Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 22. 12:08

Guinness-rekorder routerekre építi új generációs IP-hálózatát a Magyar Telekom

A Magyar Telekom az IP-gerinchálózatának megújítása keretében két Cisco CRS-1 típusú routert helyez üzembe, amelyek révén növekszik a hálózat kapacitása és megbízhatósága is.

[HWSW] A Magyar Telekom az IP-gerinchálózatának megújítása keretében két Cisco CRS-1 típusú routert helyez üzembe, amelyek révén növekszik a hálózat kapacitása és megbízhatósága is.

A Cisco CRS-1 routereket a Magyar Telekom elsőként alkalmazza Magyarországon. A vállalat szerint Cisco következő generációs IP-architektúrájának bevezetésével lehetőség nyílik új alkalmazások kiszolgálására és a távközlési infrastruktúra megújítására, az alkalmazások és olyan új szolgáltatások fejlesztésére és bevezetésére, mint az interaktív játékok, videotéka, fényképtár vagy VoIP. A sávszélesség-növekedés természetesen nem csak a lakossági, hanem a vállalati ügyfelek számára is kívánatos, részükről emellett egyre nő az igény a virtuális magánhálózatok iránt, amelyek biztosítása csak az olyan, működés közben frissíthető és szervizelhető készülékekkel valósítható meg, mint a CRS-1.

"A szélessávú összeköttetések és az internethasználat tömegessé válásával, az infokommunikációs szolgáltatásokon túl, a Magyar Telekom erősíti pozícióját az audiovizuális szolgáltatások piacán" -- mondta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója. "Már ma is elérhető több olyan korszerű, jövőbe mutató szolgáltatás, amit elsőként a Magyar Telekom vezetett be Magyarországon." A Magyar Telekom stratégiájában 2007-ben is prioritást élvez a szélessávú internet további elterjesztése. Március végén a vállalat szélessávú csatlakozásainak száma már meghaladta a 628 ezret.

A Cisco CRS-1 a világ legnagyobb kapacitású routere, amely 2004-es megjelenésekor a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült. Több ilyen eszköz összekapcsolásával akár másodpercenként 92 terabites sávszélesség is tartósan biztosítható. A terarouter által támogatott portok sebessége a 155 Mbps-os OC3 interfésztől 40 Gbps interfészig terjed, külön érdekesség a hangolható DWDM portok támogatása a 10 GE és a 40 Gbps-os POS-kártyákon. A Magyar Telekom számára lehetőség nyílik a CRS-1 berendezésben elsőként kifejlesztett 40 Gbps-os sebességű interfész tesztelésére és alkalmazására. További érdekessége a CRS-1-mel, hogy a 40 Gbps-os interfésznek van hangolható DWDM-alapú változata is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról