vállalati it archívum - 2007 június

2007
június

0

Újabb cég jelentkezik az egy terabájtos optikai lemez trófeájáért

2007. június 29. 14:16

Újabb cég jelentkezett, hogy olcsó megoldást dolgozott ki sok-sok gigabájtnyi adat egyetlen optikai lemezes tárolására. A fantáziadús Call/Recall Inc. , egy feltörekvő vállalkozás bejelentette, hogy licencelhetővá vált szabadalommal védett 2-photon recorded 3D optical storage technológiája, mely a cég szerint azonos méretű lemezen akár a Blu-ray által nyújtott kapacitás kétszázszorosát is nyújthatja.

0

Online tárhelyet ad a Dell számítógépeihez

2007. június 29. 13:34

A Dell online tárhelyet kínál Inspiron és XPS gépeihez, elsőként az élvonalbeli gyártók közül. Az Inspiron PC-széria mellé 3, míg a főként játékosoknak kínált XPS sorozathoz 10 gigabájtnyi terület jár.

0

Nyári akciót indít a Blu-Ray Disc Association a formátum népszerűsítésére

2007. június 29. 12:30

Nyári akciót, a Blu-ray következő generációs DVD-formátumot népszerűsítő promóciót indít július elsejétől a Blu-Ray Disc Association, mely sajnos csak az Egyesült Államok területén lesz érvényes. A vásárlók öt filmet választhatnak frissen vásárolt lejátszójuk mellé -- akár a PlayStation 3 játékkonzol mellé is.

0

Házhoz jönnek a papírképek a Nokiától

2007. június 29. 10:33

[HWSW]A Nokia egy teljesen integrált fotókidolgozó szolgáltatást jelentett be, amely Európáa számos országában, így Magyarországon is elérhető. Az új rendszer a lehető legegyszerűbbé és egyben legkényelmesebbé teszi a papírképek rendelését a mobillal készített fotókról.

0

A RIM brillírozott, a Palm szenvedett a legutóbbi negyedévben

2007. június 29. 09:47

Több mint 40 százalékkal csökkent a PDA-piac egykori urának, a Palmnak a negyedéves nyeresége, miközben az utóbbi időben viharos népszerűségre szert tevő Blackberryk gyártója, a Research In Motion brillírozott, bevétele és nyeresége is több mint 70 százalékkal nőtt.

0

Már több ezer weboldal működik Windows Server 2008-on

2007. június 29. 09:14

A Netcraft statisztikái szerint világszerte már 2600 website működik a Microsoft vadonatúj szerverszoftverén, az év végén megjelenő Windows Server 2008-on, illetve az Internet Information Services 7-en.

0

rEVOL Express: modulonként is elérhető rEVOLUTION ügyviteli szoftvere

2007. június 29. 08:50

Új funkciókkal és új néven jelent meg a rEVOLUTION Iroda ügyviteli szoftvercsalád. A rEVOL Express újdonsága, hogy a dobozos szoftvercsaládok között egyedülálló módon a kisvállalati felhasználók a számukra hasznos funkciókat tartalmazó modulokból állíthatják össze a működésüknek legmegfelelőbb ügyviteli szoftvert.

0

Beperelte Németországot az Európai Bizottság

2007. június 28. 16:28

[Associated Press/HWSW] Megtette a szükséges jogi lépéseket az Európai Bizottság, miután Németország a többszöri figyelmeztetés ellenére sem változtatott nemrég beiktatott telekommunikáció törvénymódosításán Az új törvény lehetővé teszi a Deutsche Telekom (DT) számára, hogy optikai hálózatra épülő VDSL-infrastruktúrájáról kizárja az alternatív szolgáltatókat, ez pedig az Európai Bizottság szerint összeegyeztethetetlen a közösségi joggal. Az ügy az Európai Bíróságra került.

0

Még az idén felújítja DB2 adatbáziskezelőjét az IBM

2007. június 28. 16:04

Az IBM még az idén kiadja a DB2 9 felújított változatát, amely a múly hét óta nyilvános béta formájában letölthető a vállalat honlapjáról azon ügyfelek számára, akik már jelenleg is DB2-felhasználók. A béta program célja felhasználói visszajelzések begyűjtése.

0

A Pentax felfrissítette K100D tükörreflexes digitális fényképezőjét

2007. június 28. 15:16

A Pentax frissítette a K100D tükörreflexes fényképezőgépét, amely az első rázkódásvédelemmel ellátott digitális gép volt a cég történetében. A 6 megapixeles K100D Super szinte megegyezik a K100D-vel, de immár CCD portalanítóval is rendelkezik, éppúgy, mint nagytestvére, a tavaly szeptemberben bejelentett 10 megapixeles K10D.

0

Linuxra is megérkezett a Google Desktop Search

2007. június 28. 11:15

Majdnem három évvel a Windows-változat megjelenése után a Google szerda délután útjára indította a Google Desktop béta Linux verzióját. A szoftver segítségével könnyedén kereshetünk az interneten, vagy a számítógépünkön, ezen kívül a Gmail levelezéseinkhez, illetve a böngészés előzményeihez is hozzáférhetünk, még akkor is, ha épp nem vagyunk a neten, hiszen az ehhez szükséges adatok lokálisan, a számítógépünkön tárolódnak.

0

A Föld lakosságának közel fele mobilozik már

2007. június 28. 08:45

Július végére a mobiltelefon-előfizetők száma világszerte elérheti a 3 milliárdot -- derül ki a brit Mobile World elemzőcég által nyilvánosságra hozott adatokból. A növekedés egyértelműen a fejlődő piacok számlájára írható, Kínában, Indiában és Afrikában soha nem látott ütemben növekszik az előfizetők létszáma.

0

Márkaboltot nyitott Pesten a Dell - elsőként a régióban

2007. június 27. 17:43

Változnak az idők, változni kénytelen a Dell is. A vállalat hiperhatékony közvetlen értékesítési modellje alapjaiban rengette meg a számítógéppiac hagyományos szereplőit, mint az IBM vagy a HP , az utóbbi néhány év során azonban kifulladni látszik, ahogyan a hangsúly a vállalati szféráról a fogyasztókra helyeződött át, akik üzletben szeretnek vásárolni. Ennek a változásnak a jele az a Dell márkabolt, melyet hivatalosan ma nyitottak meg a Westend City Centerben.

0

Magyarul is megtanult a Google online dokumentumkezelő szolgáltatása

2007. június 27. 15:18

Felújított felülettel, mától magyar nyelven is elérhető a Google online dokumentumkezelő, Docs & Spreadsheets néven ismert szolgáltatása. A magyar nyelvűre átállított felületen Dokumentumok & Táblázatok nevű szolgáltatással az online létrehozott dokumentumokon akár ötvenen is dolgozhatnak egyszerre.

0

A Toshiba ismét szállít AMD processzorral szerelt noteszgépeket

2007. június 27. 15:14

Közel hat évet kellett várnunk, hogy újra AMD-processzorokkal szerelt Toshiba noteszgépek kerüljenek a boltok polcaira. Olvashatók olyan híradások is, amelyek arról számolnak be, hogy nem volt még példa az Intel termékein kívül másra Toshiba noteszgépben, de a Satellite 1620CDS modell 475 megahertzen üzemelő K6-2 központi egységgel pont ennek ellenkezőjét bizonyítja.

0

Soha nem látott sebességű fejlődés a szuperszámítógépes világban

2007. június 27. 12:46

A drezdai International Supercomputing Conference 2007 rendezvény alkalmából adták ki a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit a Linpack benchmarkban elért eredényeik alapján rangsoroló Top500 listát , amelyet most 29. alkalommal készítettek el a Tennessee és a Mannheim egyetemek kutatói.

0

Állítsa meg valaki az Oracle-t!

2007. június 27. 09:43

Valósággal menetel az Oracle, a világ második legnagyobb szoftvercége a nemrég véget ért negyedik pénzügyi negyedévben közel negyedével emelkedő nettó profitról számolt be, ami egyértelműen bizonyítja, hogy a cég jó lóra tett a felvásárlásaival. A vállalat eredményei minden előzetes várakozást felülmúltak.

0

Ismét tényező akar lenni a szuperszámítógépes piacon a Sun

2007. június 26. 14:47

[ZDNet News/HWSW] Ismét a szuperszámítógépes világ meghatározó szereplőjévé akar válni a Sun Microsystems, mely az elmúlt években gyakorlatilag kiesett erről a piacról. A behatolás érdekében a vállalat nemcsak nagyobb figyelmet és több nyakkendőt szentel majd a nagyteljesítményű számítástechnika (HPC) szegmensének, hanem komoly fejlesztésekkel igyekszik túlszárnyalni riválisait. A Sun erőfeszítései nem közvetlenül a számítási teljesítmény közvetlen srófolására irányulnak, hanem a gépeket, tárolókat összekötő hálózatra.

0

Tovább emelkedett májusban a hazai mobilpenetráció

2007. június 26. 14:38

2007 májusában a három magyarországi mobilszolgáltató ügyfeleinek száma 42 ezerrel nőtt, így 10 millió 149 ezer előfizető lett hazánkban, tehát száz lakosra 100,9 előfizetés jutott a hónap végén. Az utolsó három hónapban hívást vagy SMS-t indító, illetve fogadó feltöltéses, valamint az előfizetéses kártyák száma májusban 30 ezerrel gyarapodott és a hónap végére elérte a 9 millió 414 ezret.

0

Érkezik a Microsoft Silverlight linuxos változata, a Moonlight

2007. június 26. 12:18

Hamarosan elkészül a Microsoft által nemrég bejelentett Silverlight nyílt forrású, Linuxra fejlesztett változata, a Moonlight. A nyilvános alfaverzió legkorábban szeptemberben várható, de előtte már érkeznek tesztelhető változatok. A fejlesztés villámgyorsan halad, ugyanis alig egy hónapja kezdődött.

0

Napokon belül boltokba kerülnek az új, középkategóriás Radeonok

2007. június 26. 11:10

Kártyagyártóktól származó értesülések szerint a héten kerülnek a boltokba az AMD (ex-ATI) nemrégiben bejelentett középkategóriás és belépő szintű termékei, a Radeon HD 2600 és a Radeon HD 2400. A vállalat még májusban jelentette be vadonatúj, DX10-es chipjeinek érkezését, azonban csak a csúcskategóriás Radeon HD 2900 vált azonnal hozzáférhetővé, a gyengébb változatok csak most jelennek meg.

0

A Nintendo bekerült Japán tíz legnagyobb vállalata közé

2007. június 26. 10:45

[Reuters/Associated Press/HWSW] A Nintendo piaci kapitalizációja tegnap egy időre túlszárnyalta a Sonyét, és ezzel a cég bekerült Japán 10 legértékesebb vállalata közé, olyanok mellé, mint a Toyota, a Honda, vagy a Canon. A videojátékokkal foglalkozó vállalat piaci értéke napközben elérte az 52,8 milliárd dollárt, miközben a Sony 52,5 milliárd dollár alá gyengült, igaz, a nap végén már visszafordult a helyzet. A A kizárólag videojátékokkal foglalkozó Nintendo értéke az elmúlt két évben több mint négyszeresére emelkedett, igazolva a demográfiailag szélesebb célcsoportok stratégiájának életképességét.

0

Tömeggyártásban az 1,8 hüvelykes, 64 gigabájtos Samsung flash meghajtók

2007. június 25. 16:34

A Samsung Electronics megkezdte az 1,8 hüvelykes, 64 gigabájtos SSD tárolók, azaz flash memóriából álló meghajtók tömeggyártását. A gyártó leginkább a mobil számítástechnika területén szeretne üzleti sikereket elérni, amit bizonyít, hogy az új tárolók előnyei között kiemelték, hogy alkalmazásuk esetén átlagosan 20 százalékkal hosszabb üzemidőt várhatunk a noteszgépektől. További pozitívumok között szerepelt a nagyobb megbízhatóság, valamint a gyorsabb bootolási, illetve alkalmazás-indítási sebesség.

0

Magyarul is elérhető az Outpost Security Suite Pro 2007

2007. június 25. 15:56

A májusi megjelenést követően közel két hónappal magyarul is elérhetővé vált az Outpost Security Suite Pro 2007, amely a népszerű tűzfalat egészíti ki a vírusok, a kémprogramok és a levélszemét elleni védelemmel. A szoftver emellett letiltja a potenciálisan veszélyes, jogosulatlan kommunikációt a programok között és önvédelmi funkciója segítségével megakadályozza, hogy az internetes kártevők megbénítsák.

0

Ultrakönnyű és ultravékony a Toshiba legújabb Portégé noteszgépe

2007. június 25. 15:32

A világ legkönnyebb notebookjaként hirdeti legújabb ultrahordozható noteszgépét a Toshiba: a Portégé R500 a beépített, de eltávolítható optikai meghajtóval együtt is csupán 1,089 kilogramm tömegű. A készülék optikai meghajtó nélkül és Solid State Disk meghajtóval felvértezve már alig 780 grammos, ez az R500-változat a harmadik negyedév során lesz kapható.

0

Novemberben jönnek az AMD új asztali chipjei, a Phenomok

2007. június 25. 12:40

[DigiTimes/HWSW] Iparági pletykák alapján novemberben bukkannak fel az AMD következő generációs asztali processzorai, melyek Phenom néven érkeznek meg -- írja a tajvani DigiTimes. A lap meg nem nevezett alaplapgyártókra hivatkozva azt állítja, az AMD szeptemberben és októberben tervezi a tesztgyártás megkezdését, hogy novemberben megkezdhesse a szállításokat. Az Intel eközben megindítja 45 nanométeres chipjeit a felsőbb kategóriákban, és erősíti belépőkategóriás kínálatát, miközben árat is csökkent.

0

Csendesebb és energiatakarékosabb a Seagate 1 terabájtos merevlemeze

2007. június 25. 11:00

[Techworld] Két változatban indította útjára egy terabájtos merevlemezét a Seagate, egyet a végfelhasználók, egyet pedig az üzleti felhasználók számára. A Seagate a harmadik a sorban: az első a Hitachi volt, mely még januárban jelentette be 1000 gigabájtnyi adatot tároló merevlemezét, a Samsung pedig két hete már szállítja is rekorder háttértárolóit.

0

Új regionális vezetők az APC-MGE élén

2007. június 21. 15:50

Philippe Reveilhac-ot nevezte ki az APC-MGE a magyarországi, lengyelországi és délkelet-európai regionális ügyvezető igazgatójává, aki Bíró Viktort váltja ebben a pozícióban. Reveilhac közvetlen felettese Ruedi Kindler lesz, akit nemrégiben neveztek ki az APC-MGE alelnökévé és az APC-MGE svájci, közép-európai, délkelet-európai és izraeli tevékenységekért felelős elnökévé.

0

NVIDIA chipek a tudomány szolgálatában

2007. június 21. 13:48

Az NVIDIA bejelentette Tesla processzorát és a ráépülő eszközöket, amelyeket nagy számításigényű feladatok futtatására szán elsősorban olyan iparágakba, mint az energetika, pénzügy vagy ipari tervezés.

0

Részvényvásárlásra buzdított a tegnapi kéretlen levelek 8 százaléka

2007. június 21. 12:47

[Techworld] Óriási kéretlen levél-áradat zúdult az IronPort biztonsági cég adatai szerint tegnap az internetes postaládákba, a hatalmas spamkitörés egy volt az idén regisztrált tíz legnagyobb közül. A rengeteg kéretlen levél természetesen pénzszerzési céllal született meg, egy német részvény vásárlására buzdított.

0

Majdnem 70 százalékkal nőtt egy év alatt az interneten bankoló hazai vállalatok száma

2007. június 21. 11:07

A lakossági internetbanking ügyfelek száma az elmúlt egy évben 56 százalékkal, míg a vállalati internetbanking ügyfeleké 69 százalékkal emelkedett -- derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt., a T-Mobile és a Sun Microsystems Kft. felméréséből. A tranzakciók közül továbbra is az átutalások online aránya növekedhet a legnagyobb mértékben.

0

Nevet vált a BenQ, de a márkanév marad

2007. június 21. 10:34

[Digitimes] Jelentős át- és kiszervezéstől, illetve névváltozástól várja sorsa jobbra fordulását a BenQ: a vállalat kínai nevét Jia Da-ról Jias Da-ra, hivatalos angol nevét pedig Qisda-ra változtatja 2007. szeptember 1-től. A Qisda betűszó a quality innovation speed driving and achievements szavak kezdőbetűiből áll össze -- ezen a szlogenen valószínűleg nem sokáig tanakodhattak a vállalat tanácsadói.

0

Új HP tárolóeszközök és szalagos meghajtók az energiatakarékosság jegyében

2007. június 21. 10:12

Új tárolóeszközöket és szalagos meghajtókat jelentett be a HP, a legújabb trendeknek megfelelően az energiatakarékosság jegyében. A Las Vegas-i StorageWorks konferencián bemutatkozott az Enterprise Virtual Array (EVA) termékcsalád három új tagja, a 4100-as, 6100-as és 8100-as modell, valamint fellebbent a fátyol az LTO-4 szabványú szalagos meghajtókról, illeve a kisvállalatoknak szánt DAT 160 magnókról.

0

Az Albacomp lett az ipari felhasználásra szánt Getac notebookok forgalmazója

2007. június 20. 14:48

2007 júniusától az Albacomp látja el az ipari felhasználásra szánt Getac notebookok kizárólagos magyarországi forgalmazói feladatait. Az Albacomp a Getac készülékek korábban elaprózott kereskedelmi és marketingtevékenységet egy kézbe fogva 200 készülék értékesítését tervezi az elkövetkező 12 hónapban.

0

Tovább növelte előnyét a relációs adatbázisok piacán az Oracle

2007. június 20. 11:13

Az Oracle tovább erősítette vezető pozícióját a relációs adatbáziskezelők piacán -- derül ki a Gartner által nyilvánosságra hozott adatokból. A tendencia hátterében az Oracle linuxos dominanciája húzódik meg, egyre több adatbázist migrálnak a cégek Linuxra, amelyen az Oracle adatbáziskezelője népszerű választás.

0

A Microsoft módosítja a Vistát, teret engedve a rivális keresőknek

2007. június 20. 10:24

A Microsoft módosítani fogja a Windows Vistát annak érdekében, hogy a szoftveren bármilyen asztali kereső használható legyen. Amint az ismert, a Google egy közelmúltban az Igazságügyi Minisztériumhoz beadott beadványában azt sérelmezte, hogy a Microsoft úgy alkotta meg a Vistát, hogy megnehezítse a többi keresőprogram számára a működést. Bár a redmondiak tagadták ezt, most mégis úgy határoztak, hogy módosítják a szoftvert, hogy elkerüljenek egy újabb trösztellenes ügyet.

0

A Microsoft haragszik az Immersionre, mert a Sonynak is licencel

2007. június 20. 09:30

[News.com] A Microsoft perbe fogta az Immersion-t, azt a vállalatot, mely a botkormányok és más kontrollerek erővisszacsatolásos hatásaiért, rezgő üzemmódjáért felelős technológia tulajdonosa. Az Immerson korábban jogi úton vett elégtételt a Microsofton és a Sony-n -- a PlayStation 3 SIXAXIS vezérlőjéből ezért maradt ki a rezgő funkció.

0

Egészségügyben is használható CD- és DVD-lemezek a Verbatimtól

2007. június 19. 16:05

Új, speciális termékekkel egészítette ki portfólióját a Verbatim: olyan CD- és DVD-lemezeket dob piacra, melyeket kifejezetten az egészségügyi szektor számára fejlesztettek ki. A Verbatim MediDisc megbízható megoldást nyújt a klinikai és más orvosi területen történő alkalmazásra.

0

Egyre közelebb a vezeték nélküli USB-t használó eszközök megjelenése

2007. június 19. 14:44

A kommunikációs lapkákat fejlesztő Alereon hamarosan szállítja első olyan vezeték nélküli USB-t támogató chipjét, mely olyan frekvenciákon üzemel, mely a világ bármely országában szabadon használható. Az első ilyen készülékek akár már a nyáron megjelenhetnek , azonban ezekben még olyan lapkákat használtak, melyek olyan frekvencián üzemelnek, mely nem minden országban engedélyezett.

0

LinkStar: szimmetrikus internethozzáférés az Externettől

2007. június 19. 13:59

Az Externet új, LinkStar elnevezésű szimmetrikus internethozzáférési szolgáltatása akár 4 Mbit/s fel-, illetve letöltést tesz lehetővé. A szolgáltató elsősorban a bérelt vonalak alternatívájaként kínálja a LinkStart, amely egyelőre csak Budapesten érhető el.

0

A rá nehezedő nyomás miatt lemondott a Yahoo elnök-vezérigazgatója

2007. június 19. 13:49

Lemondott a Yahoo elnök-vezérigazgatói tisztségéről Terry Semel, utóda a vállalat társalapítója, Jerry Yang lesz, elnökké pedig Susan Decker pénzügyi vezetőt nevezték ki. Semel a továbbiakban az igazgatótanács elnökeként, valamint a menedzsment és az igazgatótanács tanácsadójaként vesz részt a vállalat vezetésében.

0

Komplett adatközpont a konténerben: Sun Black Box

2007. június 19. 11:40

Európában turnézik a Sun mobil adatközpontja, a Black Box, amelyet Bécsben tekinthettek meg a hazai újságírók és a potenciális vásárlók. A szabványos konténerben elhelyezett datacenter a Sun elgondolása szerint számos területen bevethető, például adatközpontok gyors bővítésére, vagy akár olyan, terepen felállított létesítmények informatikai igényeinek ellátására mint egy olajfúrótelep, katonai tábor vagy szükségkórház.

0

A Balaton melletti területeket is lefedte HSDPA-val a Pannon

2007. június 19. 10:18

Újra visszavette a településszámra vetített elsőséget a 3G/HSDPA-lefedettség szempontjából a Pannon, újabb 15 település bekapcsolásával közel 60 helységben érhetik el az ügyfelek a gyorsabb mobil internetet. A nyár beindultát mi sem jelezhetné jobban, hogy a Pannon ezúttal a Balaton mellett fejleszt, éppen időben a szezon kezdetére.

0

Kínai szórakoztatóelektronikai gyártóba szállna be a Microsoft

2007. június 18. 16:53

[News.com] A Microsoft 94 million jüanért, körülbelül 12,3 millió dollárért vásárolna a Reuters számításai szerint körülbelül 1 százaléknyi részesedést a kínai Sichuan Changhong Electric szórakoztatóelektronikai gyártóban. A két vállalat közösen fejlesztene televíziókat, számítógépeket és más digitális, otthoni szórakoztató berendezéseket. A kínai cég vezetése még nem hagyta jóvá az ügyletet.

0

Perelik egymást a legnagyobb plazmagyártók

2007. június 18. 15:46

[News.com] A dél-koreai LG Electronics perben támad az Egyesült Államokban japán riválisára, a Hitachira. Az LG szerint a konkurens nem kevesebb mint hét plazmakijelzőkkel kapcsolatos szabadalmát sértette meg -- a koreai gyártó nem csak pénzbeli kártérítést kér, de azt is szeretné elérni, hogy a állítsák le a Hitachi kijelzőinek értékesítését a tengerentúlon. Nemrég még mindenki mosolygott volna egy ilyen kérésen, a Qualcommra kirótt importkorlátozás óta azonban valószínűleg komolyabban veszik őket.

0

Online is megvághatjuk videóinkat a YouTube szerkesztőjével

2007. június 18. 11:09

[C|Net blog] Az Adobe segédletével online videoszerkesztő alkalmazást tett elérhetővé a YouTube azoknak a kísérletező kedvű felhasználóknak, akik videóikat képekkel, más videorészletekkel, zenékkel és különböző effektekkel színesítenék, de számítógépükön nincs ilyen alkalmazás.

0

Új processzorjelölési rendszert vezet be az AMD

2007. június 15. 12:32

[Digi-Times] Újfajta, az Inteléhez némileg hasonló processzorjelölési rendszert vezet be az AMD, amely egyúttal elhagyja termékei nevéből a 64-et, mivel már minden processzora 64 bites. Az új jelölési rendszer továbbra is négy számból áll, amihez két betű csatlakozik majd.

0

A jövő Itaniumjairól beszélt az Intel: Poulson 32 nanométeren

2007. június 15. 11:09

Az Intel Itanium processzorcsaládja évek óta a leghosszabb publikus terméktervvel rendelkezik a világon, ami a platformmal szemben az évek során felépült bizalmi deficitet jelzi. A chipgyártó vélhetően továbbra is fontosnak találja ezt, és egy konferenciahíváson további apró részleteket csöpögtetett a publikumnak, valamint közölte, hogy egy három generáció, tehát jó 5-6 év múlva megjelenő architektúra fejlesztései is megkezdődtek. Kevés érdemi információ hangzott el a Tukwilláról, ugyanakkor a Poulsonnal kapcsolatban napvilágra került legalább egy érdekes adat.

0

Bejött a Creative Suite 3 az Adobe-nak

2007. június 15. 09:44

Majdnem negyedével nőtt az Adobe negyedéves nyeresége, a vállalat új generációs termékei iránti kirobbanó keresletnek köszönhetően. Az augusztusban véget érő negyedévre is a vártnál jobb pénzügyi mutatókat jövendölnek a cég vezetői annak ellenére, hogy szezonálisan szokásosan gyenge időszakról van szó.

0

Pantel, Invitel, HTCC: minek nevezzelek?

2007. június 14. 17:02

Egyelőre nem tudni, a Pantelt és az Invitelt is lenyelő, az év végére teljes integrációt, egységes márkanevet és arculatot ígérő HTCC milyen néven kínálja majd szolgáltatásait. Az Invitel integrációja mintegy 200 munkahely megszűnésével jár majd, a létszámcsökkentést júliusban hajtják végre.

0

Már a PowerPoint állományokat is megmutatja a Gmail

2007. június 14. 12:56

Új szolgáltatással bővült a Google népszerű ingyenes levelezője, a Gmail. A szoftver mostantól nem csak a Word- és Excel-állományokat képes megmutatni, hanem a PowerPoint-prezentációkat is, így a felhasználóknak nem kell azokat letöltenie a saját gépükre és az oda feltelepített alkalmazással megnyitni.

0

Újabb linuxos céggel egyezett ki a Microsoft

2007. június 14. 09:27

Nem sokkal azután, hogy a Microsoft tavaly összebolrult a Novellel, majd nemrégiben hasonló együttműködési megállapodást kötött a Xandrosszal, most újabb Linux-disztribútorral kötött megnemtámadási egyezményt: a cég szerdán jelentette be, hogy kiegyezett a Linspire-ral.

0

Szállítja egy terabájtos merevlemezét a Samsung

2007. június 13. 17:02

[Clubic.com] Csupán a jövő hónapban indítja hivatalosan útjára, de már a napokban megkezdte egy terabájátos SpinPoint F1 merevlemeze szállítását a Samsung. Az adatsűrűségben is rekorder merevlemezben mindössze három tányér nyújtja ezt a hatalmas kapacitást egyenként 334 gigabájtnyi adatot tárolva, míg a konkurens modellekben négyet, vagy ötöt használnak hasonló mennyiségű adat tárolására, 200-250 gigabájtos lemezekkel operálva.

0

Közös Linux-Solaris kódbázist szeretne Linus Torvalds

2007. június 13. 14:35

Linus Torvalds nem rajong a szabad szoftverek körében széleskörűen használt licenc, a GPL készülőben lévő hármas verziójáért. A Linux atyja korábban számos alkalommal élesen bírálta a Free Software Foundationt (FSF) ideológiai megközelítése miatt, mely kizárólag a nyílt forráskódot és a szabad felhasználást tartja elfogadhatónak, a zárt rendszereket pedig elítéli. Torvalds azonban egy napokban írt levelében felvetette a GPL v3 licencre áttérés lehetőségét azzal a feltétellel, ha a Solaris kódja is átkerül GPL v3 alá, de szkeptikus ezzel kapcsolatban.

0

A szén nanocsövek javítják a vízes processzorhűtés hatékonyságát is

2007. június 13. 11:33

[Techworld] A túlhajtott számítógépek számára különféle hűtési megoldásokat is kínáló OCZ a Computexen is bemutatta különleges vízhűtőjét, melyben egy májusban felvásárolt nanotechnológia javítja a hűtés hatékonyságát. A HydroJet processzorhűtő -- nevét talán sugárhajtómű alakjáról kaphatta -- szén nanocsövek segítségével szállít el több hőt a forrófejű processzortól.

0

Megjelent az első kiadásra jelölt bétaváltozat a Windows Home Serverből

2007. június 13. 10:21

[C|Net blog] Egy lépéssel közelebb került a titokzatos Windows Home Server a megjelenéshez, a Microsoft tegnap közzétette tesztelői számára a szoftver első kiadásra jelölt bétaváltozatát (RC1). Az ilyen csomagokból jellemzően kettőt jelentetnek meg, az ezt követően megjelenő build már a piacra kerülő változat lesz.

0

Új menedzsment az Avnet hazai leányvállalatánál

2007. június 13. 09:28

Miután áprilisban az Avnet által felvásárolt Access Divisiont a Kurel János alelnök által vezetett divízióba integrálta, és a magyar vezető feladatköre kibővül az új szervezet irányításával, a hazai Avnetnél új vezetőket neveztek ki. Az Avnet Technology Solutions Kft. új ügyvezető igazgatója Bartha Péter, a cégvezető pedig májustól Bihari Balázs pénzügyi vezető lett.

0

A Forrester szerint 2015-ben két milliárd PC-t használunk majd világszerte

2007. június 12. 15:26

[TechWorld] A Forrester Research előrejelzése szerint 2015-ben nem kevesebb mint 2 milliárd PC teljesít majd szolgálatot világszerte, miközben várakozásaik szerint a következő év végén lépjük át az egy milliárd darabos mérföldkövet. Tehát míg az első egymilliárd PC eléréséhez körülbelül 27 év kellett, a következő egymilliárdhoz elég lesz öt év is.

0

A Time Warner és a Disney segítségével tesztelik a YouTube tartalomszűrését

2007. június 12. 11:45

[News.com] Egy hónapon belül megkezdődhet a népszerű videomegosztó szolgáltatást, a YouTube-ot védő tartalomszűrő szolgáltatás tesztje. A Google ezt az új rendszert, a szerzői joggal védett anyagok szűrését eredetileg tavaly ősszel szerette volna bevezetni, azonban máig nem valósult meg belőle semmi.

0

Jól megy a Garminnak, újabb gyárat épít 90 millió dollárból

2007. június 12. 11:16

[DigiTimes] Tovább bővíti tajvani berendezésgyártó kapacitását a Garmin Limited, újabb 90 millió dolláros befektetéssel egy harmadik gyárat is beindít, melyben autóban használatos, de hordozható navigációs eszközöket (GPS PND, portable navigation devices) készít majd. A Garmin tajvani leánya jelenleg két gyárat üzemeltet a távol-keleti országban, melyből a másodikat 2006 második felében indították el.

0

AMD Bobcat: ultra-alacsony fogyasztású chip notebookokhoz

2007. június 11. 15:07

[PC Watch/HWSW] Az AMD nagyjából már egy éve minden szegmensben versenyhátrányban van az Intellel szemben, már ami a termékeit illeti. A vállalat azonban továbbra sem képes megfelelő választ adni a helyzetre, így új versenyképes chipek hiányában csak prezentációkon létező termékekkel próbálja győzködni a világot. Henri Richard marketing vezérigazgató a tajvani Computexen egy Bobcat kódnevű, ultra-alacsony fogyasztásra optimalizált fejlesztésről számolt be a japán PC Watch munkatársának.

0

Vezeték nélküli hálózati vezérlőt épített SD-memóriakártyájába az Eye-Fi

2007. június 11. 14:30

[News.com] Ősszel készül piacra dobni különleges memóriakártyáját az Eye-Fi , melyet kifejezetten digitális fényképezőgépekbe szánnak. A normál méretű Secure Digital kártyába a két gigabájtnyi kapacitás mellé még egy Wi-Fi lapkát is sikerült belezsúfolni, mely vezeték nélküli kommunikációval látja el azokat a fényképezőgépeket, melyekben alapvetően nincs ilyen képesség.

0

Már negyvenegy városban érhető el a T-Mobile HSDPA-hálózata

2007. június 11. 11:49

Több mint féltucatnyi, azaz újabb 14 településen érhető el a T-Mobile szélessávú adatletöltést biztosító harmadik generációs, HSDPA-hálózata. Az eddigieken túl Budakeszin, Balatonszéplakon, Kaposváron, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Szombathelyen, Taksonyban, Tihanyban, Salgótarjánban, Szekszárdon, Zalaegerszegen, Ürömön, Dunakeszin és Veresegyházán is csatlakozhatunk ADSL-lel vetekedő sebességgel a világhálóra.

0

Ingyenesen kipróbálható a Symantec új biztonsági szoftvere, az AntiBot

2007. június 11. 11:13

[Techworld] Bárki kipróbálhatja a Symantec béta változatban elérhetővé tett biztonsági szoftverét, a Norton AntiBotot, mely egy különálló, a vállalat eddigi megoldásait kiegészítő alkalmazás. A 64 bites változatban is elérhető AntiBot -- mint azt neve is sugallja -- a rosszindulatú kódok ellen száll harcba.

0

A Microsoft elcsábította a Linux Foundation technikai vezetőjét

2007. június 11. 11:13

[HWSW/Linux-Watch] Tom Hanrahan, a Linux Foundation korábbi technikai igazgatója lett a Microsoftnál a linuxos interoperábilitásért felelős vezetője. A szakember feladata lesz többek között a Novellel közösen létrehozott központ vezetése.

0

Keresztlicenc-megállapodást kötött a Microsoft és az LG Electronics

2007. június 8. 12:18

[VS] Megállapodott egymással a Microsoft és az LG Electronics, miszerint közösen használhatják egymás szabadalmait, innovációit, melyeket mindkét vállalat felhasználhat a jövőben megjelenő termékeinek fejlesztéseihez. Az LG szabadalmait, védett technológiáit a MicroConnect Group kezeli.

0

A vállalatok szüntelen növekvő éhségét jelzi a tárolópiac növekedése

2007. június 7. 18:46

[IDC] Éles versenyfutás folyik a HP és az IBM között a második helyért a külső lemezes tárolóegységek piacán, miközben az EMC magabiztosan vezet -- derül ki az IDC piackutató cég jelentéséből. A lemezes tárolóegységek teljes piacán szintén a HP és az IBM hadakozik, itt azonban az elsőségért. A gyorsan növekvő hálózati lemezes tárolók szegmensében szintén az EMC vezet toronymagasan, miközben a közvetlen csatlakoztatású tárolók piaca zsugorodik.

0

Elektromos hálózaton keresztül is működhet az USB2.0 kapcsolat

2007. június 7. 13:09

A Computexen mutatta be a távolsági USB-kapcsolatok specialistája, az Icron Technologies legújabb eszközeit, melyeket a Panasonic-kal közösen fejlesztettek. A világ első elektromos hálózaton keresztül működő USB2.0 hubja a Panasonic HD-PLC technológiájára épül.

0

Magántőke-társaság vette meg az Avayát

2007. június 7. 11:44

Elkelt az Avaya: helytállóak voltak a korábbi értesülések, valóban egy magántőke-társaság vette meg a távközlési megoldásokat szállító vállalatot, a Silver Lake és a TPG Capital összesen 8,2 milliárd dollárt fizet a 7 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú cégért.

0

Hatalmas feltűnést keltett a Computexen az ASUS 199 dolláros noteszgépe

2007. június 7. 11:16

[Engadget] Élőben is bemutatkozott, működés közben is megtekinthető a Computexen az ASUS ultraolcsó és ultrahordozható noteszgépe, az Eee PC 701, melyet az Intellel közösen fejlesztenek, elsősorban a fejlődő piacok számára. Az Engadget China bloggereinek -- átverekedve magukat a kíváncsi tömegeken -- némi információt is sikerült kicsikarniuk a helyszínen lévő termékmenedzserből.

0

Új generációs blade szerverek a Sun Microsystems kínálatában

2007. június 7. 10:14

A Sun Microsystems tegnap bemutatta vadonatúj blade rendszerét, amelyben Xeon-, Opteron- és Niagara-alapú szerverek is helyet kaptak. A gépeken Solaris 10, Linux vagy -- az x86-os rendszerek esetén -- Windows is futtatható, a Sun szerint ez egyedülálló rugalmasságot biztosít a vevők számára.

0

Valószínűleg késni fog a Barcelona, az AMD következő generációs chipje

2007. június 6. 15:00

[DOW JONES/Mercury News/HWSW] Valószínűleg késik az AMD következő generációs processzora, a Barcelona kódnéven ismert chip -- a hírek hatására megugrott tegnap a vállalat papírjainak aktivitása a New York-i tőzsdén, és sokmillió részvény cserélt gazdát, miközben az árfolyam napközben több mint 2 százalékot esett, majd később némileg magához tért. Az eseményeket a Cray indította el hétfőn, mikor forgalmi és profitfigyelmeztetést tett közzé arra hivatkozva, hogy új XT4 szuperszámítógép-családjából valószínűleg csak jövőre realizál bevételt, mivel a gép lelkét adó négymagos AMD processzor később érkezik a vártnál. Az AMD tagad, és magyarázkodik.

0

Ráncfelvarrást végzett a MacBook Pro noteszgép-családon is az Apple

2007. június 6. 11:52

A MacBookok múlt havi frissítését követően a MacBook pro noteszgépeken is ráncfelvarrást hajtott végre az Apple. A felfrissített modellekben a legújabb Intel Core 2 Duo processzorok, legalább 2 gigabájtnyi memória, lecserélt, ATI-ról Nvidia-ra váltott grafikus vezérlő, a 15 hüvelykes változatoknál pedig LED-es háttérvilágítású kijelző található.

0

Jönnek a vezeték nélküli töltők

2007. június 5. 17:31

[Nikkei Electronics Asia/HWSW] Az elmúlt évek egyik, ha nem a leginkább meghatározó erejét a mobilitás felerősödése képezte, mely a hordozható készülékek és a vezeték nélküli hálózatok terjedésében ölt testet. A mobilitás és szabad mozgású felhasználás talán legnagyobb gátja a korlátozott akkumulátoros üzemidő, mely leginkább a notebookokat sújtja, ugyanakkor a gazdag multimédiás funkciókkal felvértezett mobiloknak is gondot okoz. Ez a töltők cipelésére, és a konnektorra csatlakozás kellemetlen procedúrájára kényszerít bennünket. De van fény az alagút végén, mégpedig a vezeték nélküli töltési technológiák -- és nem is tűnik távolinak.

0

Nagyobb ütemben bővült a kábeles internetszolgáltatók ügyfélköre

2007. június 5. 13:50

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) legfrissebb adatai szerint 2007 áprilisában már több mint 1,1 millió előfizető volt, aki szélessávú kapcsolaton keresztül internetezett. A hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú internetszolgáltatásra, azaz xDSL-re előfizetők száma áprilisban a márciusihoz képest 1,52 százalékkal 669 ezerre, a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfeleinek a száma pedig 2,56 százalékkal közel 337 ezerre nőtt.

0

A Computexen mutatta be flasmemóriás meghajtóit a PNY Technologies

2007. június 5. 13:01

[TMCnet] A PNY Technologies a héten megrendezett Computex szakkiállításon és vásáron mutatta be flashmemóriákból épített merevlemezeiből, az úgynevezett SSD-meghajtóiból alkotott termékvonalát, melyek a hagyományos merevlemezeket váltják fel a jövő hordozható számítógépeiben, notebookjaiban. A PNY gyakorlatilag bármilyen merevlemez felváltására kínál terméket, olyan csatolófelületekkel is, melyeket a versenytársak már nem támogatnak.

0

Megérkeztek az Intel új generációs asztali chipkészletei

2007. június 5. 12:38

A tajvani Computexen bemutatkoztak az Intel új chipkészletei. A világ legnagyobb félvezetőgyártója összesen hét új lapkakészlettel bővíti termékei sorát, amelyek közül egyelőre csak a P35 és a G33 képességeiről lebbent fel a hivatalos fátyol -- a többiek a harmadik negyedév során érkeznek.

0

Európa volt a szerverpiac motorja az első negyedévben

2007. június 4. 17:59

[IDC/HWSW] Európa képezte a globális növekedés motorját az első negyedévben, ez derül ki legalábbis az IDC által közzétett adatokból. A kontinens által dominált EMEA szuperrégió (Európa, Közel-Kelet, Afrika) szerverpiaca ugyanis 11 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest, ami több mint kétszerese a globális ütemnek. A bővülést elsősorban a szerverek konszolidációja szolgáltatja, ahogyan a vállalatok a nagyobb kapacitású, erősebb vasak felé fordulnak.

0

A Novell után a Xandros is behajolt a Microsoftnak

2007. június 4. 15:46

A Novell után a Xandrosszal is kiegyezett a Microsoft, a két vállalat öt évre szóló együttműködési megállapodást jelentett be, amely műszaki és kereskedelmi kérdésekre is kiterjed. A szerződés pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

0

Az RSS és Atom feedekbe is beszivárog a Google

2007. június 4. 14:46

[VS] Felvásárolta a Google a FeedBurner t, mely a blogunk, weboldalunk tartalmáról készülő RSS és Atom feedek feldolgozását, testreszabását nyújtja ingyenes szolgáltatásként. A Google számára az igazi vonzerőt a feedekben elhelyezett hirdetések jelentették: a keresőóriás a jövőben a FeedBurner technológiáját integrálni fogja hirdetési szolgáltatásaiba.

0

A vártnál olcsóbban jelenik meg a Sony Blu-ray lejátszója

2007. június 4. 14:45

[Associated Press/HWSW] A Sony által korábban ígértnél száz dollárral alacsonyabb áron fog a boltokba kerülni a cég legújabb Blu-ray lejátszója. A cég állítása szerint ezt a költségek csökkenése tette lehetővé, ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni azon tény mellett, hogy a Toshiba legolcsóbb HD DVD-lejátszója még így is több mint kétszáz dollárral olcsóbb.

0

A Palmhoz igazolt az Apple iPod atyja

2007. június 4. 14:20

Magántőke-befektetővel és volt Apple-vezetőkkel erősíti piaci pozícióiit a Palm, egyúttal pontot téve azon találgatásokra, amelyek szerint a Nokia, a Motorola, vagy valamely más mobilgyártó vásárolná fel a céget.

0

Elérték a mélypontot a memóriaárak?

2007. június 4. 12:34

Piaci elemzők és a DRAMeXchange memóriatőzsde adatai szerint a DRAM-árak elérték a mélypontot, a hétvégén már enyhe drágulás volt tapasztalható az azonnali piacon. Szakemberek szerint továbbra is túlkínálat van, de júliusban a PC-gyártók megkezdik a felkészülést az iskolakezdési szezonra és az őszi modellek bemutatására, így rövid távon bizonyosan áremelkedés várható.

0

Már nem a Microsofté a legrosszabb víruskereső

2007. június 4. 10:29

Az áprilisi, igen súlyos fiaskót követően májusban az utolsó előtti és a tizennegyedik helyre kvalifikálták magukat az AV Comparatives teszten a Microsoft víruskereső szolgáltatásai, az eScan Anti-Virus és a Windows Live OneCare csomag. Az első szokás szerint a NOD32 lett.

0

A számítógép rejtett költsége

2007. június 1. 17:07

[Computerworld] A számítástechnikai költségeivel kapcsolatban a legtöbben elsőként a hardverek és szoftverek beszerzési árára gondolunk. A tudatosabbak figyelembe veszik az üzemeléssel, például az áramfogyasztással, karbantartással kapcsolatos kiadásokat is. A vállalatok többsége jellemzően ezen is túllépett már, és kalkulál az alkalmazottak betanításához szükséges kiadásokkal és a produktivitással is, ahogyan az IT-eszközök veszélyes hulladékként való ártalmatlanításával. Valószínűleg azonban a legkifinomultabb TCO-kimutatások (teljes birtoklási költség) sem veszik figyelembe azt, hogyan hatnak a PC-k az alkalmazottak egészségére.

0

Bővült az IDS Scheer hazai oktatási tevékenysége

2007. június 1. 14:16

Megújult az IDS Scheer hazai oktatóközpontja, amelyet a tematika látványos bővülése is mutat. Mostantól nem csak az ARIS termékekkel ismerkedhetnek meg a hallgatók, a cégnél SAP-oktatás is folyik, sőt, az oktatóközpont elméleti képzéseknek is helyet ad többek között folyamatmenedzsment, projektmenedzsment, vállalatmenedzsment témakörökben -- mondta el az ARIS Club mai rendezvényén Szemán Melinda, az IDS Scheer oktatási vezetője, hozzátéve, hogy az ügyfelek egyéni igényeire szabott oktatási programok is megrendelhetők.

0

Nevet és e-mailcímet kódol az Apple a másolásvédelem nélkül letöltött dalokba

2007. június 1. 13:47

[VS] Amint arról tegnap beszámoltunk, az Apple elérhetővé tette az EMI kiadó anyagait másolásvédelem nélkül is, így ezeket a dalokat ezentúl bármilyen készüléken meg lehet hallgatni, amely képes az AAC tömörítésű zenék megszólaltatására. Az azonban csak ma derült ki, hogy az így letöltött állományokba személyes adatokat kódol az iTunes zenebolt: a vásárló nevét és e-mailcímét is elrejtik bennük.

0

Megjelentek a ThinkPad X61 notebookok, és új T61 modell is érkezett

2007. június 1. 12:59

Ahogyan az várható volt, tovább bővítette az Intel Santa Rosa platformjára épülő notebook-portfolióját a Lenovo. A legfőbb újdonságnak az ultrahordozható X-sorozat frissítése számít, de további modellekkel bővültek a korábban bemutatott T61 és R61 családok is. A Lenovo állítása szerint az X61-ek hosszabb üzemidővel, jobb vezeték nélküli teljesítménnyel és tovább fokozott biztonsággal rendelkeznek.

0

Fél napos üzemidőt ígérnek az EVERUN ultrahordozható PC-k

2007. június 1. 12:41

Bár az IDC alelnöke szerint a UMPC fejlesztések fiaskóval érhetnek véget , és a Gartner szerint is totális bukásra ítélt a kategória, ez nem gátolja meg abban a kisebb-nagyobb cégeket, hogy egy második kísérletet tegyenek az ultrahordozható PC-k, úgynevezett UMPC-k piacra vezetésében. A RAON Digital legújabb, EVERUN termékvonala is megpróbálja kiküszöbölni az első generáción esett csorbát.

0

Majdnem kilencezer alkalmazottjától válik meg a Dell

2007. június 1. 10:30

Dolgozóinak tizedétől válik meg a Dell. A taxasi PC-gyártó alapítója, névadója és elnök-vezérigazgatója, Michael Dell tegnap, az első negyedéves pénzügyi adatokkal együtt jelentette be, hogy a költségek csökkentése érdekében egy év alatt mintegy 8800 munkahelyet szüntetnek meg. 2001 óta ez az első alkalom, hogy a Dell nagyobb arányú elbocsátást hajt végre.