Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 16. 11:44

Megjelent a Symantec Backup Exec System Recovery új verziója

Megjelent a windowos munkaállomások és szerverek komplett mentését és visszaállítását lehetővé tevő Symantec Backup Exec System Recovery legújabb, 7-es verziója. Az új verzió már képes virtuális gépeket is menteni, sőt, azokat akár fizikai gépekre visszaállítani. A szoftver asztali változat természetesen támogatja a Windows Vistát is.

[HWSW] Megjelent a windowos munkaállomások és szerverek komplett mentését és visszaállítását lehetővé tevő Symantec Backup Exec System Recovery legújabb, 7-es verziója. Az új verzió már képes virtuális gépeket is menteni, sőt, azokat akár fizikai gépekre visszaállítani. A szoftver asztali változat természetesen támogatja a Windows Vistát is.

Újdonságok sora

A Backup Exec System Recovery komplett windowsos környezetek snapshot-alapú mentését és visszaállítását végzi merevlemezre, optikai lemezre, pendrive-ra, vagy akár NAS vagy SAN eszközökre -- lényegében bármilyen meghajtóra, amit a Windows támogat. A szoftver akár 15 percenként képes teljes rendszermentést végezni, a mentésekből természetesen akár külön fájlok vagy könyvtárak is visszaállíthatók, illetve fájlok és könyvtárak önállóan is menthetők, a teljes mentésektől akár külön időzítve.

Fontos újdonság, hogy a szerverekre szánt változat kibővült az Exchange Retrieve Option szolgáltatással, amelynek segítségével akár az egyes levelek szintjén is lehetőség van a visszaállításra -- emellett persze teljes postafiókok, csatolt állományok, mappák is visszaállíthatók, amelyeket a felhasználók egy webes felületen keresztül maguk választhatnak ki, azaz a visszaállításhoz nincs szükség az informatikai csapat közreműködésére. Az egyszerűbb kezelés érdekében a szoftver 7-es változatának felhasználói felületét egyszerűsítették, illetve akár parancssori scriptekkel is vezérelhetővé tették.

Az új verzió már virtuális gépeket (VMware, Virtual PC, Virtual Server lemezképek) is képes menteni és azokat akár fizikai gépekre is vissza tudja állítani, illetve segítségével a gépek akár "költöztethetők" is, ugyanis nem feltétlen szükséges a mentett gépet ugyanarra a hardverre visszaállítani. Ehhez kapcsolódó újdonság, hogy a felhasználók akár maguk is elkészíthetik a visszaállításhoz szükséges Recovery CD-ket, amelyek az általuk megadott eszközmeghajtókat is tartalmazhatják, amennyiben a Symantec által biztosított Recovery CD-n azok valamilyen oknál fogva nem kaptak helyet.

Ingyenes próbaváltozat is van

A Backup Exec System Recovery 7 a szerver operációs rendszerek közül a Windows 2000 és a Windows 2003 különféle változataival működnek együtt, desktop-oldalon pedig a Windows 2000 (Professional), a Windows XP és a Windows Vista egyaránt támogatott, utóbbiak 32 és 64 bites változatban is. A Server és Desktop Editionből egyaránt elérhető egy 30 napig működő ingyenes próbaváltozat a Symantec weboldalán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról