Szerző: Bizó Dániel

2007. május 8. 18:15

Mi van a web 2.0 után? A Mozilla már a következő lépcsőn dolgozik

A web 2.0 ma már elcsépelt fogalom, és valójában sosem létezett, mindössze néhány egymással összefüggő trendre kellett valami hangzatos kifejezést találni. A webkettő fogalomkör három meghatározó megatrendje az internetezők tömegének felduzzadása, a tartalom előállítás interaktívvá válása, valamint a fejlett webes technológiák és alkalmazások megjelenése, mint a dinamikus AJAX-oldalak. De mi van ezután? A Mozilla vezetője szerint a közeljövőben eltűnik a határ az online, webes világ és a telepített programok között.

[HWSW] A web 2.0 ma már elcsépelt fogalom, és valójában sosem létezett, mindössze néhány egymással összefüggő trendre kellett valami hangzatos kifejezést találni. A webkettő fogalomkör három meghatározó megatrendje az internetezők tömegének felduzzadása, a tartalom előállítás interaktívvá válása, valamint a fejlett webes technológiák és alkalmazások megjelenése, mint a dinamikus AJAX-oldalak. De mi van ezután? A Mozilla vezetője szerint a közeljövőben eltűnik a határ az online, webes világ és a telepített programok között.

Mitchell Baker, a Mozilla Foundation elnök-vezérigazgatója szerint a webes fejlesztések abban az irányban haladnak, hogy teljesértékű, önálló alkalmazásként is megállják a helyüket. A webkettes filozófia legnagyobb korlátja ugyanis, hogy kizárólag online működik, internetkapcsolat nélkül azonnal haszontalanná válik.

Mitchell Baker, CEO Mozilla
Mitchell Baker, CEO Mozilla
Ennek logikus következménye, hogy a nemcsak fejlettebb alkalmazásokat építsünk a weben, hanem azokat az offline működést szem előtt tartva tervezzük meg. Baker az ausztrál APC magazinnak adott interjújában beszélt ezekről az erőfeszítésekről.

"Roppant mennyiségű [munkát] fektetünk a webbe, mint platformba, hogy milyen képességei vannak, és elég robusztus-e, hogy életképes alternatíva legyen [...] vonzó az asztali szoftverekkel összevetve" -- mondta Baker. "Az offline [webes] alkalmazások az a képesség, hogy egy bizonyos ideig offline dolgozhassunk a webbel - ez azon dolgok egyike, amely előre fogja mozdítani web platformot" -- tette hozzá.

Baker elárulta, hogy az ebben az irányban való elinduláshoz szükséges technológia alapjai készen vannak, sőt a Firefox 2 már tartalmazza is ezeket a képességeket (mint az adatbázis-kezelés, vagy az adattárolás megoldása), mindössze a fejlesztőknek tudniuk kellene róla, megtanulni és kiaknázni. A Mozilla néhány fejlesztője most azon dolgozik, hogy demonstrálja a gyakorlatban ezeket a képességeket.

Ember és pénz van rá, ugyanis 2005-ben 55, becslések szerint tavaly pedig 70 millió dollár bevétel folyt be. Ennek az erőfeszítésnek egyik első gyümölcse a Zimbra kollaborációs felület, melynek különlegessége, hogy offline is használható, és az AJAX-alapú alkalmazás a netre csatlakozáskor szinkronizál a szerverrel. A vízió szerint a jövőben a böngészőn keresztül érjük el a legtöbb alkalmazásunkat, akár online, akár offline üzemmódban.

A Mozilla vezetője ezen kívül többek között beszélt a Firefox fejlesztéseinek kezdeteiről, hogy hogyan szereznek bevételt, nyílt, webes multimédia technológiát szeretnének a Flash, képek és videók helyett, valamint hogy a Firefox 3.0 remélhetőleg még idén érkezik. Az interjú itt olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról