vállalati it archívum - 2007 március

2007
március

0

A legnagyobb hazai PC-összeszerelő gépeinek harmadában már Core 2 Duo szív dobog

2007. március 30. 21:44

A legnagyobb hazai PC-összeszerelő, az Albacomp évente már közel 3 ezer Core 2 Duo processzorral felvértezett asztali gépet és notebookot értékesített. Az Intel tavaly piacra dobott chipjének részaránya az összes értékesítésen belül folyamatosan növekszik, a 2007-ben eladott Albacomp PC-knek már harmada Core 2 Duóra épült, a fehérvári vállalat várakozásai szerint ez az arány egy éven belül elérheti a 70 százalékot is.

0

A csokitelefonnál is sikeresebb az LG tükrös mobilja

2007. március 30. 14:04

Egy hónappal piacra kerülését követően máris hatalmas sikereket ér el az LG Black Label telefoncsaládjának legújabb tagja, a tükrös LG Shine. Az LG Electronics jelentése szerint a mobilból több fogyott kontinensünkön, mint Dél-Korában, az egyik angliai kereskedőnél naponta több mint 2 ezer LG Shine talál gazdára.

0

A Dell valószínűleg meghamisította eredménykimutatásait

2007. március 30. 13:22

[The Wall Street Journal] Nehéz idők járnak a Dellre. A vállalat ma közölte, hogy belső számviteli vizsgálata szabálytalanságokat tárt fel és hiányosságokat állapított meg a pénzügyi irányítás terén. A cég szerint valószínű, hogy korábbi kimutatásait módosítania kell. Elemzők aggasztónak értékelték a híreket.

0

Elemekkel is üzemeltethető a Philips új mobiltelefonja

2007. március 30. 11:20

[Clubic.com] A régi ötlet új formában csapott le: a Philips az Energyzerrel karöltve bemutatott egy olyan mobiltelefont, melynél nem gond, ha otthon felejtettük a töltőnket, ha lemerült az akkumulátor, vagy éppen nincs semmilyen akkumulátortöltési lehetőség.

0

Olcsóbban telefonálhatunk Romániába a Vodafone új opciós csomagjával

2007. március 30. 10:31

Újabb opciót, illetve tarifacsomagot tett elérhetővé kártyás és előfizetős ügyfelei számára a Vodafone Magyarország: a Vodafone Romániával kötött megállapodásnak köszönhetően olcsóbb lesz a kapcsolattartás a két ország között. A szolgáltató adatai szerint az előző hónapban az összes külföldre irányuló hívás mintegy negyede Romániában végződött.

0

Új zenetelefon a Nokiától

2007. március 30. 09:24

A Nokia bejelentette 5700-as zenetelefonját, melynek legfőbb jellemzője, hogy támogatja a jogvédett Windows Media Audio állományok lejátszását, így kompatibilis a legtöbb nagy online zenebolttal -- kivéve természetesen az Apple iTunes-t, amely saját formátumot használ. A WMA mellett az 5700 természetesen képes megszólaltatni az MP3, AAC, és eAAC+ fájlokat is. A telefonban dedikált audiochip gondoskodik a zenelejátszásról, amely a Nokia szerint így kiváló minőségű.

0

Magyország nagyot lépett előre az IT-versenyképesség terén

2007. március 29. 16:12

[International Herald Tribune/HWSW] Egy tegnap nyilvánosságra hozott jelentés alapján az Egyesült Államok elvesztette vezető szerepét a információ-technológiai fejlettség terén, és a hetedik helyre esett vissza. A vezető pozíciót Dánia vette át, köszönhetően a kormányzat tudatosságának és az IT-nak kedvező gazdasági környezetnek. Magyarország is sokat javított, öt hellyel a 33. pozícióba lépett előre.

0

Szabadalmi viták miatt betiltatná az Acer számítógépek értékesítését a HP

2007. március 29. 13:40

[News.com] Drasztikus jogi lépést tett az Acer ellen a Hewlett-Packard, szabadalmi viták miatt azt kéri a texasi bíróságtól, hogy tiltsa meg az Acer és az Acer Amerika számítógépeinek értékesítését az Egyesült Államokban. A vállalat szerint az Acer öt HP-szabadalmat sért meg ezekben a gépekben alkalmazott megoldásokkal.

0

Warner filmek a T-Online és a T-Home TV videotékájában

2007. március 29. 12:47

A T-Online bejelentette, hogy a Warner Bros. International Television Distribution (WBITD) stúdióval folytatott tárgyalássorozatának eredményeként a T-Home TV Videotéka, illetve a T-Online Téka filmkölcsönző szolgáltatása a Warner filmsikereivel bővül.

0

A Microsoft erősen érdeklődik az eladó DoubleClick iránt

2007. március 29. 11:40

[The Wall Street Journal/HWSW] Vevőt keres a globális online hirdetési piac egyik zászlóshajója, a DoubleClick, és a lehetséges jelöltek között van a Microsoft is -- írja a Wall Street Journal. Az ügyhöz közel álló források szerint a vállalat a Morgan Stanley befektetési bankot bízta meg a tőkebevonási opciók kidolgozásával, melyek között az eladáson kívül a tőzsdére vonulás is szerepelhet. A DoubleClick magántőkés tulajdonosa legalább 2 milliárd dollárt vár a tranzakciótól.

0

Az árverseny ellenére ötödével duzzadt az Acer nyeresége

2007. március 29. 10:33

[Forbes/The Wall Street Journal/HWSW] Ismét remek évet zárt az Acer, azonban a csökkenő átlagos eladási ár és a megnövekedett adóterhek lehúzták a tajvani számítógép-szállító negyedik negyedéves nyereségét. Éves szinten így is ötödével nőtt az adózott eredmény, magasabb ütemben, mint a bevételek. Az Acer immár a Lenovót szorongatja a globális harmadik pozícióért.

0

Olcsóbb, gyorsabb okostelefonok építhetők a Symbian OS 9.5-ös változatára

2007. március 28. 15:34

[News.com] A Symbian bejelentette a Symbian mobiltelefonos szoftverplatform továbbfejlesztett, 9.5-ös változatát, mely jobb memóriahasználattal és integrált push e-mail támogatással kecsegteti a gyártókat és a majdani vásárlókat. A Symbian szerint az OS 9.5 az optimalizálásokat követően gyengébb, olcsóbb mobiltelefonokon is eredményesen futtatható, miközben a felsőkategóriás modelleken jelentősen gyorsulhat.

0

BEA-CA szövetség az azonosság- és hozzáféréskezelés területén

2007. március 28. 14:12

Stratégiai megállapodást kötött a BEA Systems és a CA, melynek célja a BEA AquaLogic és WebLogic termékcsaládjainak integrációja a CA személyazonosság és hozzáférés-felügyeleti technológiáival, elsősorban a SiteMinder és az Identity Manager termékekkel. Ennek érdekében a CA a jövőben a BEA díjnyertes WebLogic Serverét használja IAM alkalmazásszerverként.

0

Februárban ismét növekedett a hazai mobilelőfizetések száma

2007. március 28. 13:26

A Nemzeti Hírközlési Hatóság legfrissebb gyorsjelentése szerint februárban ismét jelentősen emelkedett a hazai mobilpiac, hiszen az év második hónapjában a három magyarországi mobilszolgáltató előfizetőinek száma 34 ezerrel 9 millió 992 ezerre nőtt. Ez 99,2 százalékos mobilpenetrációt jelent.

0

Májustól korlátlan tárhelyet biztosít a Yahoo Mail

2007. március 28. 12:33

Májustól korlátlan tárhellyel kényezteti mintegy 250 millió felhasználóját a Yahoo Mail. A világ legnagyobb ingyenes e-mail szolgáltatója jelenleg 1 gigabájtos tárhelyet biztosít a felhasználóknak, miközben a versenytársak közül a Gmail 2,8 gigabájt, a Windows Live Hotmail pedig 2 gigabájt tárhelyet ad, legalábbis ingyen.

0

Megérkezett a fekete Xbox 360 Elite játékkonzol

2007. március 28. 10:09

A Microsoft tegnap bejelentette matt fekete színre festett, némileg áttervezett belsővel érkező, Elite néven piacra kerülő Xbox 360 konzolját. A bejelentés senkit sem ért váratlanul, hiszen gyakorlatilag már mindent tudhattunk az új változatról a korábbi pletykák, fotók és kiszivárgott adatok alapján.

0

Bemutatta mobiltelefonokba építhető projektorának prototípusát a Texas Instruments

2007. március 27. 16:40

[News.com] Hamarosan valósággá válhat, hogy legfrissebb letöltött sorozatepizódunkat hordozható lejátszónkkal, esetleg már mobiltelefonunkkal vetítjük majd ki egy szabad falfelületre. A Microvision PicoP projektora a januári CES-sel egyidőben mutatkozott be a nagyközönségnek, arról azonban akkoriban nem hallhattunk, hogy a Texas Instrument is tartott egy bemutatót zárt ajtók mögött a CES-en.

0

Nagy hatótávolságú az Intel új Wi-Fije

2007. március 27. 15:47

[News.com] Az Intel és a Berkeley Egyetem kutatói olyan Wi-Fi eszközöket fejlesztettek ki, amelyek hatósugara akár 100 kilométer is lehet. A vállalat szerint a nagy hatósugarú Wi-Fivel a fejlődő országok kisebb települései könnyen az internetre kapcsolhatók. Ebben a tekintetben a Wi-Finek hasonló szerepet szánnak mint a WiMAX-nek, csak amíg egy WiMAX torony ára több tízezer dollár is lehet, egy nagy hatótávolságú Wi-Fi torony már ezer dollárból kihozható.

0

Ingyen ADSL a Megafone-előfizetőknek

2007. március 27. 15:05

Az Externet a magyar szolgáltatók közül elsőként indít ingyenes szélessávú szolgáltatást, egyelőre üzleti előfizetők részére, azonban várhatóan még ebben az évben magánszemélyek számára is kidolgoz egy ingyenes konstrukciót. Az ingyenes szélessávú hozzáférést a Megafone üzleti CPS telefonszolgáltatás azon előfizetői vehetik igénybe, akiknek telefonszámlája eléri a havi nettó 25 ezer forintot.

0

Repülőrajtot vett a Windows Vista

2007. március 27. 09:27

A Microsoft állítása szerint a január 30-i kiskereskedelmi rajt óta már 20 millió Windows Vista licencet adott el, míg a Windows XP-ből a megjelenést követően csak 17 millió fogyott. A cég szerint jó esély van rá hogy a Vista legyen a leggyorsabban terjedő Windows a vállalat történetében.

0

Megérkezett a Sony Ericsson első HSDPA-képes mobiltelefonja

2007. március 26. 17:41

Két új mobiltelefont mutatott be ma a Sony Ericsson: a Z-sorozatba tartozó, így széthajtható Z750 modell a svéd-japán gyártó első HSDPA adatátvitelre is képes mobiltelefonja, míg a W580i a harmadik generációs W850i Walkman-telefon két és feledik generációs változata.

0

Kolozsváron lesz a Nokia következő mobiltelefon-gyára

2007. március 26. 14:37

A Nokia 60 millió eurós beruházással mobiltelefon-gyárat épít a romániai Kolozsváron. A mintegy 500 embernek munkát adó létesítmény zöldmezős beruházással jön létre. A tervek szerint az építkezés még az idén tavasszal elkezdődik, így 2008 első felében indulhat be a termelés a gyárban. A Nokia egy ipari falu kialakítását tervezi a területen, lehetővé téve számos fontos beszállítójának és partnerének, hogy termelését a területre hozza.

0

A sikeres vállalatok gyakran beszélnek az informatikai stratégiáról

2007. március 26. 12:57

[Computerworld] Bár a vállalatok vezetői egyetértenek abban, hogy az informatikai stratégia rendkívül fontos, a legtöbben elismerik, hogy nem szentelnek kellő figyelmet az informatikai problémáknak -- derül ki a Deloitte Consulting által tavaly elvégzett felmérésből.

0

Creative X-Fi hangkártya notebookok számára?

2007. március 23. 15:14

[Notebookreview] Bár a Creative még be sem jelentette, a Notebookreview képriportja szerint hamarosan elérhető lesz a távolkeleti vállalat noteszgépekhez készített X-Fi hangkártyája.

0

Maga a Microsoft teszi könnyűvé a Windows Vista-kalózok dolgát

2007. március 23. 13:34

Brian Livingston szerint maga a Microsoft könnyíti meg a Windows Vista kalózpéldányainak terjesztését, egy rendkívül egyszerű lépéssel, egyetlen regisztrációs adatbázis kapcsoló átállítgatását követően ugyanis akár egy évre is kitolható a termékkulcs nélkül feltelepített Vista operációs rendszerek futási ideje.

0

Hamarosan a Skype-on keresztül pénzt is küldhetünk egymásnak

2007. március 22. 13:47

Lassan, de biztosan közeledik egymáshoz a Skype és az eBay: Niklas Zennstrom, a Skype egyik társalapítója szerint hamarosan akár közvetlenül a Skype internettelefon szoftveren keresztül is küldhetünk majd egymásnak pénzt a PayPal közbeiktatásával, felhasználásával. Az így kicserélt virtuális fizetőeszközért majd némi tranzakciós díjat számolnak fel. A PayPal fizetési rendszer éppúgy az eBay aukciós portál kezében van, ahogyan a több mint 2 milliárd dollárért felvásárolt Skype is.

0

Bezárja egyik merevlemezgyárát és megválik 4500 dolgozójától a Hitachi

2007. március 22. 12:36

[Clubic.com] Nehéz idők járnak az árprés alatt dolgozó merevlemezgyártó cégekre: a világranglistán harmadik helyen álló japán Hitachi sem ússza meg, hogy racionalizálja gyártását. Az IBM merevlemez-üzletágát 2002 közepén megvásárló vállalat bezárja egyik gyárát, mellyel együtt 4500 dolgozójától is megválik. A cég emellet átszervezéseket is tervez ezen a területen, hogy 2007-ben a nyereséges működés felé induljon el.

0

Különleges szuperszámítógépet építettek Skóciában

2007. március 22. 12:17

[HPCWire/silicon.com] A szuperszámítógépek új nemzedékét képviseli az Edinburgh-ban beüzemelt Maxwell, melyet a skót James Clerk Maxwell fizikusról neveztek el. A konfiguráció programozható áramkörökből épül fel, amelyek révén tízszeres energiahatékonyságot lehet elérni a hagyományos mikroprocesszorokkal szemben. A sztereotípiákra cáfolva a skótok 3,6 millió fontot, vagyis 1,3 milliárd forintot költöttek a gép megépítésére, melyet olyan számításintenzív területeken fognak bevetni, mint a gyógyszerkutatás, honvédelem, vagy a szeizmológia.

0

Megérkezett a Red Hat Enterprise Linux 5

2007. március 21. 12:22

Némi késéssel ugyan, de megjelent a Red Hat Enterprise Linux 5 (RHEL5), amelyről a múlt héten lebbentette fel a fátylat a világ legnagyobb Linux-disztribúrora.

0

Újabb 30-40 ezerrel nőtt a szélessávú internethozzáférések száma januárban

2007. március 20. 14:31

Az elmúlt évi robbanásszerű, 50 százalékos növekedés után januárban is folytatódott a szélessávú internet-hozzáférések számának növekedése, az xDSL vonalak száma 632 ezerre, a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfeleinek a száma 307 ezerre nőtt. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentése szerint körülbelül 30-40 ezer új szélessávú előfizetést regisztráltak januárban.

0

Nyílt forrású projektmenedzsment szoftverrel jelentkezik a SugarCRM

2007. március 20. 12:15

Projektmenedzsment szoftverrel jelentkezett a nyílt forrású ügyfélkapcsolati megoldásáról ismert amerikai SugarCRM. A tegnap bejelentett Sugar Project Management s teljesen integrálható a Sugar Professional és Sugar Enterprise termékvonalakkal. A SugarCRM többi szoftveréhez hasonlóan a Sugar Project Managementből is létezik ingyen letölthető változat, bár ennek funkcionalitása szűkebb mint a kereskedelmi verzióké.

0

A Sunhoz igazolt a Debian Linux alapítója

2007. március 20. 09:55

A Sun Microsystemshez igazolt Ian Murdock, aki a Debian Linux létrehozójaként a nyílt forrású operációs rendszer körül végzett munkájáért vívott ki magának elismerést (a Debian egyébként Murdock feleségének, Debrának és Iannek a keresztnevéből áll össze). Murdock eddig a Linux Foundation műszaki igazgatója volt, erről a pozíciójáról lemond, de továbbra is megtartja a Linux Standard Base igazgatótanácsi elnöki székét.

0

Az Egyesült Államokban koncentrálódik az online alvilág működése

2007. március 20. 08:56

[Associated Press/HWSW] Az internetes veszélyforrások legnagyobb részének eredete az Egyesült Államok, míg Kína a legfertőzöttebb -- derül ki a Symantec féléves jelentéséből. A számítógépes biztonsággal foglalkozó vállalat továbbá a spamek arányának emelkedéséről, és az online alvilág koncentrálódásáról számolt be.

0

Biztonság terén erősödik az Intel vPro vállalati PC-platform

2007. március 19. 12:46

A második félév során érkezik az Intel vPro vállalati PC-platformjának második generációja, amely már magában foglalja a régóta emlegetett LaGrande kódnevű biztonsági technológiát. A második generációs vPro kódneve Weybridge. A vPro második generációjának alapját továbbra is a Core 2 processzorok képezik, amelyeket a vadonatúj Q35 Express chipkészlet és a 82566DM gigabites hálózati vezérlő egészít ki.

0

Az év vége felé indulhat meg a Wikia közösségi kereső publikus tesztelése

2007. március 14. 17:33

[IDG News Service/HWSW] Mint arról már korábban beszámoltunk, Jimmy Wales, a Wikipédia atyja nem kis vállalkozásba vágta a fejszéjét, mikor keresésre specializálódó céget alapított, méghozzá kockázati tőkére alapozva. Wales most közölte, hogy nyílt forráskódra és a felhasználói inputra épülő keresőt az idei negyedik negyedév során mutatják be a közönségnek.

0

Nanoident: nyomtatással készülő egyszerű, eldobható áramkörök

2007. március 14. 15:17

[News.com, HWSW] Megnyitotta az ausztriai Linzben első gyárát a Nanoident Technologies, ahol szerves anyagok felhasználásával, viszonylag egyszerű nyomtatási technológiával gyártanak félvezető áramköröket. A fólián vagy más műanyag felületen létrehozott szerves chipek bár lassúak, de igen olcsón előállíthatók, így olyan területeken is megjelenhetnek az áramkörök, ahol a szilíciumból készült lapkák nem lennének gazdaságosan használhatók.

0

A Philips is kiszáll a plazmatelevíziók piacáról

2007. március 14. 14:42

[DigiTimes/HWSW] Kivonul a plazmatévék piacának nagy részéről a holland Philips Electronics, amit a vállalat elnök-vezérigazgatója, Rudy Provoost közölt egy hongkongi sajtótájékoztatón. A vállalat a jövőben az LCD-televíziókra összpontosít, melyek egyre inkább kiszorítják a piacról a plazmákat. A hollandokhoz hasonló lépésre szánta el magát korábban a japán Sony is.

0

Az SAP R/3-at is támogatja az új Oracle Enterprise Manager

2007. március 14. 11:54

Az Oracle a Nimsofttal együttműködésben úgy kívánja kiterjeszteni a vállalati alkalmazások monitorozására és menedzsmentjére szolgáló Enterprise Manager termékét, hogy az ne csak a saját alkalmazásaival működjön együtt. A most megjelent Oracle Enteprise Manager 10g Release 3-hoz még a második negyedév alatt érkezik a Nimsofttal közösen fejlesztett NimBUS SAP R/3 plugin, illetve teljesítmény-monitoring pluginek is elérhetők BMC Remedy Service Desk és IBM WebSphere MQ (5.3, 6.0) környezetbe.

0

Kínában épít chipgyárat az Intel -- állítja egy kínai kormányszerv

2007. március 13. 17:20

[EE Times/HWSW] Kína Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottsága engedélyezte az Intel számára, hogy fejlett félvezetőgyárat építsen Kína egyik északon fekvő városában -- adta hírül a szervezet. A hír már csak azért is érdekes, mert Kínában eddig exportkorlátozások és a vállalatok félelmei miatt még nem települt ilyen fejlett gyártástechnológia. Az Intel egyelőre nem kívánta kommentálni az eseményeket.

0

Az Intel belépett a flash-alapú meghajtók piacára

2007. március 13. 14:40

Flash memóriára épülő meghajtókat mutatott be az Intel, melyet költséghatékony megoldásként kínál számos területre, köztük személyi számítógépekbe, szerverekbe, vagy beágyazott rendszerekbe. Az ún. solid-state (SSD) meghajtók megbízhatóbbak, gyorsabbak és kevesebbet fogyasztanak a merevlemezeknél, kapacitásarányosan azonban jóval drágábbak egyelőre. Az Intel célja, NAND-flash gyártásának jövedelmező felfuttatása mellett, hogy platformjait egy újabb elemmel bővítve megkülönböztesse azt a rivális AMD-től, tompítva az árversenyt.

0

Az IT-vezetők kétharmadának vannak alvásproblémái a munkahelyi stressz miatt

2007. március 13. 13:23

Egy felmérés szerint az informatikai vezetők kétharmadának vannak alvásproblémái a munkahelyi gondok miatt, de a megkérdezettek 75 százaléka számolt be arról, hogy a munkahelyi problémák -- például a rendszerek teljesítménye -- miatt idegeskedni szokott. A 272 szakember bevonásával készült internetes felmérés azt találta, az IT-vezetők negyede szenved a stressztől, a legtöbben fejfájásra, rosszullétre, migrénre, pánikrohamokra, izomrángásra és szívzavarokra panaszkodtak.

0

Nyártól Ubuntu Linuxon dolgoznak a francia parlamenti képviselők

2007. március 13. 11:05

A francia honatyák nyártól a népszerű Ubuntu Linux-disztribúciót fogják használni. A parlament már tavaly ősszel bejelentette, hogy a képviselők által használt asztali gépeken lecserélik a Windowst, eddig azonban nem lehetett tudni, milyen Linux-változat váltja majd fel a Microsoft operációs rendszerét. Bennfenntesek szerint az Ubuntu a Mandrivával szemben nyert.

0

Szlovákiában épít LCD-összeszerelő üzemet a Samsung

2007. március 13. 09:54

Szlovákiában épít LCD-panel összeszerelő üzemet a Samsung, a koreai vállalat mintegy 155 millió dollárt fektet be annak érdekében, hogy az idei első félévben megkezdődhessen az építkezés és 2008 elején a folyadékkristályos panelek összeszerelése. Az üzemnek a Szlovákia délnyugati részén található Trnava ad otthont.

0

Konszolidáció előtt a mobil operációs rendszerek piaca?

2007. március 13. 08:52

[International Herald Tribune/HWSW] Túlságosan sok szoftverplatform található mobiltelefonokon, ami megnehezíti a szoftverfejlesztők dolgát, de a szolgáltatók számára is felesleges költségeket jelent azok testreszabása és támogatása. Emiatt egyes fajsúlyos mobilszolgáltatók igyekeznek konszolidálni a piacot, megszabva, hogy milyen operációs rendszerrel szerelt készülékeket hajlandóak forgalmazni -- néhány rendszerre koncentrálva ezzel az ipar erőforrásait.

0

Az eddigieknél kisebb és kevesebbet fogyasztó magnetorezisztív memóriát fejlesztettek ki kínai kutatók

2007. március 12. 14:23

Kínai kutatók elkészítették az 1950-es és 1960-as as években már használt ferritgyűrűs memória nanováltozatát, amely áttörést jelenthet az MRAM (magnetorezisztív RAM) technológia területén. Az MRAM kapcsán felmerülő legnagyobb probléma ugyanis a cellák nagy mérete és fogyasztása, a Han Hsziu-feng professzor vezetésével dolgozó csapatnak ezeket sikerült jelentősen csökkentenie.

0

Továbbfejlesztett CMOS szenzorokkal juthatnak pénzükhöz a digitális kamerák gyártói

2007. március 12. 12:02

[News.com] A Micron Technology a Photo Marketing Association kiállításon és vásáron mutatta be legújabb, CMOS technológiával készült fotószenzorát, mely további árcsökkenést -- vagy éppen a gyártók számára magasabb hasznot -- hozhat a digitális kamerák piacán. A 8 megapixeles szenzor hasonló technológiával készül, mint a processzorok, így olcsóbban előállítható, mint CCD társai.

0

Alacsony fogyasztású négymagos Xeonokkal jelentkezett az Intel

2007. március 12. 09:25

Két új négymagos Xeont jelentett be az Intel, az alacsony feszültségű lapkák maximális hődisszipációja (TDP) csupán 50 watt. A Clovertown-alapú Xeon L5320 és L5310 egyaránt 1066 MHz-es front side busszal jár és összesen 8 megabájt másodszintű cache-t tartalmaz, az előbbi órajele 1,86 GHz, míg az utóbbié 1,6 GHz. A Xeon L5320 listaára 519 dollár, a Xeon L5310 455 dollárért rendelhető az Inteltől. Természetesen mindkét lapka kompatibilis a Bensley szerverplatformmal.

0

Két változatban jön a Photoshop CS3

2007. március 9. 13:57

Az Adobe a Photoshop CS3 két kiadásával bővíti kínálatát. A tervezőknek és a professzionális fényképészeknek szánt Photoshop CS3 szoftver mellett az Adobe bemutatja a Photoshop CS3 Extended változatát is. A Photoshop Extended a Photoshop CS3 képességeit olyan eszközökkel egészíti ki, amelyek révén nem csak a többféle médiaformátummal dolgozó szakemberek, hanem akár az építészek, a gépészek, vagy az orvosok is hatékonyan használhatják saját munkájuk segítésére.

0

Akkumulátorok miatt pereli a Sony-t, a Lenovót és a Matsushitát a 3M

2007. március 9. 11:36

[Bloomberg] Pert indított Minneapolisban a 3M több gyártó ellen, a vállalat szerint ugyanis ezek megsértik újratölthető lítium-ion akkumulátorokkal kapcsolatos szabadalmait. A világszerte ismert cég nem kisebb vállalatokat vádol ezzel, mint például a Sony-t, a Lenovót és a Matsushitát. A 3M ezzel együtt azt kérte a hatóságoktól, hogy állítsák le az érintett cégek amerikai importjait, köztük azoknak a notebookoknak a behozatalát is, melyek a vádolt cégek akkumulátorait tartalmazzák.

0

Egyszerűbb adatcserét nyújtanak majd a Bluetooth 2.1 lapkákat alkalmazó eszközök

2007. március 8. 16:05

[Gear Live] Ma már hordozható eszközök és mobiltelefonos kiegészítők millióit kapcsolja össze vezeték nélküli technológóia, a Bluetooth, melynek továbbfejlesztett, 2.0-ás változatát is már jóideje alkalmazzák. A vezeték nélküli kapcsolat specifikációját fejlesztő Bluetooth SIG azonban nem ült a babérjain, további optimalizációkat, új képességeket építettek a 2.1-es változatba.

0

Google Mapsből küldhetők úticélok a BMW autóiba

2007. március 8. 14:31

[Google] Egy érdekes videó eredetére nyújt megoldást a Google blogjának legújabb bejegyzése, mely szerint a BMW speciális, interaktív szolgáltatásával, a BMW Assist-tel felvértezett autók tulajdonosai meglehetősen egyszerű navigációs segítséget kaphatnak Németországban.

0

Wi-Fi-s Skype-telefon a Panasonictól

2007. március 8. 13:32

[Clubic.com] Telekommunikációban nagy nevű vállalatok is beszállnak már a Skype internettelefon-üzletbe: a Panasonic bejelentette első Skype-telefonját, mely egyelőre az Egyesült Államokban lesz kapható. Az első, mondhatni koncepciómodell nem kevesebb mint 400 dollárba (~76 ezer forintba) kerül majd.

0

A Sun budapesti irodája vezeti a cég új regionális kezdeményezését

2007. március 8. 11:55

Márciustól a Sun Microsystems budapesti irodája fogja össze a vállalat új, kelet-európai regionális kezdeményezését, melynek célja az, hogy a Sun teljes portfoliójának és az ügyfelek tapasztalatainak ismeretében, az ügyfelek elvárásait és visszajelzéseit szem előtt tartva, komplex, az adott vállalati környezetre a legjobb megoldást dolgozza ki. A későbbiekben a hazai Sun több egyéb regionális kezdeményezés és tevékenység központja is lehet.

0

Kaphatóak a Samsung első hibrid merevlemezei

2007. március 8. 10:14

A Samsung bejelentette, hogy szállítja első saját flashmemóriával ellátott, úgynevezett hibrid merevlemezeit. Az MH80 sorozatba tartozó, 2,5 hüvelykes, noteszgépekbe szánt merevlemezek 80, 120 és 160 gigabájtos kapacitással, 128 vagy 256 megabájtnyi flashmemóriával érhetők el.

0

Elkészült a Serial ATA csatlakozás 2.6-os specifikációja

2007. március 7. 15:14

[Clubic.com] Tovább modernizálták az egyre elterjedtebb, de éppen a legfőbb előnyként reklámozott, sokszor igen gyenge minőségű kábelezés miatt oly sok bosszúságot okozó Serial ATA kapcsolódási felületet. A Nemzetközi Serial ATA Szervezet kisebb csatlakozókat hozott létre a mobil eszközök számára, melyek illeszkednek a kisebb merevlemezek és berendezések méreteihez.

0

Ingyenesen telepítik a D-Link partnerei a következő generációs vezeték nélküli eszközöket

2007. március 7. 13:43

A magyar piacon egyedülálló szolgáltatást indított a D-Link: kiemelt partnerein keresztül március elejétől számos hazai településen ingyenesen telepíti következő generációs, a 802.11n előzetes specifikációinak megfelelő vezeték nélküli eszközeit. Az országos lefedettséget biztosító partneri hálózat tagjai más településeken is vállalják -- megállapodás alapján -- a kedvezményes árú üzembe helyezést.

0

Saját flashmemóriával rendelkezik a Pinnacle új USB-s tunerje

2007. március 7. 12:36

[Clubic.com] Különleges külső tévétunert mutatott be a Pinnacle: legújabb, digitális tévéadások vételére alkalmas, méretes pendrive méretű készüléke valódi pendrive-ként is használható, hiszen 1 gigabájtnyi flashmemóriát is beleépítettek a tuner dobozába.

0

Beágyazott DRAM-ot tartalmaz az NVIDIA új mobil grafikus chipje

2007. március 7. 11:25

[x-bitlabs/HWSW] Az NVIDIA és a TSMC kedden bejelentették, hogy elkészültek az NVIDIA új, mobiltelefonokba és kézigépekbe szánt grafikus chipjének első próbapéldányai, amelyek beágyazott DRAM-ot (eDRAM) tartalmaznak. A 65 nanométeres lapka felépítéséről vagy teljesítményéről gyelőre nem állnak rendelkezésre részletek, a cég közleménye csupán annyit állít hogy az eDRAM technológiának köszönhetően új mércét állított fel a mobiltelefonos grafika terén.

0

Telefonelőfizetés nélküli ADSL a Magyar Telekom szolgáltatási területén

2007. március 6. 16:04

Igen szűkszavú közleményben közölte a Magyar Telekom, hogy március 30-tól elérhetővé teszi partnerei számára a telefonszolgáltatás nélkül igénybe vehető ADSL-t, tehát ez a lehetőség bármely a Magyar Telekom hálózatán szolgáltató internetszolgáltatókon keresztül igénybe vehető lesz.

0

Forgalmi figyelmeztetést tett közzé az AMD - Hector Ruiz zavarban

2007. március 6. 15:52

Az AMD tegnap figyelmeztette befektetőit, valószínűleg nem fogja elérni a korábban kitűzött forgalmi előrejelzését, mely 1,6-1,7 milliárd dolláros árbevételt jelzett előre a jelenleg folyó, március végével záródó negyedévben. Hector Ruiz elnök-vezérigazgató egy elemzői konferencián beszélt az AMD helyzetéről, prezentációja és válaszai azonban több résztvevő szerint szokatlanul homályosak és kitérőek voltak, ami önmagában figyelmeztető.

0

Pointsec Device Discovery: eső után köpönyeg

2007. március 6. 15:44

Egy egyszerű USB-s pendrive, mobiltelefon, mp3-lejátszó segítségével a felhasználók könnyedén eltulajdoníthatnak kényes vállalati információkat, de hasonlóan veszélyes, ha egy céghez valaki így nem jogtiszta szoftvereket, vagy akár ártó szándékú programokat juttat be.

0

Itthon is kapható a Mio két új személyi navigátora

2007. március 6. 10:40

Az LCP Systems Kft., a Mio Digi Walkerek hazai importőre itthon is bemutatta a tajvani gyártó két új személyi navigátorát, kéziszámítógépét. Mindkét modell az úgynevezett személyi navigátorok, PNA-k családjába tartozik, a legújabb tag, a H610 pedig a várakozások szerint forradalmasítani fogja a személyi készülékek piacát.

0

Az AMD által indított trösztellenes per bizonyítékai tűntek el az Intelnél

2007. március 6. 09:19

Az Intel hétfőn közölte, hogy emberi mulasztásból kifolyólag nem őrzött meg olyan dokumentumokat -- leginkább e-maileket -- amelyek az AMD által indított trösztellenes keresethez kapcsolódnak. A világ legnagyobb chipgyártója a bírósághoz eljuttatott levelében sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt, ugyanakkor jelezte, más e-mailekből nagy valószínűséggel rekonstruálni tudja az elveszett levelek egy részét. Az AMD közleményében élesen bírálta az Intelt, amiért az hagyta, hogy bizonyítékok semmisüljenek meg.

0

HD DVD-íróval is kapható lesz a Samsung M55 noteszgépe

2007. március 5. 15:43

[Clubic.com] A Samsung továbbra is két lovat ül meg egyetlen fenékkel és nem kötelezi el magát egyik tábor felé sem: M55 típusú, egyelőre csak Dél-Koreában kapható DTR (azaz asztali gépet helyettesítő) hordozható számítógépe nem csak HD DVD-olvasóval, vagy Blu-ray-íróval, hanem HD DVD-íróval is kapható lesz hamarosan. A cég felhasználói így gyakorlatilag olyan következő generációs optikai meghajtóval kérhetik számítógépeiket, amilyen leginkább megfelel céljaiknak.

0

Júniusban érkezik az Olympus E-410 digitális tükörreflexes fényképezőgépe

2007. március 5. 11:50

Júniusban érkezik az Olympus legkisebb tükörreflexes digitális fényképezőgépe, az E-400 továbbfejlesztett változata. A továbbra is kompakt, könnyű E-410 fényképezőgép a fotósok számára az élőkép előnézeti funkció kényelmét nyújtja. Így nem kell a keresőre ragasztott szemmel komponálni a képeket, helyette használható a 2,5 hüvelykes, LCD-kijelző is.

0

Meglepő tanulmány a merevlemezek megbízhatóságáról

2007. március 5. 11:21

[Techworld] A Carnegie Mellon Egyetem által készített tanulmány szerint a merevlemezek sokkal kevésbé megbízhatóak mint ahogy azt a gyártók állítják. A tanulmány mintegy 100 ezer meghajtó adatait vette számba, amelyek éles rendszerekben üzemeltek különféle helyeken, például internetszolgáltatóknál vagy mérnök-tudmányos alkalmazások futtatására használt fürtökben. A felmérésben Fibre Channel, SCSI és SATA meghajtók egyaránt szerepeltek.

0

Megérkezett a Sony első videó-Walkman sorozata

2007. március 5. 11:13

[VS] Megérkezett a Sony első videós Walkmanja: az új NW-A800 sorozat tagjai várhatóan áprilisban kerülnek piacra Európában, valamivel később pedig más piacokon is elérhetők lesznek. Az egyes modellek között csupán a memória méretében lesz különbség, a három változat 2, 4 és 8 gigabájtnyi flashmemóriával lesz kapható.

0

Gelsinger: sínen van az Itanium, 2008 végén érkezik a Tukwila

2007. március 2. 17:58

[ZDNet.co.uk/HWSW] Korábban egy hírünkben arról értekeztünk , hogy az Intel Itanium következő generációja talán csak két év múlva érkezik meg, mivel az SGI-től kiszivárgott termékterv szerint az erre épülő szerverüket 2009 közepére datálják. Spekulációnk szerint ez azt jelenti, hogy az új chip legfeljebb fél évvel korábban jelenhet meg. Pat Gelsinger, az Intel vállalati rendszerekért felelős vezetője a brit ZDNetnek nyújtott interjújában elmondta, hogy a Tukwila kódnéven ismert chipet jövő év végére várják.

0

Ingyenes feliratozó program és sablonok a LightScribe-os DVD-lemezekhez

2007. március 2. 15:37

Ingyenes feliratozó alkalmazást és ehhez készült sablonokat lehet letölteni a LightScribe lemezek írására képes DVD-írókhoz a technológia népszerűsítésére és támogatására létrehozott weboldalról, ráadásul nem csak Windows, hanem Linux és Mac OS X operációs rendszerekhez. Az alkalmazás feleslegessé teszi a különálló íróprogram használatát, feltéve, hogy DVD-írónkhoz kaptunk egyáltalán ilyen szoftvert.

0

Újabb akkumulátorokat hív vissza a Lenovo

2007. március 2. 10:39

A Lenovo csütörtökön önként visszahívott közel 205 ezer Sanyo által gyártott nagykapacitású lítiumion akkumulátort, amelyeket egyes ThinkPad modellekhez lehet utólag megvásárolni. Az akkumulátorok -- amennyiben a géphez vannak csatlakoztatva -- a sarkukat ért erős ütés esetén túlmelegedhetnek, ami balesetveszélyes lehet. Egyelőre öt esetről tudni, amikor leejtett noteszgép-akku túlmelegedett, de balesetet egyik sem okozott.

0

Az Invitel is gyorsít: akár négyszeres ADSL sávszélesség

2007. március 2. 09:29

A T-Com, a Datanet és a TVNet nyomán haladva az Invitel is növeli ADSL-csomagjainak sávszélességét. A sávszélesség-növelés -- a jelenlegi díjcsomagtól, és műszaki adottságoktól függően -- akár négyszer gyorsabb internetezést is lehetővé tesz. A szolgáltató díjmentesen biztosítja a sávszélesség-növelést ügyfelei számára, előfizetési díjai és akciós feltételei változatlanok maradnak.

0

Megint veszteséges a Novell

2007. március 2. 08:41

Veszteségbe fordult a Novell mérlege a vállalat tegnapi tájékoztatása szerint. A cég közzétette első negyedéves előzetes eredményeit, amelyek nem tekinthetők véglegesnek addig, amíg a társaságnál le nem zárul a részvényopciók elkönyvelésével kapcsolatos vizsgálat, amelyet tavaly nyáron önként indított a Novell.

0

E-kereskedelmi megoldás a BEA-tól

2007. március 1. 14:15

Megjelent a BEA Systems új e-kereskedelmi terméke, az AquaLogic Commerce Services, mely elsősorban online áruházakat működtető közepes és nagyvállalatok számára kínál megoldást. Az eszközt különösen jól hasznosíthatják a széles termékskálával és nagy ügyfélkörrel rendelkező, valamint rendszereikkel több beszállító és ügyfél alkalmazásához kapcsolódó vállalkozások -- állítja az Alerant, a BEA-termékek magyarországi disztribútora.

0

Levegőbe vetít az IO2 Technology új megjelenítője

2007. március 1. 13:23

Igen mélyen zsebbe kell nyúlni az IO2 Technology legújabb megjelenítőjéért, a Heliodisplay M3-sorozat két tagjáért, a közel 20 ezer dollár (~3,5-3,7 millió forint) kifizetését követően azonban egy olyan kijelző birtokába juthatunk, mellyel eddig csak a fantasztikus filmekben, például a Star Trek, vagy Star Wars sorozatban találkozhattunk.

0

Speciális tanterem segítheti az infokommunikációs technológiák bevezetését és tesztelését az oktatásban

2007. március 1. 13:13

Speciális tantermet hozott létre a Microsoft Magyarország támogatásával a Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoportja, a projekt célja a ma elérhető legkorszerűbb infokommunikációs technológiák oktatásban való felhasználásának életszerű bemutatása. A tantermet elsősorban a tanárok képzésében és továbbképzésében, valamint az oktatástudományi kutatásokban használják majd.

0

Boltokban a magyar Windows Vista

2007. március 1. 11:53

Mától kapható a Windows Vista és az Office 2007 lokalizált változatai a hazai üzletekben, a termékeket országjáró roadshow keretében népszerűsíti a Microsoft. Az első PC-gyártó, amely előre telepített magyar Vistával forgalmazza gépeit, a székesfehérvári Albacomp, amelynek legtöbb noteszgépe és asztali konfigurációja máris megrendelhető az új operációs rendszerrel.

0

Újabb eszközöket ad az AdWords hirdetők kezébe a Google

2007. március 1. 10:37

A Google AdWords blogján olvasható információk szerint hamarosan újabb eszközöket ad a hirdetői kezébe a keresőóriás, mellyel segíthet kiszűrni a hamis kattintásokat. Az új funkciók egyike, hogy a hirdető IP-cím alapján letilthatja majd azokat az oldalakat -- jellemzően konkurens weboldalakat -- melyeken nem szeretné, hogy hirdetése megjelenjen.

0

Az üzleti intelligencia terén erősít az Oracle

2007. március 1. 08:37

[NYT/HWSW] Küszöbön áll az Oracle és a Hyperion Solutions összeolvadása, bennfenntesek szerint az adatbáziskezelőjéről híres kaliforniai cég 3,1 milliárd dollárért vásárolja fel az üzleti intelligencia szoftverekben jártas Hyperiont. A megállapodást pedig már ma bejelenthetik -- írt a New York Times. A Hyperion az utóbbi idők legnagyobb Oracle-akvizíciója, a cég ennél többet utoljára tavaly februárban fizetett, amikor 5,9 milliárd dollárért bekebelezte a Siebelt.