Szerző: Bizó Dániel

2007. május 25. 13:24

A nyílt forráskód nem az ingyenességről szól, hanem az innovációról

[InfoWorld/HWSW] A nyílt forráskód nem jelent ingyenességet, nem ingyen sör -- szögezte le Marten Mickos, a MySQL elnök-vezérigazgatója a San Francisco-ban megrendezett Open Source Business konferencián. Elmondta, hogy a nyílt forráskód önmagában nem egy üzleti modell, mégha van is néhány olyan alapvető vonatkozása, mely befolyásolja azt.

[InfoWorld/HWSW] A nyílt forráskód nem jelent ingyenességet, nem "ingyen sör" -- szögezte le Marten Mickos, a MySQL elnök-vezérigazgatója a San Francisco-ban megrendezett Open Source Business konferencián. Elmondta, hogy a nyílt forráskód önmagában nem egy üzleti modell, mégha van is néhány olyan alapvető vonatkozása, mely befolyásolja azt.

"Nem ingyen sört adunk. Szabad szoftvert adunk, és az ügyfeleknek időre van szüksége, mire felismerik az ebben rejlő értéket" -- mondta Mickos. Ráadásul később azt is megemlítette, hogy a nyílt forráskódú szabad szoftverekre (FOSS) alapozva zárt forráskódú hozzáadott értékkel lehet értékes termékeket előállítani. Az egész tehát nem az ingyenességről szól véleménye szerint, ellenben a felhasználók számára a nyílt forráskódú szabad szoftverek értéke a zárt forrásúakkal szemben az innovációban, és a szállítótól való függetlenségben.

Mickos úgy látja, hogy a zárt forráskódú szoftvergyártóknak gondjaik vannak a nyílt forrással szembeni harcban, mivel egy sokkal kisebb közösségre, erőforrásokra tudják csak a fejlesztéseket alapozni. A nyílt forráskód ezzel szemben az internet segítségével egy nagyobb csoport. "Nagyon nehéz a nagy vállalatoknak, hogy lépést tudjanak tartani a nyílt forráskóddal" -- mondta Mickos, majd hozzátette, hogy jogi eszközökhöz nyúlnak néhányan, mert lemaradnak az innovációban, nyilvánvalóan a Microsoftra utalva.

A nyílt forrás gyorsabb innovációjának másik velejárója Mickos szerint, hogy a szállítók nem tudják magukhoz láncolni ügyfeleiket, és emiatt az üzleti modell sem alapulhat erre, ahogyan a Microsoft, az Oracle vagy a többi régi nagy szoftverház teszi, mint az SAP, az IBM, a HP a Sun és a többiek. Ennek előnyei az ügyfelek számára felbecsülhetetlenek, hiszen végeredményben magasabb színvonalú szolgáltatást kaphatnak olcsóbban.

A nyílt forráskód Mickos szerint "egyszerűen egy okosabb módja a termék előállításának, és okosabb módja a termék disztribúciójának", ami lényegében megegyezik Linus Torvalds álláspontjával, melyet a FOSS-t ideológiai alapokon támogatókat kritizálván hangoztatott nemrég. A MySQL vezére számos üzleti modellt és konkrét példát sorolt fel, melyek nyílt forrásra alapoznak, és láthatóan működőképesek. Köztük volt a támogatásokból élő Apache, a promóciós pénzekre pályázó Mozilla, vagy a kapcsolt szolgáltatásokból, támogatásból élő Ubuntu, MySQL, Red Hat vagy a JBoss is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról