú szervere -- teljes kiépítésű, 16 processzoros változata is kompakt, mindössze 8 egységnyi (14 hüvelykes) helyet igényel.

Terhelés-összevonás: A rendszerparticionálás lehetővé teszi, hogy egy 16 processzoros szerver egy operációs rendszert futtasson, vagy a VMware ESX Server szoftver segítségével akár négy "fizikai" szerverpartícióra és 64 virtuális partícióra is felosztható, amelyeken a Microsoft és a Linux operációs rendszerek tetszőleges kombinációja futtatható.

Öngyógyító Project eLiza technológiák: Jól bevált, standard nagygépes módszerek -- Active Memory memóriatükrözéssel, Memory ProteXion memóriavédelem --, amelyek olyankor is megőrzik a rendszer üzemképes állapotát, amikor más Intel alapú rendszerek leállásra kényszerülnének. A további korszerű öngyógyító funkciók (valós idejű diagnosztika, szoftvermegfiatalítás, és a Chipkill technológia) révén a szerver lecsatlakoztatása és kikapcsolása nélkül lehet előre jelezni és kijavítani az esetleges problémákat.

Távoli I/O (RIO): Az IBM csúcskategóriás eServer pSeries UNIX rendszereitől kölcsönzött technológia háromszor annyi PCI-X kimeneti/bemeneti eszköz csatlakoztatására biztosít kapacitást, mint a konkurens rendszerek. A távoli I/O technológia tizenkét, a szerveren kívül, akár több méter távolságra elhelyezkedő PCI/PCI-X bővítőnyílás használatát teszi lehetővé. A bővítőnyílások nagysebességű kapcsolata nagyobb megbízhatóságot és rugalmasságot biztosít az I/O eszközök, például tárolóeszközök, hálózati kártyák, faxmodemek, illetve telekommunikációs környezetek speciális hálózati kártyái számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról