:

Szerző: Bizó Dániel

2007. május 30. 13:16

Nagy erőkkel portolja szoftvereit HP-UX-ra az IBM

Az IBM Software Group és a HP tavaly májusban aláírt megállapodásának értelmében az IBM portolja üzleti szoftvereit az Itanium/HP-UX operációs rendszerre, mely jelzésértékű volt az ellenfelei által korábban sokszor temetett platform életképességével kapcsolatban. Az azóta eltelt egy év alatt számos IBM-szoftver készült el, melyek sora nemrég újabbakkal bővült -- és továbbiak is várhatók.

[HWSW] Az IBM Software Group és a HP tavaly májusban aláírt megállapodásának értelmében az IBM portolja üzleti szoftvereit az Itanium/HP-UX operációs rendszerre, mely jelzésértékű volt az ellenfelei által korábban sokszor temetett platform életképességével kapcsolatban. Az azóta eltelt egy év alatt számos IBM-szoftver készült el, melyek sora nemrég újabbakkal bővült -- és továbbiak is várhatók.

A két vállalat közötti szerződésnek megfelelően az IBM Software Group az összes szoftvercsaládjának (WebSphere, Tivoli, Information Management, Lotus, Rational) portolását kilátásba helyezte a HP-UX 11i-t futtató Integrity szerverekre. Az IBM és a HP között ugyanakkor messze nem ez az első ilyen megállapodás, ugyanis a PA-RISC/HP-UX platformon számos IBM-szoftver elérhető volt már korábban is. Tekintve, hogy a HP erőfeszítéseinek megfelelően a legtöbb PA-RISC, továbbá számos Alpha/Tru64 felhasználó is Integrity szerverre migrált, illetve migrál majd, így az IBM szoftvercsoportjának is érdeke ezeknek az ügyfeleknek értékesíteni.

Pedig az IBM számára az Integrity és az Itanium stratégiai ellenfél, így a tavalyi megállapodás -- közel 5 évvel a platform megjelenését követően -- inkább későinek tekinthető. Ezzel együtt az IBM portolási munkálatai minden jel szerint nagy erőkkel folynak, hiszen a Tivoli rendszerfelügyeleti és a Webshpere köztesszoftverek nagy része, köztük két hete a Portal V6 már hozzá is férhető, ahogyan a DB2 adatbáziskezelők és menedzsment eszközök, illetve más szoftverek is.

Az IBM a harmadik negyedévre további termékeket is ígér, köztük a WebSphere Portal Enable & Extend, Tivoli Monitoring alkalmazásokat is, így az Itanium/HP-UX szoftvertámogatottsága az IBM oldaláról is hamar kiforrni látszik, nyomatékosítva a platform nagyságát és elfogadottságát. A HP-UX vélhetően a legnagyobb részesedésű operációs rendszer Itaniumon, tekintve a HP Integrityk forgalmát más Itanium-szállítókhoz képest, valamint azt, hogy a legtöbb Integrityt a HP UNIX operációs rendszerével szállítják. Az Itanium-alapú szerverek piaca a tavalyi negyedik negyedévben meghaladta az 1 milliárd dollárt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.