:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. március 13. 00:27

Nem AMD, nem NVIDIA, még csak nem is UPC, mégis "híresebb"!

Hasznos kis programmal gyarapodott a honi internet híréhes nagyközönségének kelléktára: eBruit néven hírgyűjtő programot adott ki az Ebruit Informatikai Kft. A szoftver arra az egyszerű igazságra épít, hogy a hírszájtokat nem lehet naphosszat bújni, ám az ember fia mégis mihamarabb értesülni szeretne a nagyvilág történéseiről.

Az átlagos internetező -- akárcsak nyomtatott napilapok esetében -- napjában jó, ha egyszer-kétszer tud időt szakítani kedvenc híroldala(i) böngészésére. Holott a netes sajtótermékek rendszerint gyakrabban frissülnek, percekkel a nagyvilág eseményeit követően már felkerülhet egy új hír valamelyik tartalomszolgáltató oldalára. Ezt az előnyt használja ki, s teszi elérhetővé mások számára is a magyar fejlesztésű eBruit program (bruit -- híresztelés [angol]).

A szoftver működésének lényege, hogy a híroldalak és a témakörök testreszabását követően, a kiválasztott lapban megjelenő hírről igen gyorsan -- saját méréseink szerint egy percen belül -- éresíti a felhasználót. Mint ebből rögtön következik is, a program azok számára hasznos igazán, akik például munkahely, iskola vagy valamilyen korlátlan kapcsolat (kábelnet, ADSL) révén non-stop csüngenek a hálón. De a modemeseknek sincs miért aggódniuk, az intelligens programocska jegyzi, hogy mikor léptünk utoljára a netre, és az azóta megjelent híreket félreteszi, így a következő fellépéskor egy helyről tallózhatunk az off-line töltött időszak hírcsokrából.

A programot egy gyors regisztrációt követően ingyenesen tölthetjük le az eBruit honlapjáról, a www.ebruit.hu címről. Ezt követően a Portálok menüponton keresztül összeválogathatjuk azokat az on-line sajtótermékeket, amelyek híreire a jövőben kíváncsiak vagyunk. Itt még nem áll meg a finomhangolás, hiszen a tovább szűkíhetünk az egyes portálok rovataira, így kívánságunknak megfelelően akár csak kulturális, csak informatikai vagy csak gazdasági stb. híreket is kaphatunk, de ezek bármely kombinációját is beállíthatjuk.

Az eBruit indítható ikonra kattintva is, de a legpraktikusabb ha beállítjuk a Windows indítópultjához, így az operációs rendszer felállását követően indul maga a program is. Ekkor (ha fellépünk az internetre) automatikusan kapcsolódik a szerverhez, ahonnan letölti az utolsó csatlakozásunk óta összegyűlt híreket, s megjeleníti a panelen. No nem a komplett hírt kapjuk, csupán a lap nevét, a megjelenés dátumát és a hír címét. Ezek közül kiválaszthatjuk a hírt, majd az eredeti megjelenési helyén, valamelyik portálon olvashatjuk el. Új hír érkezését egy kis ablak felpattanása jelzi (az ablakot az egér jobb gombjával zárhatjuk be, de "elmúlik" magától is). Ezen a kis ablakon láthatjuk, hogy melyik lapban, milyen címmel és mikor jelent meg a hír, s választhatunk: vagy azonnal rákattintunk és máris olvassuk, vagy későbbre halasztjuk az informálódást: a program összegyűjti a megjelent híreket, így utólag is átnézhetjük, mi történt a nagyvilágban.

[oldal:Hatalmas híradatbázis és témakörválaszték]

Egy egészen egyedi funkció teszi még értékesebbé az eBruit programot: az archívumban összegyűjtött hírcímek közt kereshetünk is, méghozzá igen gyorsan: a keresés eredménye szinte egy másodpercen belül megjelenik az erre kialakított felületen. Maga a keresés nem a saját számítógépünk merevlemezén zajlik, hanem az interneten keresztül, az eBruit szerverének adatbázisában. A szerveren akár egy évnyi híranyag is elfér, egyelőre azonban három hónap hírei közt van lehetőségünk keresgélni. Így egy olyan híradatbázishoz jutunk a program jóvoltából, amelyet idehaza ezen kívül csak a Hírkereső nyújt.
További érdekessége a programnak a Top 10 menüpont, ahol az eBruit felhasználóinak leginkább tetsző -- azaz a legtöbbször kiválasztott -- tíz hírt találjuk.

A program alapfunkcióján -- a hírekről való gyors értesítésen -- túl említést érdemel a testreszabhatóság, azaz az egyéni érdeklődésnek megfelelő hírek összeválogatása. Az első telepítést követően a kiválasztott portálok rovatai között az eBruit weboldalán tudunk tovább szűkíteni.

Az alighogy kibocsátott (1.12-es verziószámú) program egyetlen gyengesége a szemlézett portálok számában rejlik. Egyelőre öt lap, a FigyelőNet, [origo], HWSW, Nők Lapja és a Sportfórum hírei érkeznek, ami széles választékot jelent a témaköröket illetően, ám kevés hírforrást. Orsós Szabolcs, a programot fejlesztő csapat tagja elmondta, hogy technikailag már most lehetőségükben állna bővíteni akár további negyven lappal a szemlézett szájtok listáját, azonban minden a portálok üzemeltetőivel való megállapodáson múlik. Azt már lehet tudni, hogy az eBruit lapcsalád a következő hetekben tovább bővül, s több portál jelezte, hogy örülne a szemlézésnek.

Az eddigi eredményeket figyelembevéve -- minden hírverés nélkül egy hónap alatt közel ezren töltötték le a programot -- nem lesz nehéz megegyezésre jutni a hírszolgáltatókkal. Zárásként szerkesztőségünk egyik tagjának, lelkesedéstől csillogó szemekkel elrebegett szavait idézzük: "Ez a program úgy el fog terjedni, mint a pestis!".

Úgy legyen.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.