vállalati it archívum - 2007 május

2007
május

0

Linuxos webterminált mutatott be a Palm

2007. május 31. 10:31

[VS] Megérkezett a Palm legújabb készüléke, mellyel a vállalat visszatér gyökereihez: újabb Treo, még kisebb, még kompaktabb okostelefon helyett egy a Nokia internetböngészőihez hasonló, önállóan csak Wi-Fi-n kommunikáló hordozható számítógépet mutatott be a vállalat. A 10 hüvelykes kijelzővel, nagyobb méretű billentyűzettel rendelkező számítógép Linuxot futtat, és nincs benne merevlemez.

0

Az IBM-től érkezik a Fujitsu Siemens nagyvállalati üzletágának termékigazgatója

2007. május 31. 09:47

Taal Jánost nevezte ki a nagyvállalati üzletág termékigazgatójának a Fujitsu Siemens Computers Kft. A 37 éves szakember villamosmérnöki diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte, a pénzügyi vállalkozásokkal kapcsolatos közgazdasági tanulmányait a budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskolán végezte.

0

Továbbra is veszteséges a Novell

2007. május 31. 09:15

Az első negyedévhez hasonlóan a másodikat is veszteséggel zárta a Novell. A vállalat eredményét egyszeri költségek rántották a negatív tartományba, de forgalma sem emelkedett számottevően. Ron Hovsepian elnök-vezérigazgató tervei szerint a rendelkezésre álló készpénzállományt saját részvények és vállalatok felvásárlására fogják fordítani.

0

Nagy erőkkel portolja szoftvereit HP-UX-ra az IBM

2007. május 30. 13:16

Az IBM Software Group és a HP tavaly májusban aláírt megállapodásának értelmében az IBM portolja üzleti szoftvereit az Itanium/HP-UX operációs rendszerre, mely jelzésértékű volt az ellenfelei által korábban sokszor temetett platform életképességével kapcsolatban. Az azóta eltelt egy év alatt számos IBM-szoftver készült el, melyek sora nemrég újabbakkal bővült -- és továbbiak is várhatók.

0

Új regionális vezető az SAP-nál

2007. május 30. 11:50

Manfred Joseph lett az SAP új közép-európai ügyvezető igazgatója. A szakember azonnali hatállyal átveszi a stratégiai tervezéssel, az értékesítéssel és a területi tevékenységgel, a professzionális szolgáltatásokkal és az SAP regionális teljesítményével kapcsolatos feladatok irányítását Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában. Joseph elődje, Martin Bednar távozik az SAP-tól. Bednar az SAP csehországi irodáját is vezette, ezt a pozíciót Radomir Kolarik veszi át.

0

Sun StarOffice-t telepít repülőgépeire a Singapore Airlines

2007. május 30. 11:04

StarOffice irodai szoftvercsomagot telepít új Boeing 777-300ER repülőgépeire a Singapore Airlines. A légitársaság a világon elsőként kínál utasainak irodai szoftvereket a fedélzeten, akik így akár úgy is tudnak dolgozni, hogy a noteszgépüket be sem kapcsolják. Az első osztály és a business osztály utasai a szövegszerkesztő, a táblázatkezelő és a prezentációkészítő alkalmazásokat használhatják.

0

Romániában nyit globális szolgáltatási központot az Ericsson

2007. május 29. 09:40

Az Ericsson júliusban egy új globális szolgáltatási központot nyít Romániában. A bukaresti létesítmény mintegy 200 dolgozót foglalkoztat majd, zömében mérnököket. A vállalat szerint Romániában megfelelő mennyiségű jól képzett mérnök végez évről évre az egyetemeken, a Global Service Delivery Centerben (GSDC) is elsősorban friss diplomásokat várnak.

0

A nyílt forráskód nem az ingyenességről szól, hanem az innovációról

2007. május 25. 13:24

[InfoWorld/HWSW] A nyílt forráskód nem jelent ingyenességet, nem ingyen sör -- szögezte le Marten Mickos, a MySQL elnök-vezérigazgatója a San Francisco-ban megrendezett Open Source Business konferencián. Elmondta, hogy a nyílt forráskód önmagában nem egy üzleti modell, mégha van is néhány olyan alapvető vonatkozása, mely befolyásolja azt.

0

Teljes színskála megjelenítésére képes a Sony hajlékony OLED-kijelzője

2007. május 25. 11:28

[Engadget, Watch Impress] Újabb hajlékony kijelző a láthatáron: a Sony nagy méretű, de viszonylag alacsony felbontású szerves kijelzője hatalmas színfelbontásával hívja fel magára a figyelmet. A korábbi, elmúlt napokban bemutatott Samsung és LG.Philips kijelzőkkel ellentétben ez a változat 24 bites, azaz 16,7 millió szín megjelenítésére képes.

0

Hatalmas összegű keretszerződést ütött nyélbe a HP a NASA-val

2007. május 25. 10:40

Úgy tűnik, nemcsak a hazai HP erőssége a kormányzati piac. Hatalmas összegű közbeszerzési keretszerződést sikerült nyélbe ütnie ugyanis az anyavállalatnak a NASA-val. A hét évre szóló megállapodás keretén belül az Egyesült Államok szövetségi kormányhivatalai több milliárd dollár értékben vásárolhatnak informatikai eszközöket a HP-tól. Az összeg közel tízszerese annak, mint a korábbi hasonló szerződések keretében leszállított termékek értéke az elmúlt tíz év során.

0

In-Stat: a Vista nem gerjesztett keresletet a PC-piacon

2007. május 24. 12:17

[In-Stat/Computerworld] A Vista nincs jelentős kihatással a PC-k értékesítésére -- ezzel a határozott kijelentéssel tette közzé kutatását az In-Stat technológiai piackutató vállalat. Ez az álláspont ellentmondani látszik más cégek következtetéseivel, így a Current Analysis és az IDC is a forgalom felpörgéséről számolt be korábban, melyet a Vistának tulajdonítottak. Az In-Stat szerint azonban ez gyorsan tovatűnő fellángolás mindössze.

0

Közel másfél megabites feltöltés a T-Mobile HSDPA-hálózatán

2007. május 24. 10:26

A sikeres teszteket követően a T-Mobile bejelentette, hogy budapesti harmadik generációs hálózatának egy részén már maximálisan 7,2 megabit/s-os sebességű letöltési és 1,45 megabit/s-os feltöltési sebességet biztosít ezt támogató, megfelelő kártyamodem használata esetén. A jelenleg 27 városra kiterjedő 3G/HSDPA hálózat jelenlegi 3,6 megabit/s-os letöltési sebessége így fokozatosan mindenhol megduplázódhat.

0

A csokitelefonra hajaz az LG saját navigációs készüléke is

2007. május 24. 09:22

Sosem elég a csokiból: a telefonja sikerén felbuzdulva a csokitelefonok külsejére hasonlító dizájnnal látta el az LG az itthon is piacra kerülő személyi navigációs rendszerét, az LN555 PNA készülékét. Az igen fejlett, LED-es kijelzőnek köszönhetően a kijelző nappali fényben is kiválóan látható.

0

Az Evosoft nyerte el a Win the Web programozói verseny trófeáját

2007. május 23. 16:00

A Microsoft Magyarország Fejlesztési Platform Üzletága, és a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén működő MSDN Kompetencia Központ idén először rendezte meg a Win the Web elnevezésű programozói versenyét. A verseny egy 24 órás problémamegoldás keretében kizárólag a webes fejlesztésekre koncentrált, ahol a háromfős csapatoknak Microsoft technológiával kellett megoldani egy nagy- és 3 kisfeladatot.

0

Hamarosan megkezdődik az újraírható HD DVD és Blu-ray lemezek dömpinge

2007. május 23. 12:33

[Yahoo!] Az egyik legnagyobb tajvani lemezgyártó, a Ritek a harmadik negyedévben tervezi megindítani az újraírható BD-RE (Blu-Ray Disc Rewritable) és HD DVD-RE lemezek tömegtermelését, melyet követően jelentősen csökkenhetnek a lemezek árai. A világ optikai lemezgyártásának domináns része olyan tajvani gyártók kezében van, mint a Ritek, vagy a CMC Magnetics.

0

Jövőre érkezik a Kingston memóriákból épített SSD merevlemeze

2007. május 23. 11:23

[ZDNet] A Kingston ausztráliai és új-zélandi reginális vezetője, Vaughan Nankivell szerint a vállalat 2008 elején lép be a jelenleg még csak erősen formálódó SSD-piacra, várhatóan ekkor jelenik meg a Kingston saját SSD-merevlemeze. Az SSD, azaz Solid State Drive merevlemezek flashmemória modulokból épülnek fel, így ezek a merevlemezek könnyebbek, megbízhatóbbak és kevesebbet fogyasztanak -- igen drágán.

0

Újdonságok serege az EMC-től

2007. május 22. 14:33

1,8 petabájt kapacitású virtuális szalagkönyvtárat jelentett be orlandói EMC World konferenciáján a tárolóeszközök vezető gyártója. A vállalat emellett bemutatta deduplikációs szoftverének új verzióját is, illetve további szoftveres újdonságokkal is előrukkolt. Az EMC Worldöt évente rendezik, az idei konferencián több mint 7 ezren vettek részt.

0

Játszva tanítja az üzleti folyamatok menedzselését az IBM

2007. május 22. 10:54

[News.com] Az Impact 2007 konferencián az IBM egy új, háromdimenziós játék előzetesét mutatta be. A szeptemberre ígért programban meglepő módon nem idegeneket vagy ellenséges katonákat kell halomra lőni, hanem egy vállalati alkalmazott bőrébe bújva kell különféle feladatokat végrehajtani. Az Innov8 című játék célja, hogy elősegítse az informatikusok és az üzletemberek számára a vállalati folyamatok megértését és azok továbbfejlesztését (BPM), előkészítve a terepet a szolgáltatásorientált architektúrák (SOA) bevezetésére

0

A kijelzőn keresztül töltené a mobilokat a Motorola szabadalma

2007. május 22. 10:50

[Techworld] A Motorola legújabb szabadalma minden bizonnyal megmelengeti a zöldek szívét: a második legnagyobb mobilgyártó olyan technológiát, megoldásokat fejlesztett ki, mellyel több fény juthat a kijelző mögött elhelyezett napelemekre. Ezzel már korábban is kísérleteztek, jelenleg azonban hat százaléknyinál több fényt nem tudtak eljutattni az LCD-panel mögött elhelyezett napelemekre.

0

Idén is lesz Linux tábor

2007. május 22. 10:04

2007-ben ismét Szerencsen rendezik a Linux Tábort, amelyre június 6-ig lehet jelentkezni a rendezvény weboldalán . A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Szerencsi Gimnázium, illetve a Szerencsi Középiskolai Kollégium ad otthont a tábornak, amely július 1-től 8-ig tart.

0

Elkeseredettségében eddigi legnagyobb felvásárlását hajtotta végre a Microsoft

2007. május 21. 17:22

[International Herald Tribune/HWSW] Történetének legnagyobb felvásárlását hajtotta végre a Microsoft. A szoftveróriás múlt hét pénteken közölte, hogy nagyjából 6 milliárd dollár készpénzt ad az aQuantive online hirdetési vállalatért. Az ár 85 százalékkal magasabb, mint a bejelentéskor élő árfolyam, ami jól példázza a Microsoft elszántságát és nehéz helyzetét a Google-lel szembeni harcban.

0

Súlyos driverproblémákkal küzd az Intel, hiába jó a grafikus chipje

2007. május 21. 16:02

Melyik grafikus chip volt az első, mely DirectX 10-et támogató egységes shader architektúrával rendelkezett? Az NVIDIA G80 -- vágnák rá sokan. Pedig már az Intel X3000 grafikus vezérlőjének is birtokában voltak ezek a képességek, mikor a G80-at hónapokkal megelőzően piacra került a G965 chipset részeként. Hogy ezért semmilyen elismerést nem kapott a vállalat, csak magát okolhatja, az új architektúrához ugyanis a mai napig nem készült el a megfelelő driver, mely kiaknázná a szilíciumban rejlő lehetőségeket.

0

Tucatnyi megapixel a Casio új kompakt fényképezőgépében

2007. május 21. 15:19

[Clubic.com] Tízről picit több mint egytucatnyi megapixelre lép tovább a Casio Exilim kompakt digitális fényképezőgép-sorozata, az EX-Z1200 készülékkel készített képeket gond nélkül előhívhatjuk akár 20 x 30 cm-es méretet meghaladó, poszter méretben is. A piacon nem sok hasonló tudású kompakt gépet tartanak számon, a Casio mellett talán csak a Sony rendelkezik ilyen modellel, a DSC-W200-zal.

0

Már meg is találta új vezérét a Siemens

2007. május 21. 12:33

[Wall Street Journal/HWSW] Várható, ugyanakkor drasztikus lépéssel a Siemens külsős utódot talált Klaus Kleinfeld helyére, aki nagyjából egy hónapja jelentette be, hogy nem kívánja meghosszabbítani szeptemberben lejáró szerződését. Peter Löscher az amerikai gyógyszeripari óriás Merck egyik vezetőjeként a Siemens botrányaitól mentesen veheti át az irányítást, már július elsejével.

0

Ausztria meghódítására készül a NOD32

2007. május 21. 11:54

A magyarországi sikerek után most Ausztriát kívánja meghódítani a NOD32-vel a Sicontact Kft. A szlovák fejlesztésű víruskereső program szinte egyik pillanatról a másikra robbant be a köztudatba itthon, ismertségét és elismertségét elsősorban a szájhagyománynak köszönheti -- véli Csiszér Béla, a termék disztribúcióját végző cég ügyvezető igazgatója.

0

A QuickTime háromszor veszélyesebb az Internet Explorernél

2007. május 21. 10:26

[Techworld] A Secunia vizsgálatai szerint az Apple -- nem annyira közkedvelt -- QuickTime médialejátszó szoftvere sokkal komolyabb biztonsági kockázatot jelent, körülbelül háromszor akkorát, mint az Internet Explorer használata, illetve hatszor akkorát, mint a Firefox böngésző. A nagyobb kockázat egyszerű okból fakad: a QuickTime-ot nem frissítik rendszeresen a felhasználók.

0

Az újabb mesterkulcs sem védi meg a Blu-ray és HD DVD lemezeket

2007. május 18. 15:38

[Clubic.com] Az AACS LA (Advanced Access Content System Licensing Administration) május 22-én egy újabb kulcsot vezet be a Blu-ray és HD DVD lemezeken tejesztett filmek kódolásához, mellyel meg kívánják előzni a kalózmásolatok terjedését, terjesztését. A legnagyobb probléma azonban az, hogy a védett lemezekről másolatot készítő AnyDVD HD szoftver már ezt a kulcsot is könnyedén átlépi.

0

BME-s diákok nyerték az Imagine Cup hazai döntőjét

2007. május 18. 15:29

A BME-ről és a BGF-ről verbuválódott diákokból álló csapat nyerte a Microsoft Imagine Cup hazai fordulóját, így a The Team nevű társulat utazhat a Szöulban rendezendő döntőre, amelyet augusztus elején rendeznek.

0

LG.Philips LCD szerint idén stabilizálódhatnak az LCD-árak

2007. május 18. 12:00

[News.com] Az LG.Philips LCD várakozásai szerint a növekvő keresletnek és a limitált gyártásnak köszönhetően stabilizálódhatnak az év második felében az LCD-panel árak. A gyártás felfuttatását követően a tavalyi év óta túlkínálat és rendkívül alacsony árak jellemzik a piacot, mellyel mindenki szembesülhet a szórakoztatóelektronikai üzletekben kapható LCD-televíziók árcédulájára tekintve: tavalyhoz képest 30-40 százalékkal csökkentek az adott méretű LCD-televíziók árai.

0

Microsoft: nem perelünk!

2007. május 18. 11:43

[InfoWorld/HWSW] A Microsoft nem kíván pert indítani a Linux-disztribútorok vagy -felhasználók ellen -- szögezte le Bill Hilf, a vállalat nyílt forrású projektekért felelős vezetője. A nyílt forrású közösség azóta forrong, amióta Brad Smith, a redmondiak vezető jogász a Fortune magazinnak adott interjújában kijelentette, egyes nyílt forrású szoftverek -- köztük a Linux és az OpenOffice.org -- több száz Microsoft-szabadalmat sértenek.

0

Jövőre érkezik az AMD új mobil processzora és platformja

2007. május 18. 10:33

2008 közepén egy kétmagos, kifejezetten noteszgépekbe szánt energiatakarékos processzorral jelentkezik az AMD, amelynek a kódneve Griffin. A Griffin processzorhoz egy új platform, a Puma is érkezik, amely természetesen egy ATI által fejlesztett, integrált grafikus magra épül. A Puma -- más néven RS780M -- platformra épített noteszgépek az AMD ígérete szerint a jövő é.

0

Tíz év múlva realitássá válhatnak a terabites flash chipek

2007. május 17. 15:08

[Nikkei Electronics Asia/HWSW] A különböző memóriatechnológiákkal kapcsolatosan újra és újra felmerül, méreteik zsugorodása a fejlettebb gyártástechnológiákkal elmarad a logikai áramkörökétől, pláne az ideális mértéktől. A robbanásszerűen növekvő piacot kiépítő flash memória sokak szerint nehézségekbe fog ütközni a nanométerhez közelítő tartományban, egy koreai kutatócsapat azonban rácáfolt ezekre a hangokra.

0

Rákattantak az Xbox 360 játékosok a Halo 3 bétájára

2007. május 17. 14:46

Döcögős megjelenést, néhány órányi csúszást követően repülőrajtot vett a Halo 3 limitált bétája a Microsoft 360 konzolján: ma reggel a Crackdown játékkal kódot szerző játékosok is megkezdhették a közel 1 gigabájtos demó letöltését az Xbox Live-on keresztül. A népszerűséget jelzi az online játékosok számának megugrása: míg tegnap még kétezer, korábban beavatott játékos játszott a Halo 3 bétával, mára számuk több mint 200 ezerre nőtt -- és tovább növekszik.

0

Több mint hússzorosára nőtt a Synergon vesztesége

2007. május 17. 14:25

Több mint hússzorosára nőtt a Synergon vesztesége az első negyedévben, miközben a bevétel is látványosan visszaesett az egy évvel korábbihoz képest, amikor a vállalat két megaprojektben vett részt.

0

Bevizsgált néhány következő generációs WLAN-megoldást a Wi-Fi Alliance

2007. május 17. 10:58

Támpontot ad a következő generációs, 802.11n szabványtervezetnek megfelelő vezeték nélküli eszközök vásárlásához a Wi-Fi Alliance, végre megjelentette az első saját minősítésén átesett termékek listáját. A listában szereplő termékek megfelelnek a 802.11n szabványtervezet márciusban elfogadott, 2.0-ás verziószámú specifikációjának, és nagy valószínűséggel frissíthetők lesznek a 2008-ban megjelenő végleges változatra is -- bár ez utóbbi továbbra sem garantálható.

0

Lassan Windows Vista is telepíthető lesz egy microSD memóriakártyára

2007. május 17. 09:53

Bár még egy év sem telt el azóta, hogy bemutatták az első 8 gigabájtos SecureDigital memóriakártyákat, a Samsung máris a két generációval kisebb microSD formátumba töltené ezt az adatmennyiséget. A koreai gyártó bejelentette, hogy előreláthatólag 2008 közepétől lesznek majd megvásárolhatók ezek a kártyák, egyelőre ismeretlen áron.

0

A PlayStation 3 rontja a Sony javuló teljesítményét

2007. május 16. 17:45

Az elemzői várakozásoknál jobb negyedévet zárt a Sony, ugyanakkor Howard Stringer elnök-vezérigazgató előtt még hosszú út áll, mire eléri a saját maga által felállított célkitűzéseket. A csoportszintű teljesítményt meghatározó elektronikai részleg ismét veszteséget könyvelt el, a PlayStationt vezénylő játékdivízió pedig igen mély pénzügyi árkot ásott magának.

0

A háromdimenziós processzoroké a jövő

2007. május 16. 14:54

[Real World Tech/HWSW] Tavaly decemberben az AMD hivatalosan is megkezdte első, 65 nanométeres csíkszélességgel gyártott chipjeinek forgalmazását. A Brisbane kódnevű lapka bár kisebb volt, és kevesebbet fogyasztott elődeinél, órajele elmaradt, és a mai napig elmarad a 90 nanométeres csúcsváltozatokétól, pedig papíron itt is tovább kellett volna lépnie. De mi is történt?

0

A Windows Live Folders lesz a Microsoft online adattároló szolgáltatása?

2007. május 16. 14:05

[Techworld] Szemfüles internetezők újabb információkat szereztek a Microsoft régóta várt online adattároló, -mentő és talán adatokat is szinkronizáló szolgáltatásáról: az egykoron Live Drive néven ismert megoldás a jelenlegi információk szerint Windows Live Folders néven jelenik majd meg.

0

Szorosabb együttműködés a Microsoft és az SAP között

2007. május 16. 12:35

Az SAP és a Microsoft szorosabbra fűzik a kapcsolatukat és egy közös fejlesztőközpontot hoznak létre Németországban, ahol az SAP Business Suite és a Microsoft SQL Server 2005 szorosabb integrációján dolgoznak majd annak érdekében, hogy az ügyfelek számára egyszerűbb legyen a két szoftver használata. A fejlesztőközpont a vállalat walldorfi főhadiszállásán kap helyet.

0

Megjelent a Symantec Backup Exec System Recovery új verziója

2007. május 16. 11:44

Megjelent a windowos munkaállomások és szerverek komplett mentését és visszaállítását lehetővé tevő Symantec Backup Exec System Recovery legújabb, 7-es verziója. Az új verzió már képes virtuális gépeket is menteni, sőt, azokat akár fizikai gépekre visszaállítani. A szoftver asztali változat természetesen támogatja a Windows Vistát is.

0

Közel lehet az újabb Core 2 árcsökkentés, és gyorsabb chipek is érkeznek

2007. május 16. 09:26

[HKEPC/HWSW] Még egy hónap sem telt el az Intel áprilisi árcsökkentése óta, máris felszínre kerültek az első pletykák a következővel kapcsolatban. A hongkongi HKEPC által megkaparintott tervezet alapján az Intel júliusban ismét drasztikusan megvágja majd Core 2 termékeinek árát, ami könnyen elképzelhető az Intel korábbi gyakorlata és az AMD közelgő bejelentései alapján. A vállalat ezzel együtt gyorsabb változatokat is piacra dob.

0

Erősebb processzor, több memória, nagyobb merevlemez az Apple MacBookokban

2007. május 16. 08:47

Az Apple tegnap új MacBook noteszeket jelentett be, a gépekben azonban nyoma sincs azoknak az újdonságoknak, amelyekről már hetek óra pletykálnak a cég termékeivel kiemelten foglalkozó online lapok és blogok. A frissítés csak erősebb processzorokat, több memóriát és nagyobb merevlemezeket hozott az Apple-vásárlóknak, a sokak által várt LED-es háttérvilágításra, szilárdtest-meghajtóra (SSD) és a Santa Rosa platformra egyelőre még várni kell.

0

Hamarosan megkezdi a DDR3 memórialapkák tömeges gyártását a Samsung

2007. május 15. 13:04

[Techworld] A Samsung már az utolsó simításokat végzi, még ebben a hónapban megkezdi DDR3 memórialapkái nagy mennyiségű sorozatgyártását, melyek az év második felében kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. A végső lépések egyikét, mely az Intel jóváhagyását jelenti, ezen a héten tette meg a gyártó.

0

Windows Server 2008 néven kerül piacra a Longhorn Server

2007. május 15. 11:51

Bejött a HWSW korábbi tippje, amely szerint a Longhorn Server végül Windows Server 2008-ként kerül a boltokba, az interneten keringő dokumentumok megerősítik ezt az információt. Lapunk értesülései szerint a Microsoft a ma kezdődő WinHEC rendezvényen hivatalosan is bejelenti az új generációs szerver operációs rendszer nevét.

0

Xerox: képszerkesztés hangutasítással

2007. május 15. 11:47

A Xerox tudósai egy olyan új technológia kifejlesztésén dolgoznak, mellyel egyszerűbb lesz egy-egy szín beállítása egy képen, hiszen csak körül kell írni az adott árnyalatot. Így elegendő lesz majd azt mondani a számítógépünknek, vagy a nyomtatónknak, hogy legyen sötétebb kék az ég, vagy legyen világosabb sárga a virág. A hangos parancsot begépelt szöveg formájában is megadhatjuk majd.

0

Komplett munkakörnyezetet készít pendrive-okra a SanDisk és a Microsoft

2007. május 15. 10:38

[Techworld] A Microsoft és a flashmemóriákat, memóriakártyákat, pendrive-okat gyártó SanDisk olyan USB-meghajtókon, memóriakártyákon dolgozik, melyekkel személyre szabott munkaasztalunkat, adatainkat és alkalmazásainkat bárhova magunkkal vihetjük, bármilyen windowsos PC-n elővarázsolhatjuk. A közösen fejlesztett megoldás a SanDisk U3 Smart Technology platformja helyébe lépne, mely hasonló funkciókat kínál.

0

Több száz szabadalmat sértenek a szabad szoftverek a Microsoft szerint

2007. május 14. 16:01

[Fortune Magazine/HWSW] A Microsoft állítása szerint a szabad szoftverek több mint kétszáz szabadalmát sértik: a Linuxtól kezdve az OpenOffice.orgon keresztül számos egyéb projekt tartalmaz jogsértő kódot. A szoftvergyártó vállalat egyáltalán nem most döbbent rá sérelmére, évek óta dolgozik azon, hogyan tudná vélt jogait érvényesíteni -- eredménnyel, és a Novell-ügy csak a jéghegy csúcsa.

0

Synergon-HP-Atigris kartell lehetséges bizonyítékait semmisítette meg a Honvédelmi Minisztérium

2007. május 14. 15:31

A Honvédelmi Minisztérium az előírásokat megszegve megsemmisítette azokat a dokumentumokat, amelyek alátámaszthatták -- vagy cáfolhatták -- volna a HP, a Synergon és az Atigris összejátszását egy 2003-ban kiírt tenderben. A cégeknél fellelt dokumentumok a közbeszerzési kiírás iratanyagának hiányában már nem bizonyultak elegendőnek a feltételezett jogsértés bizonyítására, így a Gazdasági Versenyhivatal megszüntette a tavaly nyáron indított eljárást.

0

Bezárult számunkra Pandora szelencéje

2007. május 14. 13:29

Bezárták Pandora szelencéjét: a kiadók nyomására újabb határok nélküli szolgáltatás kapta meg igen szűkre szabott korlátait. Az itthon is igen közkedvelt Pandora.com online zeneszolgáltatásból kizárták az Egyesült Államokon kívül élőket. A weboldalon elérhető zenei szolgáltatás lényege az, hogy egy adott előadó számai helyett ahhoz hasonló stílusú dalokból állítanak össze számunkra egy webrádiót, így újabb ízlésünknek megfelelő dalokkal ismerkedhettünk meg.

0

Megérkezett és csalódást okozott az ATI új csúcskártyája

2007. május 14. 12:32

Több hónapos késés után ma hivatalosan is elrajtolt az ATI (AMD) régóta várt DX10-es grafikus chipjeinek családja. A sokat emlegetett R600 végül Radeon HD 2900 néven kerül a boltokba, a csúcskategóriás megoldásokra éheső játékosok mellett azonban a vékonyabb pénztárcájú, a teljesítmény terén megalkuvásra hajlandó vásárlókra is gondolt a gyártó, ugyanis bemutatta a középkategóriás Radeon HD 2600-at, valamint a belépő szintű 2400-at is.

0

Közel A4-es méretű, színes elektronikus papírt fejlesztett ki az LG.Philips LCD

2007. május 14. 11:15

[KoreaTimes] Újabb áttörést ért el az elektromos papír -- a hajlékony, rendkívül vékony, energiatakarékos kijelzők -- fejlesztése során az LG.Philips LCD, most bemutatott prototípusa körülbelül A4-es papír méretű, mely 4096 szín megjelenítésére képes. A folyamatosan fejlesztés alatt álló termékből egy évvel ezelőtt még csak fekete-fehér változatot tudott bemutatni a gyártó.

0

Versenytárs híján menetel az NVIDIA

2007. május 11. 12:31

Közzétette április 29-én zárult első pénzügyi negyedévének eredményeit az NVIDIA. A grafikus chipjeiről és alaplapi lapkakészleteiről ismert vállalat magabiztos menetelést mutatott be, ahogy a legnagyobb vetélytársa, az ATI az AMD-be olvadással és a több hónapos késéssel várhatóan jövő héten megjelenő R600 (Radeon X2900) premierjére való felkészüléssel tölti idejét.

0

Pénzmosással és bennfentes kereskedelemmel vádolják a BenQ vezetőit

2007. május 10. 16:37

[The Wall Street Journal/HWSW] Bennfentes kereskedelem és pénzmosás vádjával számos magas rangú BenQ vezetőt helyeztek vád alá a tajvani hatóságok. Az eseményeknek köze lehet a Siemens korábbi mobilrészlegének nehéz helyzetbe kerüléséhez, mely az egész vállalatot megrengette pénzügyileg. A cég tagad.

0

A jövő dotkom-vállalkozóit oktatják Erdőkertesen

2007. május 10. 16:18

Szeptemberben kezdi meg működését Erdőkertesen az ország első webgazdasági középiskolája, amely az internet fejlődésével létrejött új ismereteket -- weborientált vállalkozásmenedzsmentet, webfejlesztést, webüzemeltetést, webtervezést -- oktat tanulóinak hivatalos középiskolai keretek között.

0

Érkeznek a GeForce 8 mobil változatával szerelt noteszgépek

2007. május 10. 15:39

[Clubic.com] Bemutatta következő generációs mobil grafikus gyorsítóit az NVIDIA. A korábbi GeForce Go nevet elvetve az új sorozatot GeForce 8M névvel illette a gyártó, a kezdetben öt tagból álló kínálat a GeForce 8600M GS/GT, illetve GeForce 8400M G/GS/GT gyorsítókat tartalmazza.

0

Három Nokia telefon figyelmeztet elsőként az energiatakarékosságra

2007. május 10. 13:14

A Nokia bejelentette, hogy menetrendszerűen érkeznek első telefonjai, melyek már figyelmeztetni fogják a telefon tulajdonosát arra, hogy töltés után húzza ki a telefontöltőt a konnektorból. Az apró, de rengeteg energiát spóroló, és semmibe sem kerülő energiatakarékosságra a Nokia 1200, a Nokia 1208 és a Nokia 1650-es, feltörekvő piacokra szánt modelljei figyelmeztetnek elsőként, de a teljes Nokia termékkínálatot ellátják majd ezzel a jövőben.

0

Megérkezett az új Skype, amellyel már pénzt is küldhetünk egymásnak

2007. május 10. 10:47

[Clubic.com] Megérkezett a Skype internettelefon szoftver legújabb windowsos, 3.2-es változata, mellyel már nem csak kommunikálhatunk, hanem pénzügyeink egy részét is elintézhetjük. A kapcsolatainknak pénz utalhatunk át az új Send Money funkció segítségével a PayPal-on keresztül. A PayPal fizetési rendszer éppúgy az eBay aukciós portál kezében van, ahogyan a több mint 2 milliárd dollárért felvásárolt Skype is.

0

Újabb linuxos agy hagyja el a Novellt

2007. május 9. 16:21

Távozik a Novelltől Robert Love, aki a vállalatnál az asztali SUSE linux rendszerekkel kapcsolatos fejlesztéseket irányította. Love új munkaadója a Google, a szakember a keresőóriás nyílt forrású fejlesztésekkel foglalkozó irodájában dolgozik majd.

0

A franciáké lesz az Antenna Hungária

2007. május 9. 16:20

Villámgyorsan új kézbe kerülhet a másfél éve, 2005 végén svájci Swisscom által felvásárolt Antenna Hungária: a társaság ma rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a francia TDF S.A. megállapodott a jelenlegi tulajdonossal az Antenna Hungária 100 százalékának 80,7 milliárd forintos megvásárlásáról.

0

Hálózati médialejátszóként is megállja a helyét a Pioneer Blu-ray lejátszója

2007. május 9. 13:18

[Clubic.com] A Pioneer is belépett a Blu-ray lejátszót kínáló gyártók sorába -- a csoportot eddig gyakolratilag a Sony, Samsung, LG és a Panasonic alkotta -- , a japán gyártó júniusban dobja piacra Európában asztali Blu-ray lejátszóját. A BDP-LX70 készülék azonban lényegesen többet tud mint a konkurens lejátszók, hátoldalán ugyanis egy Ethernet hálózati csatlakozó is helyet kapott.

0

Útjára indult a következő generációs Centrino, a Santa Rosa

2007. május 9. 12:42

Korábbi híradásunknak megfelelően az Intel ma jelentette be következő generációs Centrino platformját, mely a Santa Rosa kódnévre hallgat. A Centrino első megjelenése óta ez a legnagyobb előrelépés a notebookok további mobilizálása felé, amit számos új technika támogat. Az új platformmal az Intel aktuális termékbevezetési stratégiája értelmében nem érkeztek új magra épülő processzorok, mindössze az adatbusz órajele emelkedett, és csak Core 2 chipekkel lehet rendelni.

0

Mi van a web 2.0 után? A Mozilla már a következő lépcsőn dolgozik

2007. május 8. 18:15

A web 2.0 ma már elcsépelt fogalom, és valójában sosem létezett, mindössze néhány egymással összefüggő trendre kellett valami hangzatos kifejezést találni. A webkettő fogalomkör három meghatározó megatrendje az internetezők tömegének felduzzadása, a tartalom előállítás interaktívvá válása, valamint a fejlett webes technológiák és alkalmazások megjelenése, mint a dinamikus AJAX-oldalak. De mi van ezután? A Mozilla vezetője szerint a közeljövőben eltűnik a határ az online, webes világ és a telepített programok között.

0

Üzleti tanácsadást is oktatnak a Budapesti Műszaki Főiskolán

2007. május 8. 11:50

Vállalati coaching (üzleti tanácsadás) képzés indul ez év szeptemberében a Budapesti Műszaki Főiskola Keleti Károly Gazdasági Karán (BMF KGK). A Felsőoktatási Törvény által előírt módon akkreditált, két féléves, posztgraduális képzéshez hasonló nincs ma Magyarországon.

0

Kaviccsal támad az iPod shuffle lejátszóra a Creative

2007. május 8. 11:43

A Creative nem adja fel, újabb és újabb katonákat küld harcba az amerikai piacot vezető Apple ellen. A legújabb desszantos, a Zen Stone lejátszó a legalacsonyabb árkategóriában készül versenyre kelni az iPod shuffle-lal. A tajvani Creative készüléke hasonló funkciókat fele áron kínál május 14-től a tengerentúlon.

0

Növelte adatbázispiaci előnyét az Oracle

2007. május 8. 11:26

Az Oracle tovább növelte előnyét a relációs adatbáziskezelők (RDBMS) világpiacán. Az IDC legutóbbi jelentése szerint az Oracle piaci részesedése 2006-ban 14,7 százalékkal nőtt 2005-höz képest, így jelenleg 44,4 százalék. Az Oracle piaci részesedése nagyobb mint a második helyen álló IBM-é (21,2%) és a harmadik helyen álló Microsofté (18,6%) összesen. A negyedik a Sybase (3,2%), az ötödik az NCR TeraData (2,8%).

0

Samsung Q1: második nekifutás

2007. május 8. 10:17

Egy évvel a Q1 bemutatása után a Samsung felújította ultrahordozható PC-jét. Rá is fért a frissítés, ugyanis a gépből egy év alatt mindössze 100 ezer darabot sikerült eladni, ami az eredetileg tervezett mennyiség negyede. A Q1 Ultrában a vállalat azok a hibákat igyekezett kijavítani, amelyeket a legtöbbször a Q1 szemére vetettek a tesztelők.

0

Dell: az üzleti modellünk nem vallás

2007. május 8. 08:44

[The Wall Street Journal/HWSW] Michael Dell nemrég nyílt levelet intézett a Dell több mint 80 ezer alkalmazottjához, melyben a vállalat jelentős átalakulását és az új irányt vázolta fel. Az alapító tudatta, hogy a menedzsment akár a Dell tradicionális, a cég védjegyének számító üzleti modelljét is hajlandó újragondolni a növekedés érdekében. A vezér levele a számítógépszállító elmúlt évben tapasztalt nehézségeket reflektálja, melyek eredményeként a cég növekedési problémákkal, csökkenő nyereséggel, és piacrészesedésének zsugorodásával kénytelen szembenézni.

0

Több mint 9 ezer embertől válik meg a Nokia Siemens Networks

2007. május 7. 16:30

Ahogy az várható volt, nagyszabású elbocsátást jelentett be a Nokia Siemens Networks. A vezetékes és mobiltelefonos hálózati berendezésekkel foglalkozó cég több mint 9 ezer dolgozójától készül megválni a költségek csökkentése érdekében.

0

Új vezető a Fujitsu Siemens szolgáltatási üzletágának élén

2007. május 7. 15:04

A Fujitsu Siemens Computers Kovács Zoltánt nevezte ki a szolgáltatási üzletág élére. Az üzletágvezető a divízió szakmai és üzleti irányítása mellett a kiemelt partnerek támogatását és a kiemelt projektek irányítását is végzi majd.

0

Microsoft: öthónapos szakmai továbbképzés friss diplomásoknak

2007. május 7. 14:42

A Microsoft Magyarország nagyvállalati szolgáltatásokkal foglalkozó üzletága öthónapos képzési programot indított útjára végzős vagy két évnél nem régebben végzett informatikus, programozó matematikus, tanári és villamosmérnöki diplomával rendelkező szakemberek számára. A 70 millió forintos költségvetéssel induló START@Microsoft program keretén belül ők testközelben ismerhetik meg a konzulensi munkát, illetve a Microsoft technológiáit.

0

A Dell is csatlakozott a Microsoft-Novell szövetséghez

2007. május 7. 10:53

A Dell is csatlakozott a Microsoft és a Novell tavaly novemberben létrehozott szövetségéhez, amely a Windows és a Linux együttműködését hivatott javítani. A megállapodás részeként a Dell migrációs szolgáltatásokkal fogja segíteni azokat a vállalatokat, amelyek más disztribúcióról SUSE Linuxra kívánnak váltani. Ennek kapcsán a Dell marketing-programokat is indít, amely során workshopokat rendez a Windows és a Linux együttműködéséről.

0

Új e-mail archiválási megoldás az EMC-től

2007. május 4. 13:26

Az EMC bejelentette e-mail archiválási szoftverének legfrissebb változatait: az EmailXtender 4.8 szoftver nem csak egyszerűsíti a levekek archiválását és gyorsítja a visszakeresést, hanem lehetővé teszi sz üzenetek teljes életciklusán átívelő nyomkövetést is -- mindezt a hatósági és törvényi szabályozásoknak való megfelelés (compliance) érdekében,

0

Növekedő nyereség, némileg borús kilátások az EDS-nél

2007. május 4. 12:55

Közel hétszeresére nőtt a világ egyik legnagyobb informatikai szolgáltatójának, az EDS-nek at első negyedéves nyeresége annak ellenére, hogy a vállalat bevételei gyakorlatilag változatlanok maradtak és az IT-outsourcing piac sem mutatott robbanásszerű erősödést, sőt. A texasi központú vállalat javuló eredményeinek hátterében a korábbi átszervezések költségcsökkentő hatásai állnak.

0

Megérkezett az Nvidia GeForce 8800 Ultra

2007. május 4. 10:56

Május 15-én, körülbelül másfél hét múlva lesz kapható az Nvidia legújabb csúcskártyája, a példátlanul magas áron piacra kerülő Nvidia GeForce 8800 Ultra. Bár az Nvidia szerint ez a világ leggyorsabb grafikus kártyája, az árcédulán szereplő 829 dolláros (a jelenlegi alacsony árfolyam mellett is ~151 ezer forintnak megfelelő) összeg valószínűleg még a tehetősebbeket is meghátrálásra késztetheti.

0

Oracle-EMC együttműködés a gyorsabb Linux-bevezetésekért

2007. május 3. 14:59

Az Oracle és az EMC az Oracle Unbreakable Linux program keretében több közös támogatási programot jelentett be. Az együttműködés keretében az EMC E-Lab és az Oracle mérnökei bevizsgálták és minősítették az Oracle Enterprise Linuxot a legfontosabb EMC platformokkal és szoftvertermékekkel.

0

Titkosított levélben érkezik a vírus, a spam

2007. május 3. 13:57

A spamküldők legújabb trükkje, hogy titkosított leveleket küldenek, vagy jelszóval védett állományokat csatolnak a leveleikhez, amiket a spamszűrők nem tudnak megnyitni és átvizsgálni, így kénytelen-kelletlen továbbengedik őket. Az Email Systems szerint lassan de biztosan növekszik az ilyen típusú kéretlen levelek száma. Ugyanezt a módszert nem csak spamek, hanem különféle kártékony kódok terjesztésére is használják.

0

Másfél hónapon belül itt az IBM Power6

2007. május 3. 12:12

Az IBM PartnerWorld konferenciáján a System p szerverekért felelős divízió vezetője, Ross Mauri bejelentette, a vállalat hat héten belül előrukkol a következő generációs, Power6 processzorra épülő kiszolgálóival. Újra megelőzzük a versenytársakat -- mondta Mauri. Porig alázzuk őket. A Power6-ot úgy alakította ki az IBM, hogy az x86-os vonalon kívül minden szervercsaládjában alkalmazható legyen, az i, p és z kiszolgálókban egyaránt.

0

IBM: a létező legjobb szigetelő a 32 nanométeres processzorokban

2007. május 3. 10:10

A létező legjobb szigetelést, vákuumot használ majd 32 nanométeres csíkszélességű chipjeinek gyártásához az IBM. A Nagy Kék kutatói szerint az Airgap technológiának köszönhetően a lapkák teljesítménye 35 százalékkal is nőhet, vagy a fogyasztásuk csökkenhet akár 15 százalékkal. Az eljárást az IBM-mel szoros gyártástechnológiai kapcsolatot ápoló AMD és a Toshiba is használhatja majd.

0

USB-csatlakozó, FM-rádió és érintőgombok a Samsung rágónyi MP3-lejátszójában

2007. május 2. 17:16

Újabb mini MP3-lejátszókat dob piacra a Samsung: a pendrive funkcióval is rendelkező U3 MP3-lejátszók öt színben és három különböző kapacitásban lesznek kaphatók. A készülékekből egyetlen gombnyomásra kiugrik a beépített USB-csatlakozó, így nem kell külön kábellel bajlódni -- a lejátszó rögtön csatlakoztatható a számítógéphez, vagy noteszgéphez.

0

Az Austria Telekom leányvállalata lett az eTel

2007. május 2. 14:26

Az Osztrák Versenyhivatal jóváhagyta a Telekom Austria és az eTel összeolvadását, így az ügylet a keretében az Ausztriában, Németországban, Lengyelországban, Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és a Magyarországon működő eTel vállalatok a Telekom Austria 100 százalékos tulajdonába kerülnek.

0

Nyomtatással készítene chipeket a HP

2007. május 2. 12:26

[News.com/HWSW] A HP több mint tíz éves kutatómunkával fejlesztette ki nyomtatásos litográfiai technológiáját, amely hamarosan tömegtermelésben is bemutatkozhat. Az első vállalat, amely az eljárást sorozargyártásban használja, a Nanolithosolutions, amely egy olyan terméket fejlesztett ki, amivel egy hagyományos levilágító berendezés pár perces átalakítás után nyomtatásos litográfiai eszközként használható.

0

A leállások több mint negyedét áramkimaradás okozza

2007. május 2. 11:12

[Techworld] Az üzletfolytonossági szolgáltatásokat nyújtó SunGard Availability Services adatai szerint a leállások legnagyobb részét még mindig hardverhiba okozza, azonban egyre több esetben jelent problémát az áramkimaradás. A céghez beérkezett segélyhívások szerint 2005-ben az áramkimaradások még csak az incidensek 7 százalékát tették ki, 2006-ban azonban már 26 százalékát.

0

Hamarosan jönnek a Dell gépei Ubuntu Linuxszal

2007. május 2. 10:29

Az Ubuntu Linuxra esett a Dell választása, a világ második legnagyobb PC-gyártója a felhasználói visszajelzésekre válaszul heteken belül megkezdi a linuxos konfigurációk forgalmazását -- egyelőre az Egyesült Államokban. Egyelőre nem tudni, hogy a linuxos gépek mennyivel lesznek olcsóbbak a windowsos rendszereknél.