Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 13. 15:00

CeBIT: Öt alaplapi chipkészletet jelentett be az ATi

A kanadai ATi Technologies a CeBIT kiállításon mutatta be régóta várt alaplapi chipkészleteit, amelyeket korábban A3 illetve A4 néven ismertünk.

A kanadai ATi Technologies a CeBIT kiállításon mutatta be régóta várt alaplapi chipkészleteit, amelyeket korábban A3 illetve A4 néven ismertünk.

A vállalat láthatóan nem viccel, ugyanis összesen nem kevesebb, mint öt "Radeon IGP" alaplapi lapkakészletet mutattak be, amelyek közül három az Intel Pentium 4 processzorral, kettő pedig az AMD processzoraival kompatibilis.

A Radeon IGP család tagjai: IGP 330 és IGP 340 az alsó- és középkategóriás Pentium 4 rendszerekhez, IGP 340M mobil Pentium 4 rendszerekhez, IGP 320 AMD processzoros rendszerekhez, IGP 320M mobil AMD számítógépekbe. Hogy ezek pontosan miben különböznek egymástól, azt egyelőre nem tudni.

Az ATi Radeon IGP northbridge chipek 64 bites DDR SDRAM vezérlővel vannak ellátva és DDR200/266 SDRAM memóriát kezelnek. Az integrált grafikus vezérlő egy Radeon 7000, amely a korábban Radeon VE néven ismert chip feltehetően egy pixel pipeline-nal megtoldott változatára épül, mely -- amint az ismert -- nem tartalmaz hardveres T&L motort. A chip említésre méltó jellemzői:

  • 1,6 Gigatexel/sec fill rate
  • Hyper-Z technológia
  • Pixel Tapestry Engine
  • Video Immersion DVD-lejátszást támogató technológia
  • HydraVision többmonitoros technológia
  • PowerPlay energiatakarékos funkciók
  • TV-kimenet támogatás
A nortbridge chipekhez két southbridge chipet fejlesztett ki az ATi, amelyek az IXP 200 és IXP 250 nevet kapták. A chipek 3Com hálózati vezérlőt, USB 2.0 felületet és hacsatornás audiokontrollert is tartalmaznak. A professzionális piacra szánt IXP 250 ezen felül távolról menedzselhető hálózati funkciókat és WOL (wake on LAN) szolgáltatást is kínál.

Az ATi alaplapi chipkészletei a nyáron jelennek meg a piacon, mégpedig az Arima, Compal, FIC, Fujitsu, Gigabyte, Lite-On, PC Partner, PowerColor, Quanta, Wistron, és Sapphire gyártók termékeiben.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról