Szerző: Ady Krisztián

2007. május 23. 09:59

Elhunyt Pierre-Gilles de Gennes, a folyadékkristályos kijelzők atyja

Pierre-Gilles de Gennes
Pierre-Gilles de Gennes
[HWSW] Május 18-án, pénteken elhunyt Pierre-Gilles de Gennes, Nobel-díjas fizikus, akit akár a mai folyadékkristályos kijelzők -- így LCD-monitorok, -televíziók -- atyjának is tekinthetünk. A 74 évesen távozott De Gennes 1991-ben nyerte el a fizikai Nobel-díjat „az egyszerű rendszerek rendezettségi jelenségeinek tanulmányozására kifejleszetett eljárásáért, melyet általánosítva az anyag összetettebb formáinak – például folyadékkristályok és polimerek tanulmányozására is használni lehet”.

A napjaink Isaac Newton-jának is nevezett fizikus 1932-ben született Párizsban és az elit Ecole Normale Superieure iskolában végzett tanulmányaival. Elsőként a neutronok fizikáját kutatta, melyet a szupravezetők és a folyadékkristályok követtek. Az "A folyadékkristályok fizikája" című könyvét 1974-ben publikálta, melyet közérthetősége miatt a mai napig alapműnek tekintenek ezen a területen.

Ebben a könyvben szemléletesen mutatta be a folyadékkristályok természetét, egy kosárban elhelyezett almákhoz hasonlítva őket. Az 1980-as években egy másik területen, a gélek és polimerek molekuláris láncaival kapcsolatban is komoly sikereket ért el. Lenyűgözték a szuperragasztók, melyeket ma főként ipari pillanatragasztókként ismerünk.

"Egy nap szegecsek helyett ragasztóval készítünk majd repülőgépeket, de a fő probléma az, hogy még mindig nem értjük, miképpen lép kapcsolatba a ragasztó a felülettel " -- mondta egy skóciai konferencián 2002-ben. A fizikus más területekkel is fogalkozott, a párizsi Curie Intézetben például az agy működését is kutatta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról