:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. március 20. 17:15

Az Intel az ultrasűrű kártyaszerverekben is lehetővé teszi a kétprocesszoros feldolgozást

[Mmd] Az Intel Corporation -- a világon elsőként -- bemutatta, hogy többé nem lehetetlen a kétprocesszoros feldolgozás az energiatakarékos, ultrasűrű kártyaszerverekben sem.

[Mmd] Az Intel Corporation -- a világon elsőként -- bemutatta, hogy többé nem lehetetlen a kétprocesszoros feldolgozás az energiatakarékos, "ultrasűrű" kártyaszerverekben sem.

Az új, alacsony feszültségű, 800 Megahertzes Intel Pentium III processzorokra épülő kétprocesszoros rendszerek akár 63 százalékkal magasabb teljesítményt érhetnek el, mint egyprocesszoros társaik. Számos új, szerverközpontú továbbfejlesztést is kínálnak: például nagy (max. négy Gigabájt) memória kezelésére is képesek.

Az "ultrasűrű" kártyaszerverek általában a lehető legtöbb, kis helyigényű és alacsony hőmérsékleti követelményeket támasztó processzort tartalmaznak. Ezek a rendszerek igen népszerűek az internetszolgáltatók körében és minden más helyen, ahol különösen nagy hangsúlyt kap az energia- és ingatlanköltségek mérséklése. Jellemzően ilyen rendszereket alkalmaznak például a webhosting (webes bérüzemeltetés), illetve a tűzfalas védelem megvalósítására.

Az "ultrasűrű" kártyaszerverek általánosságban a kártyaszerverek piacába tartoznak. Ezek a gépek -- a könyvespolcon sorakozó könyvek módjára – vízszintesen, vagy függőlegesen felsorakoztatott, több alaplapot tartalmazó szerverek. A nagyméretű kártyaszervereket arra vannak optimalizálva, hogy a lehető legsűrűbb telepítés mellett a maximális teljesítményt nyújtsák.

"Az "ultrasűrű" kártyaszerverek körében ma bemutaott kétprocesszoros feldolgozási képesség kibővíti a növekvőben lévő piaci szegmens lehetőségeit" -- mondta Richard Dracott, az Intel Enterprise Platforms Group igazgatója. "E rendszerek előnyöket kínálnak az egyprocesszoros rendszerekkel szemben az ingatlanköltségek, a teljesítmény és az energiaellátás terén egyaránt."

A kétprocesszoros rendszerek minden egyes processzora 512 kilobájt lapkára integrált másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. Ezek az Intel első olyan, kifejezetten a kétprocesszoros „ultrasűrű” működéshez tervezett lapkái, amelyek támogatják a PC 133 SDRAM memóriákat és a 133 Megahertzes rendszersínt.

Éppen a kétprocesszoros kialakítás miatt az új platformok nagyon komoly tesztelésen estek át az Intel vállalati minősítő laboratóriumában. Az új platformokba különféle, a megbízhatóságot növelő funkciók -- például hibajavító kód és távoli felügyeleti eszközök -- is beépítésre kerültek.

A microFCBGA tokozásban forgalomba hozott processzorok az Intel 0,13 mikronos gyártási eljárásával készülnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.