:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 14. 15:31

Synergon-HP-Atigris kartell lehetséges bizonyítékait semmisítette meg a Honvédelmi Minisztérium

A Honvédelmi Minisztérium az előírásokat megszegve megsemmisítette azokat a dokumentumokat, amelyek alátámaszthatták -- vagy cáfolhatták -- volna a HP, a Synergon és az Atigris összejátszását egy 2003-ban kiírt tenderben. A cégeknél fellelt dokumentumok a közbeszerzési kiírás iratanyagának hiányában már nem bizonyultak elegendőnek a feltételezett jogsértés bizonyítására, így a Gazdasági Versenyhivatal megszüntette a tavaly nyáron indított eljárást.

[HWSW] A Honvédelmi Minisztérium az előírásokat megszegve megsemmisítette azokat a dokumentumokat, amelyek alátámaszthatták -- vagy cáfolhatták -- volna a HP, a Synergon és az Atigris összejátszását egy 2003-ban kiírt tenderben. A cégeknél fellelt dokumentumok a közbeszerzési kiírás iratanyagának hiányában már nem bizonyultak elegendőnek a feltételezett jogsértés bizonyítására, így a Gazdasági Versenyhivatal megszüntette a tavaly nyáron indított eljárást.

A következmények nélküli ország

A versenyfelügyeleti eljárás során a GVH megkereste a közbeszerzési tendert kiíró Honvédelmi Minisztériumot annak érdekében, hogy információkat és adatokat nyújtson az eljáráshoz a közbeszerzési eljárás lefolytatása során keletkezett dokumentumok alapján. A HM azonban nem tudott érdemi információkat szolgáltatni a közbeszerzési eljárással kapcsolatban, mert -- a közbeszerzési eljárásra vonatkozó előírásokat megszegve -- a kapcsolódó iratanyagot már korábban megsemmisítette.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavaly júniusban indított versenyfelügyeleti eljárást a cégekkel szemben annak tisztázására, hogy a Synergon, a HP és az Atigris a Honvédelmi Minisztérium 2003. évi, 8000 darabos, közbeszerzési eljárás során kiírt MS projektje kapcsán végeztek-e olyan egyeztetéseket, amelyek alkalmasak lennének a verseny korlátozására, a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény megsértésére. A jogsértés gyanúját a GVH birtokában lévő iratok támasztották alá.

Tavaly rájuk tudták bizonyítani

A Synergon és a HP vissza-visszatérő szereplői a hazai informatikai kartellügyeknek. Tavaly a két céget és a Montanát összesen 110 millió forintra büntette a GVH, miután bebizonyosodott, hogy a három vállalat összejátszott egymással egyes versenytárgyalások illetve közbeszerzési eljárások során. A GVH szerint a Magyar Fejlesztés Bank 2003-as ún. "support" közbeszerzési pályázatával kapcsolatban a Synergon és a Montana a Synergon győzelme esetére vonatkozó megállapodást kötöttek, a bank 2004-es "support" és "Exchange" projektjeivel összefüggésben a Synergon pedig a HP-vel játszott össze.

A HVB Bank "WAN" projektjével kapcsolatosan a HP és a Montana versenykorlátozó hatás kifejtésére alkalmas megállapodást kötöttek, a Nemzeti Autópálya Rt. 2003.októberében közzétett közbeszerzési eljárása kapcsán a HP és a Montana pedig újfent versenykorlátozó megállapodást kötöttek egymással -- derült ki a GVH vizsgálatából.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.