vállalati it archívum - 2007 január

2007
január

0

Új változata jelent meg az Oracle üzleti intelligencia megoldásának

2007. január 31. 15:07

Már kereskedelmi forgalomban kapható az Oracle üzleti intelligencia megoldásának, a Business Intelligence Suite Enterprise Edition 10g-nek a legújabb, 3. verziója. Az Oracle Magyarországon is nagyon rövid időn belül, 2007 februárjában bemutatja ügyfeleinek és partnereinek az új változatot.

0

Kinyírja a McDatát a Brocade

2007. január 31. 11:30

A Brocade lezárta a McDate 973 millió dolláros felvásárlását és bejelentette a termékvonalak integrációjára vonatkozó terveit, amely végeredményben annyit tesz, hogy a McData eddigi kínálata eltűnik a színről, a megmaradó termékek pedig Brocade márkanév alatt lesznek kaphatók.

0

Jól sikerültek az ünnepek a Sony számára

2007. január 30. 18:23

[The Wall Street Journal/HWSW] Csökkenő profitról volt kénytelen beszámolni a japán Sony, miután a PlayStation 3 terheit nyögő játékdivízió veszteségei kioltották az újra erőre kapó elektronikai részleg javuló teljesítményét -- a csökkenés enyhe mértéke azonban meglepte az elemzőket, akik sokkal rosszabbra számítottak. A márciusban véget érő pénzügyi év egészére egyúttal számottevően megemelte a nyereséggel kapcsolatos kilátásait a cég, amelyet a javuló piaci szereplés mellett Howard Stringer brit vezér költséghatékonysági programja tett lehetővé.

0

Bojár Gábor volt a tavalyi év üzletembere az Ernst & Young szerint

2007. január 30. 15:42

Negyedik alkalommal adtát át az Ernst & Young Entrepreneur Of The Year (Az év üzletembere) üzleti díjakat Magyarországon. A bírálóbizottság döntése alapján a megtisztelő címet Bojár Gábor, a Graphisoft SE Európai Rt. elnöke vehette át, míg a Jövő ígérete díjat Kovács Zoltán, a Kirowski Zrt. vezérigazgatója kapta.

0

Február közepén érkezik a profi fotósoknak készülő PhotoShop Lightroom

2007. január 30. 09:13

Az Adobe Systems február közepén dobja piacra az Adobe PhotoShop Lightroom szoftvere végleges változatát, melyet jelenleg fél millió felhasználó bétatesztel. A mostantól előrendelhető alkalmazást professzionális fényképészek számára fejlesztik, mely lehetővé teszi a digitális fényképek tömeges kezelését és bemutatását.

0

Iron Mountain lett a Docu Guardból

2007. január 29. 14:51

A nyilvántartás-kezelési, adatvédelmi és információ-megsemmisítési megoldásokat kínáló Iron Mountain a saját nevére keresztelte és integrálta a magyar piacon eddig Docu Guard néven működő tagvállalatát, megerősítve ezzel jelenlétét a közép-európai és a magyar piacon. Az Iron Mountain 2004 augusztusában vásárolta fel a Docu Guardot, a folyamat 2006 végére zárult le, így mostanra a helyi érdekeltségek teljesen integrálódtak a vállalatcsoportba.

0

Emelt díjas SMS-ekért cserébe autót ad a Vodafone

2007. január 29. 12:54

Mától 70 napon át, április 8-ig tart a Vodafone új promóciós játéka, amelyben emelt díjas SMS-ekért cserébe naponta egy-egy Opel Corsát sorsolnak ki. A játékra a Vodafone számlás és kártyás ügyfelei egyaránt regisztrálhatnak.

0

Még mindig a Google a legbefolyásosabb márkanév a világon

2007. január 29. 12:50

Továbbra is a Google a legbefolyásosabb márkanév a brandchannel.com felmérése szerint ahol a reklámipari szaklap olvasói közül több mint 3600-an adták le szavazatukat. A sorrend az alapján készül el, hogy egy adott márkanévhez kapcsolható termék vagy szolgáltatás mekkora hatással van az emberek hétköznapi életére. A márkaérték szerinti ranglistát évek óta vezető Coca-Cola például csak a kilencedik a listán.

0

Részesedést fizetne a bevételből a YouTube a videóikat feltöltőknek

2007. január 29. 11:59

[Clubic.com, News.com] A YouTube felvásárlásának lezártát követően a Google elszánta magát az első lépésre: az egymást többé-kevésbé átfedő szolgáltatások közül a Google Video a jövőben kizárólag a videók közötti keresére, azok indexálására, kategolizálására szolgál majd.

0

A NOD32 lett a tavalyi év legjobb vírusirtója

2007. január 29. 11:43

A neves AV-Comparatives független víruslaboratórium a NOD32-t választotta 2006 legjobb antivírus szoftverének. A tavalyi összehasonlító tesztek során a szlovák fejlesztésű vírusirtó 15 versenytársával szemben bizonyította védelmét és sebességét.

0

ISO-szabvány lehet az Adobe PDF is

2007. január 29. 11:23

Az Adobe szabványosítaná a PDF dokumentumformátumot, a vállalat ezért a PDF specifikációját átadja az Enterprise Content Management Associationnek (ECMA), amelynek a munkacsoportja átadja azt szabványosításra a Nemzetközi Szabványügyi Szervezetnek (ISO). Az ISO egy szabványosítási bizottságot hoz majd létre, amely iparági szereplőkből és felhasználókból, köztük kormányzati szervekből áll, ez fogadja vagy utasítja el a szabványosítási kérelmet. A procedúra akár éveken át is eltarthat.

0

Nem változtak 2006-ban a hazai mobilszolgáltatók erőviszonyai

2007. január 29. 10:38

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) legfrissebb, 2006 decemberi adatokból készített gyorsjelentése szerint decemberben drasztikusan emelkedett a három hazai mobilszolgáltató előfizetőinek száma, 203 ezerrel összesen 9 millió 966 ezerre nőtt, így a 100 főre jutó előfizetések száma elérte a 99-et.

0

Intel: tranzisztortechnológiai áttörés 45 nanométeren

2007. január 29. 10:13

Az Intel 2003-ban jelentette be, hogy elkészítette egy újfajta tranzisztor prototípusát, amelyről azt állította, legkorábban a 45 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiájában alkalmazza majd. A vállalat beváltotta ígéretét, a 45 nanométeres alkatrészek gyártásához valóban ezt az újfajta tranzisztort használja, amely több szempontból szakít az eddigi hagyományokkal és jelentős áttörésnek számít a félvezetőgyártás mintegy 40 éves történetében. Az Intel egyúttal azt is közölte, hogy elkészültek a 45 nanométeres csíkszélességű Penryn processzor első működő mintapéldányai.

0

Kétnapos e-mailszünet a TVNetnél

2007. január 26. 12:03

Két napos e-mailszünet vár a hétvégén a TVNet ügyfeleire, a szolgáltató közelményben jelentette be, hogy a szolgáltatást biztosító szerver cseréje miatt a hétvégén kimaradás lesz a szolgáltatásban. A szerver cseréjét követően várhatóan nem csak gyorsabb lesz az e-mailszolgáltatás, hanem hatékonyabb vírusirtó megoldást és spam-szűrőket is beüzemelnek.

0

Garnet OS lett a Palm OS-ből

2007. január 26. 11:28

Nem csak a PalmSource neve változik meg az ACCESS felvásárlását követően, hanem maga az ikonikus Palm OS név is csupán régi emlékké válik hamarosan. Az ACCESS bejelentette, hogy a Palm OS nevet Garnet OS-re cseréli, mely nem vall túlságosan nagy képzelőerőre, hiszen a Garnet kódnevet korábban a Palm OS mobil operációs rendszer 5.4.9-es változata viselte magán.

0

A filmek letöltése az amerikaiak szerint nem számít súlyos bűnnek

2007. január 26. 10:45

[News.com/HWSW] Egy tavaly ősszel készített felmérés tegnap közzétett adatai szerint az amerikaiak négyötöde szerint nagyon súlyos vétek ellopni egy DVD-t a boltból, de csak 40 százalékuk véli úgy, hogy az internetről fizetés nélkül letölteni egy jogvédett filmet ugyanilyen súlyos. A filmletöltést még a tilosban parkolásnál is kevéssé ítélik el a megkérdezettek. A megkérdezettek szerint zenék letöltése még a filmletöltésnél is kisebb vétség.

0

A digitális nyomtatópiac élére katapultálhatja magát a Ricoh

2007. január 25. 09:13

A Ricoh veheti meg az IBM vállalati nyomtatókat gyártó részlegét, a két vállalat már közel van a végső megállapodáshoz. Belsős források szerint a tranzakció értéke elérheti a 700 millió dollárt is, ami a legnagyobb felvásárlás a Ricoh történetében. Amennyiben az ügylet létrejön, a japán cég lesz a vállalati digitális nyomtatópiac vezetője.

0

Bezárja egyik izraeli chipgyárát az Intel

2007. január 24. 14:44

Bezárja jeruzsálemi Fab 8 chipgyárát az Intel, az itt dolgozó mintegy 300 alkalmazottnak a vállalat más egységeinél keresnek munkát. A Fab 8-ban folyó termelés leállítása annak a döntésnek a következménye, hogy az Intel 2007 végére beszünteti az autóiparban használt vezérlőchipjeinek forgalmazását, amelyeket többek között légzsákokba, blokkolásgátlókba építenek a megrendelők.

0

Az XAPT a Tectura világméretű stratégiai partnerprogramjának tagja lett

2007. január 24. 12:49

Stratégiai szövetséget kötött a XAPT és a Tectura, amely a Microsoft üzleti alkalmazásainak legnagyobb bevezetője a közép- és nagyvállalati piacon. A stratégiai partnerség az XAPT-ot a Tectura exkluzív, sikeres szövetségi rendszerének részévé teszi, és elősegíti a további szoros üzleti együttműködést. -- vélik a Microsoft Dynamics AX és NAV (korábban Axapta és Navision) hazai és regionális bevezetéseiben jeleskedő cégnél.

0

Akár fél éven belül letörheti a roamingtarifákat az EU

2007. január 24. 08:49

[International Herald Tribune/HWSW] Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Németország fél éven belül érvénybe kívánja léptetni egy olyan közösségi szabályozást, mely maximálná a mobil roamingtarifákat -- írja az International Herald Tribune (IHT) az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Az elképzelés egybevág Viviane Reding média és infotársadalmi biztos terveivel, melyekről tavaly júliusban számoltunk be.

0

Elektronikus ügyintézés Budaörsön

2007. január 23. 14:35

A Budaörsi Önkormányzat weboldalán már meg lehet tekinteni a helyi adóinformációkat és már az adónyilatkozatok is továbbíthatók e helyen. A rervek szerint hamarosan további szolgáltatások is elérhetők lesznek a Budaörsi Önkormányzat portálján. Az elektronikus ügyfélszolgálat az E-Group Services Kft. fejlesztésében készült el.

0

Mégis lesz még földi halandóknak fejlesztett Plextor DVD-író

2007. január 23. 13:25

[CDRinfo] Meglehetősen gyorsan reagált az elmúlt napokban felröppent platykákra a Plextor gazdája, mely szerint a nagy múltú gyártó kivonulna a CD- és DVD-írók piacáról, legalábbis a konzumer, azaz fogyasztói piacról. A Plextor anyavállalata, a Shinano Kenshi Co., Ltd. azonban közleményben közölte, hogy erről szó sincs.

0

Oracle: új felügyeleti eszközök Linuxhoz

2007. január 23. 13:09

Az Oracle tegnap számos segédeszközt adott ki, amelyek egyszerűsítik a Linux felügyeletét. Az Oracle Management Pack for Linux ingyen hozzáférhető azok számára, akik az Oracle-től vásárolnak támogatást az általuk használt Linuxhoz. A termék az Oracle Enterprise Manager 10g-n alapul és természetesen integrálható is az Oracle Enterprise Managerrel.

0

Áldás és átok egyszerre az Office 2007 új kezelőfelülete

2007. január 23. 12:14

Az Office 2007 egyik legfontosabb újdonsága az új kezelőfelület, amely egyszerre áldás és átok. Azért volt szükség a felhasználói interfész áttervezésére, mert az Office fejlődésével párhuzamosan egyre több képességet építettek be a szoftverbe, a menük és eszköztárak száma egyre csak nőtt, míg végül a felhasználók már nem voltak képesek átlátni azokat.

0

Nem kell sokat várni a Windows Vista első javítócsomagjára

2007. január 23. 12:07

[Clubic.com, HWSW] Meg nem erősített információk szerint akár már a második félévben megjelenhet a Microsoft legújabb operációs rendszeréhez, a Windows Vistához készült első szervizcsomag. A második félévben érkező Service Pack 1 a Longhorn Serverrel egyidőben lesz majd elérhető.

0

Ki tud többet a Microsoft szoftvereiről?

2007. január 23. 11:08

A Microsoft weboldalán található kvízjátékban mindenki megmutathatja, mennyire ismeri a vállalat szoftvereit. Az interneten át kitölthető kérdőív 30 kérdésére összesen 90 perc megoldási idő áll rendelkezésre.

0

Gyorsan elvesztette szüzességét a Blu-ray is

2007. január 22. 15:31

[Clubic.com, HWSW] Nem sokáig tartott a Blu-ray formátum szüzessége sem: a BackupHDDVD alkalmazás készítője, Muslix64 a Doom9 fórumán keresztül jelentette be, hogy sikeres másolatot készített a Lor of war című, Blu-ray lemezen kiadott filmről is. Muslix64 hírnevét a HD DVD lemezeken alkalmazott AACS kódolás feltörése kapcsán szerezte, bár nem beszélhetünk valódi törésről, hiszen lényegében csak egy kulcspár segítségével dekódoló alkalmazást készített.

0

Árat csökkentett az AMD

2007. január 22. 15:30

Árcsökkentést hajtott végre az AMD közép- és alsókategóriás processzorainál, vélhetően az Intel felől érkező fokozódó nyomásra reagálva. A legnagyobb mértékű változás az Athlon 64 X2 5200+ modellt érintette, melynek nettó gyártói listaára 26,8 százalékkal, 108 dollárral esett, míg a többi változat ennél lényegesen moderáltabb korrekción esett át, továbbá megszűnt az egymagos 3200+ forgalmazása.

0

Novemberben tovább emelkedett a szélessávú előfizetések száma

2007. január 22. 14:37

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) legfrissebb vezetékes gyorsjelentése szerint 2006 novemberében 5,28 százalékkal közel 582 ezerre emelkedett az ADSL- és 4,55 százalékkal 277 ezerre a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató szélessávú előfizetéseinek száma.

0

Egyesül az Open Source Development Labs és a Free Standards Group

2007. január 22. 12:28

Linux Foundation néven egyesül a nyílt forráskód két jelentős támogató szervezete, az Open Source Development Labs (OSDL) és a Free Standards Group (FSG). A Linux Foundationt Jim Zemlin, az FSG korábbi ügyvezetője irányítja majd.

0

Milyen hardvert használnak a PC-s játékosok?

2007. január 22. 11:00

A Half-Life fejlesztője, a Valve Software által Steam online tartalomdisztribúciós rendszeren elvégzett felmérésből viszonylag pontos képet kaphatunk a PC-játékosok hardveréről. A folyamatosan frissített eredmények néhol tükrözik a piaci erőviszonyokat, néha viszont meglepőek.

0

HP-szoftverek a Noreg kínálatában

2007. január 19. 13:04

Együttműködési megállapodást kötött a Noreg és a HP Magyarország, amelynek keretén belül a Noreg a HP hivatalos szoftver partnereként forgalmazni fogja a HP személyazonosság-kezelési és megfelelőségi (compliance) termékeit, azaz a HP Identity Managementet és a Compliance Managert.

0

Rákapcsoltak a Sun processzortervező mérnökei

2007. január 19. 10:58

A Sun Microsystemsnél lezárult a régóta várt, Rock kódnevű processzor fejlesztése, az első működő példányok februárban várhatók a Texas Instrumentstől, amely a Sun chipjeinek gyártását végzi. A Rock a Sun következő, nagyteljesítményű processzora, amelyre a cég közép- és felső kategóriás szerverei épülnek majd. A vállalat ígérete szerint a Rock-alapú szerverek 2008-ban kerülnek majd forgalomba.

0

Két éven belül megszülethet a grafikus magot is tartalmazó AMD processzor

2007. január 19. 09:30

[InfoWorld/HWSW] Az ATI beolvasztását követően az AMD megkezdte integrált processzor-grafikus chipjeinek fejlesztéseit. A vállalat korábbi kommunikációja szerint az első ilyen termékek 2008 végén, 2009 elején jelenhettek volna meg, egy interjú alapján azonban ez inkább egy évvel későbbre tehető. Phil Hester, az AMD technológiai vezérigazgatója az InfoWorld számára adott interjújában beszélt többek között a Fusionről, ahogyan a vállalaton belül nevezik a processzort és a grafikus magot integráló projektet.

0

Elképzelhetetlen sebességre kapcsol a TVNet

2007. január 18. 17:28

Amint arról korábban beszámoltunk , az alternatív, saját hálózaton internetszolgáltatást nyújtó vállalatok közül elsőként a TVNet követte a Magyar Telekom lépését, azaz nyújt ingyenes sávszélességemelést saját hálózatában is, az ADSL3G szolgáltatás előfizetőinek.

0

Itt az LG és a Prada közös mobiltelefonja

2007. január 18. 16:39

Az LG hivatalosan is bemutatta azt a mobiltelefont, amelyet az olasz Prada divatcég tervezett a számára. A sors fintora, hogy az érintőképernyős KE850 megszólalásig hasonlít az éppen egy hete bejelentett Apple iPhone-ra.

0

Várakozáson felül teljesített tavaly az Alerant

2007. január 18. 15:20

A tervezett 30-40 százalékos növekedést jóval felülmúlva, 48 százalékos növekedéssel 1,6 milliárd forintot ért el az Alerant árbevétele 2006-ban -- adta hírül a cég. A korábbi évekhez hasonlóan tavaly is jelentősen növekedtek az alkalmazásfejlesztésből és -integrációból származó bevételek. Különösen magas, 160 százalékos volt a növekedés a termékeladásoknál, ezen belül is elsősorban a BEA-termékek értékesítése emelkedett ki.

0

Három új kompakt digitális fényképezőgép a Canontól

2007. január 18. 14:56

Három új modellel bővíti digitális fényképezőgépeinek választékát a Canon. Az elsősorban kezdőknek szánt PowerShot A450 és PowerShot A460 a korábban sikeres PowerShot A420 és A430 helyébe lépnek. A 7,1 megapixeles PowerShot A550 az A530 utódja, ám a korábbi modellhez képest több új szolgáltatást is tartalmaz.

0

Megjelent a linuxos Flash Player 9

2007. január 18. 14:39

Az Adobe Systems bejelentette az Adobe Flash Player 9 linuxos változatát, amellyel Linuxot futtató gépeken lehet Flash tartalmat és alkalmazásokat lejátszani.

0

Internetről is letölthető lesz a Windows Vista

2007. január 18. 10:34

[News.com] Nem csak DVD-lemezeken terjeszti a január végén szélesebb körben is megjelenő Windows Vista operációs rendszert, illetve az új Office irodai programcsomagot a Microsoft: a Windows Marketplace online piacon keresztül egy bankkártya segítségével akár meg is lehet vásárolni, majd közvetlenül le is lehet tölteni majd az új szoftvercsomagokat. Árban sajnos semmilyen kedvezményt sem nyújt ez az elérhetőségi forma, hiszen a kereskedelmi árnál sokszor magasabb listaárat kérik el az online letölthető változatokért.

0

Egy év alatt közel 60 százalékkal nőtt az interneten bankolók száma

2007. január 17. 15:37

2006. szeptember 30-án az internetes folyószámla-szolgáltatásokkal rendelkező hitelintézetek hozzávetőleg 1,072 millió internetbanki szolgáltatásokra szerződött lakossági ügyféllel rendelkeztek, ami éves szinten 59 százalékos növekedést jelent -- derül ki a Sun Microsystems, a T-Mobile és a GKI által nyilvánosságra hozott adatokból. Az ilyen szolgáltatásokat igénybe vevő vállalkozások száma ugyanebben az időpontban közel 168 ezer volt, ami 64 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban.

0

Tovább gyorsulnak a szerverekbe szánt 2,5 hüvelykes merevlemezek

2007. január 17. 15:05

[Clubic.com, News.com] A hordozható, mobil eszközökben használható merevlemezek méretére csökkennek az elsősorban nagyteljesítményű munkaállomásokban és szerverekben alkalmazott, hatalmas fordulatszámú, SCSI felületű merevlemezek. A Seagate bejelentette úttörőnek is nevezhető új termékcsaládját, a Savvio névre keresztelt, az átlagos számítógépekben használt merevlemezeknél kétszer gyorsabb fordulatszámú, ám csupán 2,5 hüvelykes modelljeit.

0

Csak két év múlva érkezik a következő generációs Itanium?

2007. január 16. 17:11

Egy nyilvánosságra került SGI-prezentáció arra utal, hogy az Intel következő generációs Itanium processzora csak több mint 2 év múlva válik széleskörűen elérhetővé a cég szervereiben, ugyanis a vállalat 2009 közepére időzíti a Tukwila kódnevű chipre épülő új platformjának megjelenését. Amennyiben ez igaz, a Tukwila ezzel nagyjából másfél-két évvel később jelenik meg az eredeti, és fél-egy évvel a 2005-ös Itanium-fiaskót követően módosított terméktervekhez képest.

0

Elkészült a PCI Express csatoló 2.0-ás specifikációja

2007. január 16. 16:08

Hamarosan újabb generációs PCI-Expressz bővítőkártyák lephetik el a boltok polcait, a PCI-SIG bejelentette, hogy elkészült a csatolószabvány 2.0-ás specifikációja . A végleges változat elérhetővé tétele viszonylag gyorsan követte a dokumentum 0.9-es verzióját, melyet októberben tett elérhetővé a szervezet.

0

Továbbra is veszteséges az LG.Philips

2007. január 16. 12:49

Közzétette negyedik negyedéves pénzügyi eredményeit az LG.Philips, a világ második legnagyobb LCD-gyártója sorozatban a harmadik veszteséges negyedévét zárta, ahogy csökkentek az LCD-panelek árai. A vállalatvezetők és elemzők az idei éve elejére az árak további csökkenését várják, ami rányomja majd a bélyegét az LG.Philips teljesítményére is.

0

A TVNet saját hálózatán is emeli az ADSL sebességét

2007. január 16. 12:13

Miközben a Magyar Telekom megkezdte a hálózatához kapcsolódó ADSL-előfizetők sebességének emelését, megérkezett az első alternatív fecske is: a saját hálózaton szolgáltató telekommunikációs vállalatok és internetszolgáltatók közül elsőként a TVNet ADSL3G szolgáltatásával kapcsolatos tervei lettek többé-kevésbé nyilvánosak.

0

A World Wide Web Consortium tagja lett a BME

2007. január 16. 11:14

2007. január 1-jén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem belépett a World Wide Web konzorciumba (W3C). A W3C-t 1994-ben hozták létre, legfontosabb céljai között a webes technológiák fejlesztésének koordinálása, szabványok kidolgozása, valamint az új műszaki megoldások megismertetése és elterjesztése szerepelnek. A szervezet vezetője jelenleg Tim-Berners Lee, a web feltalálója.

0

Kisebb tranzisztorok helyett újfajta vezetékezéssel csökkentené a chipek méretét a HP

2007. január 16. 10:26

A HP Labs kutatói által a jövő héten megjelenő tanulmány teljesen újszerű megközelítésben mutatja be, miként lehetne a chipek méretét és fogyasztását csökkenteni, a teljesítményüket növelni. A HP szokatlan módon nem a chipeket felépítő tranzisztorokhoz nyúlna, hanem az áramkörök egyes részegységeit összekötő kommunikációs csatornákat cserélné le egy nanoméretű crossbar kapcsolóval.

0

Bővíti magyarországi tévégyártó-kapacitását a Samsung

2007. január 15. 15:04

Múlt hét pénteken a Samsung Electronics hazai leányvállalata a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal karöltve jelentette be a nyilvánosság előtt, hogy jelentős beruházással bővíti jászfényszarui televíziógyártási bázisát. Az öt év alatt összesen 20 milliárd forintot elnyelő egy új üzem létesítésével az LCD-televíziók termelésének kapacitását kívánják megnövelni. Az anyavállalat ezenkívül erős negyedévről számolt be, és többek között közölte, hogy mind volumen, mind árbevétel tekintetében a legnagyobb tévégyártó.

0

McLaren Mercedes telefonok Forma 1 rajongóknak a Vodafone-tól

2007. január 15. 15:03

Három új exkluzív mobiltelefonnal ünnepli a Vodafone a Vodafone McLaren Mercedes csapat mai hivatalos bemutatását, elindulását. Ezek közül kettő már korábban is forgalmazott készülék volt, igazán újnak a Samsung SGH-Z720M harmadik generációs, HSDPA-t is támogató mobiltelefon mondható csupán.

0

Gyatra negyedik negyedévet zárt az SAP

2007. január 15. 14:37

Az amerikai eladások gyengesége miatt pocsék negyedéves eredményekre figyelmeztetett az SAP AG. Az üzleti szoftverek legnagyobb gyártója a negyedik negyedévben mindössze 1,26 milliárd eurós licencbevételt könyvelhetett el, ami messze elmaradt az elemzők által várt 1,35 milliárdos szinttől. A hírre a vállalat papírjai több mint 10 százalékot gyengültek a New York-i tőzsdén.

0

Százmillió példányban telepítették eddig az Internet Explorer 7-et

2007. január 15. 14:23

[Clubic.com, HWSW] Az Internet Explorer 7 elérte első mérföldkövét, a Microsoft adatai szerint január 8-án már 100 millió számítógépre telepítették fel az új, ingyenesen elérhető böngészőprogramot. Ez a hatalmas szám főként annak köszönhető, hogy az már számos lokalizált, más nyelvre lefordított változatban is elérhető az új böngésző -- sajnos magyarul még mindig nem.

0

Megkezdődött a versenyfutás a memóriamodulokból épített merevlemezek piacán

2007. január 15. 12:12

Máris ráduplázott az eddig bemutatt Solid State Disk tárolóeszközök, a csupán flashmemória felhasználásával épített, merevlemezként használható készülékek tárkapacitására a tajvani PQI. A vállalat Turbo SATA SSD-meghajtója a 2,5 hüvelykes SATA felületű merevlemezek helyére szerelhető, és máris 64 gigabájtnyi adat tárolására alkalmas.

0

Lényegesen drágább lett a Vodafone Passport roaming csomag használata

2007. január 12. 15:51

Amennyiben valaki folyamatosan bújja a Vodafone Magyarország oldalait, valószínűleg már november közepén tudomást szerezhetett róla, számtalan ügyfél azonban csak egy a napokban, közel két hónappal a változás után kézhez kapott SMS-ből értesülhetett arról, hogy megváltoztak a Vodafone Passport roaming-csomag feltételei. Az egyszeri díj jelentős, 50 százalékos emelkedése mellett a feltöltőkártyás ügyfeleknek ezentúl havi 1800 Ft-ot is fizetni kell a kedvezményes telefonálási lehetőségért.

0

Februárban érkezik Európába az LG Shine csokitelefonja

2007. január 12. 10:35

Az LG Electronics nyilvánosságra hozta, hogy február 7-én dobja piacra az Egyesült Királyságban legújabb csokitelefonját, az LG Shine-t. Az angliai bemutató a Shine globális bevezetésének első állomásaként szolgál, amelyet követően a készülék minden nagyobb piacon kapható lesz szerte a világon 2007 második negyedévéig.

0

Profitfigyelmeztetést tett közzé az AMD

2007. január 12. 10:30

[The Wall Street Journal/HWSW] Két héttel negyedéves jelentését megelőzően profitfigyelmeztetést tett közzé az AMD, valamint a forgalom elemzői várakozásokat alulmúló növekedését várja a tavalyi negyedik negyedévre. Ezek az előrejelzések a többek között grafikus processzorokat, alaplapi chipkészleteket tervező kanadai ATI felvásárlásának hatása nélküli teljesítményre vonatkoznak. A bejelentés az Intel felől szokatlanul gyorsan és erősen érkező nyomás hatását tükrözi.

0

IDC: közel 1200 milliárd dollárt tett ki tavaly a globális IT-piac

2007. január 11. 18:19

[IDC] Nagyjából 1160 milliárd dollárt költöttek világszerte informatikára 2006-ban, áll az IDC egyik jelentésében. A piackutató vállalat ezenkívül közzétette középtávú előrejelzését, mely szerint 2010-ig ez a mutató eléri az 1480 ezer milliárd dollárt, ami átlagosan évi 6,3 százalékos bővülést jelent.

0

Megjelent a Google Earth térképszoftver első végleges változata

2007. január 11. 15:50

[Clubic.com, HWSW] Másfél évnyi béta időszak és egy jelentősebb verzióugrás letölthetővé vált a Google Earth térképszoftver első véglegesnek kikiáltott, 4.0-ás változata. A hétvégén megjelent, ingyenesen is komoly funkciókkal rendelkező program egy virtuális Földet varázsol a képernyőnkre, mostantól akár színes, háromdimenziós, virtuális épületek látványával együtt.

0

Frissítve: Perel a Cisco az iPhone miatt - nem volt megegyezés

2007. január 11. 13:41

[The Wall Street Journal/HWSW] Talán még takarították a termet Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatójának előadását követően, mikor a Cisco Systems beadta keresetét a bíróságon arra hivatkozva, hogy az iPhone mobiltelefon megsértette a vállalat bejegyzett védjegyét. Az Apple vezére hatalmas felhajtás közepette kedden fedte fel a nyilvánosság előtt a cég első, régóta várt mobiltelefonját, melyet óvatosan bár, de az iPhone névvel illetett -- mely név régóta a Cisco tulajdonát képezi.

0

Novemberben tarolt a Pannon

2007. január 11. 10:47

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) legfrissebb adatai szerint 2006. novemberében újabb 118 ezerrel, 9 millió 763 ezerre nőtt a három hazai mobilszolgáltató előfizetőinek száma, mely szerint a 100 főre jutó előfizetések száma november végére 96,9-re nőtt. A hónap nyertese, a Pannon volt, mely 118 ezerből több mint 80 ezer új előfizetést szakított ki.

0

A mobilhálózatok még alkalmatlanok egy Skype-kliens kiszolgálására

2007. január 11. 10:32

[News.com] A Skype képviselői szerint a mobilhálózatok egyelőre nem alkalmasak arra, hogy kiszolgáljanak egy általános célú, bármilyen telefonra telepíthető Skype-klienst. Bár a harmadik generációs hálózatok már megfelelő adatátviteli sebességet biztosítanának ehhez, a szolgáltatók még túlságosan drágán mérik a hálózatukon útra kelő biteket, ezért az ingyenes telefonálási lehetőségből csupán drága játékszer válna.

0

Prés alatt az LCD-TV-gyártók- harmadával esnek idén az árak

2007. január 10. 17:54

[iSuppli/HWSW] Mint ahogy arról beszámoltunk, az ünnepi szezon, de egész 2006 egyik slágertermékét az LCD-televíziók képezték. Az iSuppli adatai szerint az értékesített készülékek száma közel megduplázódott, köszönhetően főként a gyártók agresszív árazásának. A piackutató szerint idén lassulás várható, amire a vállalatok várhatóan még intenzívebb fejlesztési- és árversennyel reagálnak majd -- frusztrálva a befektetőket, de kedvezve a vásárlóknak.

0

Az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal is segít biztonságosabbá tenni a Windows Vistát

2007. január 10. 12:27

[News.com] A Microsoft elérhetővé tette Windows Vista Security Guide dokumentációja javított változatát, melynek elkészítésében a redmondiak szerint többek között az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) is közreműködött. A dokumentum elsősorban a nagyvállalati felhasználóknak tartalmaz útmutatásokat a Windows Vista biztonságának növeléséhez.

0

Egyetlen gombnyomásra redukálnák a Wi-Fi hálózat biztonságos beállítását

2007. január 10. 11:50

Bár a folyamatos árcsökkenésnek köszönhetően a Wi-Fi hálózatok lassan bárki számára elérhető lehetőséggé válnak az otthoni hálózat egyszerű, vezetékektől mentes megalkotására, egyetlen ponton még mindig jelentős kockázatot jelentenek, a biztonságosságuk továbbra sem megoldott kérdés. Ez elsősorban nem az alkalmazott titkosítási megoldások gyenge pontjainak köszönhető, hanem annak, hogy sokak számára megoldhatatlan feladat egy Wi-Fi hozzáférési pont, vagy router megfelelő beállítása.

0

CES: HP tx1000 - vistás tablet PC otthonra

2007. január 9. 15:03

A Las Vegasban megrendezett idei Consumer Electronics Show örömére új tablet PC-t mutatott be a HP, mely három érdekességgel is szolgál. A Pavilion tx1000 kifejezetten otthoni felhasználóknak szánt, Vistát futtató tablet, méghozzá AMD Turion 64 X2 chippel szerelve. Az Egyesült Államokban február végétől forgalmazott modell induló ára 255 ezer forintnak felel meg, így Magyarországra remélhetőleg 300 ezer forint körül eljut.

0

CES: három új négymagos processzort mutatott be az Intel

2007. január 9. 12:46

A héten megrendezésre kerülő, immár negyvenéves hagyományra visszatekintő Consumer Electronics Show alkalmával az Intel három új négymagos terméket jelentett be, számottevően szélesítve kínálatát. Az új processzorok között van az első normál asztali, mely Core 2 Quad néven kerül piacra, továbbá a nemrég bevezetett, egyutas szerverekbe szánt Xeon 3000-es termékvonalban is újdonságnak számít a négy mag.

0

Mobiltelefonba építhető a világ legkisebb projektora

2007. január 9. 11:25

[PCMag.com] Ma már fillérekért lehet videót is kezelő MP3-lejátszóhoz jutni, a mobilok jelentős része pedig önmaga is képes mozgóképet rögzíteni, majd azt visszajátszani -- a legnagyobb probléma azonban a készülékek kisméretű kijelzője. A gyártók a felsőkategóriás modelljeiket ezért jellemzően tévékimenettel is ellátják. A világ legkisebb kivetítője azonban mindent megváltoztathat.

0

CES: a Microsoft médialejátszójának is ellenfelet állít a SanDisk

2007. január 9. 09:54

[PCMag.com] Nem elégedett meg az Apple gyalázásával, iPod-ellenes kampánya kétes hírű sikerével a Sansa lejátszókat gyártó, itthon elsősorban memóriakártyáiról ismert SanDisk: a feltörekvő vállalat tegnap bemutatta Sansa Connect zenelejátszóját, melyet a Microsoft Zune készülékéhez hasonlóan Wi-Fi kapcsolódásra is felkészítettek.

0

A digitális videózás virágzását hozzák el a terabájtos merevlemezek

2007. január 8. 17:16

[DigiTimes/iSuppli/HWSW] Mint arról a HWSW is beszámolt, a Hitachi, elsőként a világon, terabájtos merevlemezt dobott piacra a héten Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show alkalmával. A mérföldkőnek számító bejelentés kapcsán az iSuppli piackutató cég megjegyezte, hogy a terabájtos meghajtó nemcsak kapacitásban, hanem a piac dinamikájában is változást, új korszakot jelez -- a nem számítógépekbe szerelt merevlemezek virágzását.

0

A vevők bánatára remek évet zárt a DRAM-ipar, Dél-Korea a király

2007. január 8. 15:25

[The Chosun Ilbo/Digitimes/iSuppli] Az elmúlt években tapasztaltakhoz hasonlóan 2006-ban ismét Dél-Korea volt a világ legnagyobb DRAM-gyártója, köszönhetően két óriás memóriagyártója, a Samsung és a Hynix teljesítményének. A távol-keleti ország az éves világpiaci forgalom nagyjából 46 százalékát szerezte meg és a DRAM egyúttal vezető high-tech exportcikkévé is vált.

0

CES: Secure Digital memóriakártyákat is fogadnak a Fuji legújabb digitális fényképezőgépei

2007. január 8. 14:56

[Clubic.com] A Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n minden vállalat újabb és újabb termékeket mutat be a nagyközönségnek és természetesen a digitális kamerákat, fényképezőgépeket gyártó vállalatok is időzítettek egy-két termékbejelentést erre az eseményre. A FujiFilm is bemutatott néhány új terméket, melyeknél azonban az igazi meglepetés inkább az apró részletekben rejlik.

0

CES: internetes videók a Sony lapostelevízióin

2007. január 8. 12:48

[News.com] Egy külső modullal tenné internetképessé legújabb LCD-televízióit a Sony a Consumer Electronics Shown tartott sajtótájékoztatón elhangzott tervei szerint. Az új televíziók az internetről online videókat, megosztott tartalmakat is lejátszhatnának számítógép segítsége nélkül.

0

CES: az év végén érkezhet a Vistára szabott Yahoo Messenger

2007. január 8. 10:42

[eWeek] A Yahoo a Las Vegas-i Consumer Electronics Show rendezvényen is bemutatja a népszerű Yahoo Messenger készülő, várhatóan a második negyedév során bétaváltozatban is elérhetővé váló változatát, melyet kifejezetten a Windows Vista számára fejlesztenek. A jelek szerint a Yahoo csapata és a Microsoft szoftvermérnökei közötti együttműködés nem csupán a két hálózat közötti átjárhatóságról szól.

0

Még kisebb USB-csatlakozó a zsugorodó mobil eszközök számára

2007. január 5. 14:51

Az USB felület támogatását, a logók használatának ellenőrzését végző nonprofit szervezet, az USB Implementers Forum (USB-IF) bejelentette, hogy elkészítette az USB csatlakozótípus újabb, még kisebb változatának specifikációját, melyet kifejezetten az egyre zsugorodó méretű mobileszközök, többek között mobiltelefonok és MP3-lejátszók számára fejlesztettek ki. A napjainkban megjelenő készülékek méretét, vékonyságát sokszor a szükséges csatlakozók mérete miatt nem lehet tovább csökkenteni.

0

Wi-Fi kapcsolatot ígér az autókba egy amerikai cég

2007. január 5. 14:41

A nemrég alakult kaliforniai Autonet Mobile a Consumer Electronics Shown mutatja be új szolgáltatását, amely szélessávú vezeték nélküli internetet biztosít az autókban utazók számára.

0

A szalagos mentést teszik egyszerűbbé a Fujitsu Siemens új CentricStor eszközei

2007. január 5. 12:58

A Fujitsu Siemens Computers bemutatta a CentricStor virtuális szalagos gép (virtual tape appliance) két új modelljét, a VTA500 és VTA1500 termékeket. A CentricStor termékek transzparens virtualizációs köztesréteget képeznek a szerverek és szalagos egységek között, a vállalat állítása szerint a legtöbb környezetbe telepíthető, storage-menedzsment eszközök, szalagkönyvtárak és -meghajtók széles körét támogatja.

0

Villámgyors mobilinternet az ASUS új V2-sorozatú notebookjaiban

2007. január 5. 12:33

A mobilitásra helyezte a hangsúlyt legújabb noteszgép-családja kialakításakor a tajvani ASUS. A V2 sorozat nem csak kisméretű és viszonylag könnyű noteszgépekből áll, de a hordozható számítógépeket beépített harmadik generációs mobiltechnológiával, a jelenlegi leggyorsabb, 3,6 megabit/s-os elméleti letöltést biztosító HSDPA-modemmel is ellátták.

0

Egy terabájtos merevlemezt jelentett be a Hitachi

2007. január 5. 11:06

A Hitachi bejelentette a világ első, egy terabájtos kapacitású asztali merevlemezét, amely a jövő héten kezdődő Consumer Electronics Shown mutatkozik be a nagyközönség előtt.

0

A Vista startjára várnak a hibrid merevlemezek bejelentésével a gyártók

2007. január 5. 10:39

[Clubic.com] A legnagyobb merevlemezgyártók, így a Seagate, a Hitachi, a Toshiba és a Samsung szövetségbe tömörülnek, hogy ezzel is elősegítsék a merevlemezek következő generációjának, az úgynevezett hibrid merevlemezek térnyerését. A Hybrid Storage Alliance célja az új termékek promotálása, előnyeinek bemutatása lesz.

0

A Google babérjaira tör a Wikiasari, a közösségi kereső

2007. január 4. 17:26

[BusinessWeek] Miközben az olyan nehézsúlyú szereplők mint Yahoo! és a Microsoft sem bírnak a Google-lel, mely az elmúlt egy évben riválisai erőfeszítései ellenére növelte előnyét, addig egy új induló vállalkozás éppen a világ legnagyobb keresőjének babérjaira kíván törni. Ami a többi hasonló kísérlet közül kiemeli a próbálkozást, hogy Jimmy Wales, a netes közösségi enciklopédia, a Wikipédia atyja áll mögötte.

0

Kétoldalú LCD-kijelző teheti még vékonyabbá a mobiltelefonokat

2007. január 4. 15:01

[DigiTimes] Tovább vékonyodhatnak a mobiltelefonok: a Samsung Electronics bejelentette, hogy elkészítette első olyan LCD-paneljét, mely mindkét oldalán, egymástól függetlenül képes két képet megjeleníteni. A külső kijelzővel is rendelkező mobiltelefon így további egy millimétert veszíthetnek vastagságukból.

0

Újabb mini PC a Shuttle-től

2007. január 4. 11:16

A Shuttle újabb mini PC-ket mutatott be: az XPC mini X 200 sorozat mindössze A4-es lap méretű és 5,5 cm vastag számítógépekből áll. A kisméretű gépek ráadásul nem csak napjaink legerősebb processzorát, hanem digitális és analóg adások vételére alkalmas hibrid TV-tunert, DVD-írót és FM-rádiót is tartalmaznak.

0

Az év végére az Audik tervezése elejétől a végéig Linuxon zajlik majd

2007. január 3. 16:01

[Linux.com] 2007 végére szinte összes műszaki munkaállomását és szerverét Linuxra állítja át az Audi, ahol már hosszú évek óta széles körben használják a nyílt forrású operációs rendszert nagy megelégedésre. Jelenleg a 64-bites x86 rendszerek telepítése folyik a vállalat mérnöki részlegénél.

0

Százmillió dollár elektromos papír gyártására

2007. január 3. 14:37

[Clubic.com] Sajnos az úgynevezett elektronikus papírt, a hajlékony, vékony műanyag kijelzőkkel felszerelt termékeket a korábbi ígéretekkel ellentétben 2006-ban sem találhattuk meg tömegesen a boltok polcain, az energiatakarékos kijelzőkkel kapcsolatos kutatások tovább folynak. A befektetők egyre több pénzt biztosítanak azoknak a vállalatoknak a fejlesztésekre, melyek már működő prototipusokat is letettek az asztalra.

0

Lenyomta a videokártya-árakat az NVIDIA és az ATI háborúja

2007. január 3. 14:08

[Jon Peddie Research/X-bit Labs] Újabb adatokat csöpögtetett a PC-s grafikus chipek piacát évek óta nyomon követő Jon Peddie Research (JPR). A piackutató szerint 2006 harmadik negyedévében az asztali gépekbe szerelhető bővítőkártyák piaca összességében csökkenést mutatott fel a harmadik negyedévben, miközben a nagyteljesítményű és funkciókkal gazdagon felszerelt változatok viszonylag jól szerepeltek.

0

Nem lesz több ATI All-in-Wonder multimédiás videokártya?

2007. január 2. 15:58

[HWSW, Clubic.com] A folyamatosan késő, még mindig béta állapotú Windows Vista meghajtóprogram mellett másért is negatívan ítélheti meg az egyszeri felhasználó az ATI-AMD összeolvadást. A többmilliárd dolláros egyesülés mellékhatása a jelek szerint egyes termékvonalak megszüntetése, illetve parkolópályára állítása is.

0

Piimpeld a Wiidet!

2007. január 2. 11:37

Azt még egyelőre nem lehet tudni, hogy a Nintendónak sikerült-e végül elérnie az év végéig kitűzött célt, a négymilliós Wii eladási volument, a Japánban december 18 és 24 között eladott több mint 400 ezres mennyiségre tekintve azonban az szinte biztosra vehető, hogy több mint 3 millió konzol már gazdára talált. Ennyi vásárlóban szinte azonnal komoly igény mutatkozik az egyelőre csupán fehérben kapható konzol, illetve a játékvezérlők egyedibbé tételére.