Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 7. 16:30

Több mint 9 ezer embertől válik meg a Nokia Siemens Networks

Ahogy az várható volt, nagyszabású elbocsátást jelentett be a Nokia Siemens Networks. A vezetékes és mobiltelefonos hálózati berendezésekkel foglalkozó cég több mint 9 ezer dolgozójától készül megválni a költségek csökkentése érdekében.

[HWSW] Ahogy az várható volt, nagyszabású elbocsátást jelentett be a Nokia Siemens Networks. A vezetékes és mobiltelefonos hálózati berendezésekkel foglalkozó cég több mint 9 ezer dolgozójától készül megválni a költségek csökkentése érdekében.

A Nokia és a Siemens tavaly nyáron jelentették be hogy vegyesvállalatban egyesítik hálózati berendezéseket gyártó üzletágaikat. A Nokia Siemens Networks néven létrejött cég a világ harmadik legnagyobb hálózati berendezésgyártója lett az Ericsson és a az Alcatellel egyesült Lucent mögött. A finn és a német cég már az összeolvadáskor bejelentették hogy a 60 ezres létszámot belátható időn belül legalább 10-15 százalékkal csökkenteni fogják. A leépítéstől 2010-re évi 2 milliárd eurós megtakarítást várnak. A legtöbb embert Németországban küldenek el, itt közel 3 ezerrel csökken a létszám, ami a teljes állomány negyede.

A telefonhálózati berendezések gyártóira egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a feltörekvő ázsiai versenytársak, mint a Huawei és a ZTE, amelyek alacsony áraiknak köszönhetően a hazai piacaik mellett egyre nagyobb sikereket érnek el Európában és Amerikában is. A Nokia és a Siemens várakozásai szerint a kutatás-fejlesztés és más tevékenységek közös folytatásával éves szinten mintegy 1,5 milliárd eurót takaríthatnak meg. Eközben maguk a megrendelők, tehát a telekom-szolgáltatók is

A Siemens fokozatosan visszavonul az informatikai és telekommunikációs iparágakból, ahogyan a rendkívül éles versenyben nehezen állja meg a helyét ezeken a területeken. Még a 90-es évek vége előtt leválasztotta a félvezetőgyártást, 1999-ben egyesítette számítógépes részlegét a japán Fujitsu európai leányával, a veszteségeket halmozó mobiltelefonos részleget pedig a Benq vásárolta meg. A Siemens jelenleg elsősorban az egészségügyi szektornak célzott szolgáltatásokba, energetikába, valamint ipari szolgáltatásokba fektet.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról