Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 11. 12:31

Versenytárs híján menetel az NVIDIA

Közzétette április 29-én zárult első pénzügyi negyedévének eredményeit az NVIDIA. A grafikus chipjeiről és alaplapi lapkakészleteiről ismert vállalat magabiztos menetelést mutatott be, ahogy a legnagyobb vetélytársa, az ATI az AMD-be olvadással és a több hónapos késéssel várhatóan jövő héten megjelenő R600 (Radeon X2900) premierjére való felkészüléssel tölti idejét.

[HWSW] Közzétette április 29-én zárult első pénzügyi negyedévének eredményeit az NVIDIA. A grafikus chipjeiről és alaplapi lapkakészleteiről ismert vállalat magabiztos menetelést mutatott be, ahogy a legnagyobb vetélytársa, az ATI az AMD-be olvadással és a több hónapos késéssel várhatóan jövő héten megjelenő R600 (Radeon X2900) premierjére való felkészüléssel tölti idejét.

Az első negyedévben az NVIDIA 844,3 millió dollár bevétel mellett 132,3 millió dollár nyereséget ért el, a forgalom éves szinten 24 százalékkal nőtt, míg a nyereség 44 százalékkal ugrott meg. Az egyszeri tételek nélküli eredmény részvényenként 42 centre rúgott, ez 3 centtel magasabb a Thomson First Call elemzőinek előrejelzésénél. Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató büszkén jelentette be, hogy a bruttó eredményhányad 45,4 százalékra emelkedett, ami új rekord a vállalat történetében. Ennek oka részben az, hogy a csúcskategóriás, nagy nyereséget termelő GeForce 8-as családnak jelenleg nincs ellenfele.

A cég előretörését a mobil szegmensben jól mutatja, hogy a noteszgépekbe szánt GeForce chipek forgalma éves szinten 71 százalékkal nőtt. A Mercury Research szerint az NVIDIA 60 százalékos részesedéssel vezeti a noteszekbe szánt különálló grafikus vezérlők piacát. A munkaállomásokba szánt Quadro terméksorozat forgalma a tavalyi első negyedévhez képest 39 százalékkal nőtt, az nForce chipkészletek pedig 25 százalékkal több bevételt hoztak a konyhára mint egy éve.

Huang szerint a grafikus processzorok előtt továbbra is nagy jövő áll és az elkövetkező évek során ezek a chipek a számítógépek mellett meghódítanak szinte minden olyan berendezést, amelynek képernyője van, legyen szó akár mobiltelefonokról, autókról vagy akár tévékről. Az NVIDIA becslései szerint 10 év alatt világszerte mintegy 10 milliárd GPU-ra lesz kereslet. A cég közeli kilátásai rózsásak: noha a második negyedév hagyományosan a leggyengébb időszak a PC-piacon, az NVIDIA szerint a bevétele legalább ugyanannyi marad mint az első negyedévben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról