:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 4. 13:54

A Computex kiállításon jelenik meg az nForce utóda

Tajvani források állítása szerint az NVIDIA a nyár elején megrendezésre kerülő Computex kiállításon mutatja be nagy sikerű nForce alaplapi lapkakészletének következő változatát.

Tajvani források állítása szerint az NVIDIA a nyár elején megrendezésre kerülő Computex kiállításon mutatja be "nagy sikerű" nForce alaplapi lapkakészletének következő változatát.

A pletykák egy új, GeForce4 MX-alapokon nyugvó grafikus magról, ATA/133 és USB 2.0 eszközök támogatásáról, no meg DDR333/400 SDRAM kezelésről szólnak. Természetesen a papírforma most is jól néz ki, azonban nagy kérdés, hogy az NVIDIA megismétli-e az nForce-szal kapcsolatos "bénázását".

Ami a DDR333/400 SDRAM támogatást illeti, véleményem szerint rossz helyen keresgélnek a vállalat mérnökei. Ezt egyfelől a DDR333-mal kapcsolatos inkompatibilitási problémákra és az nForce amúgy is érzékeny memóriakezelésére alapoznám, másrészt pedig maguknak a memóriagyártóknak -- konkrétan a világ legnagyobb DRAM-gyártójaként jegyzett Samsungnak -- az állításaira alapoznám, melyek szerint a DDR333 nagy tömegű elterjedése csak 2003-ban várható, a DDR400 pedig valószínűleg csak 2004 körül lesz elérhető az asztali gépekben.

Kétségtelen, hogy az NVIDIA számos technológiai elsőséget mondhat majd magáénak a DDR400 támogatása kapcsán, de vajon nem jut-e ugyanolyan sorsra az új nForce memóriavezérlője, mint elődjének a Dolby Digital 5.1 támogatása?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.