vállalati it archívum - 2007 február

2007
február

0

Szuperelegáns az ASUS új notebookja

2007. február 28. 16:26

[HWSW[ Az ASUS közleménye szerint a nagyvárosi rohanásban élő felhasználók számára készítette, az U1 sorozat azonban valójában egy ultrahordozható notesz amelynek elsősorban utazáskor vehetjük hasznát. A tajvani cég tervezői mindazonáltal jókora adag sznobizmussal öntötték nyakon a gépet, így került rá zongoralakk-bevonatú fedél, valamint krómdíszítés: mindkettő kifejzetten sérülékeny, nem a legjobb választás ha a gépet valóban sokat hurcoljuk.

0

Morzsát dobott Linuxot követelő ügyfelei elé a Dell

2007. február 28. 14:51

Pár nappal azután hogy Michael Dell visszavette az irányítást az általa alapított PC-gyártónál, a Dell elindított egy közösségi kezdeményezést, amelyben felkérte a meglevő és potenciális ügyfeleit, segítsék ötleteikkel a cég megújulását, mondják el, milyen termékeket látnának szívesen a palettán. A Dell IdeaStorm oldalon a legfelkapottabb ötlet -- eddig 93 ezren kérték --, hogy a Dell forgalmazzon linuxos asztali gépeket és notebookokat.

0

Frissítve: Gyorsabb és fejlettebb lett a HP UNIX - már nincs érv a Tru64 mellett

2007. február 28. 12:26

A HP nemrég bejelentette UNIX operációs rendszerének legújabb, 11i v3 változatát, valamint ezzel egy időben két új itaniumos gépet is: egy belépő kategóriás szervert, valamint egy c-Class blade kiszolgálót is. A v3 teljesítménye és képességei a kétmagos Montecitóval együtt a HP szerint elég meggyőzőek lesznek ahhoz, hogy végre az alphás felhasználók is tömegesen megkezdjék az átállást az Integrity platformra.

0

Telefonelőfizetés nélküli ADSL-t kínál a Pantel

2007. február 28. 09:08

Lapunk információi szerint telefonelőfizetés nélküli ADSL-elérést vezet be kínálatába március 1-től a Pantel. A kizárólag teljes szolgáltatóváltással igénybe vehető -- ennek megfelelően a Pantel lefedettségi területén belül elérhető -- csomagok előfizetése esetén a szolgáltató nem csak a teljes ügyintézést átvállalja, de online megrendelés esetén az első havi díjat is elengedi.

0

Pletykás tőzsde: az AMD-nek befektetőre lenne szüksége?

2007. február 27. 15:17

[Reuters/Forbes] Több mint 6 százalékkal ugrott meg az AMD papírjainak árfolyama tegnap, miután a börzén olyan spekuláció kelt lábra, hogy a vállalat felvásárlás tárgyát képezheti. A szokásos vállalati politikának megfelelően az AMD természetesen nem kívánta kommentálni a pletykákat. A megalapozatlannak tűnő híresztelés alapját elemzők szerint az AMD pénzügyi helyzete szolgáltatja, ugyanakkor többek szerint gyenge pénzteremtő képessége miatt nem vonzó célpont a magántőke-társaságok számára.

0

Elindult az otthoni felhasználókat védő Norton 360 szolgáltatás

2007. február 27. 14:26

Hétfőn elindult a Norton 360, a Symantec előfizetéses biztonsági szolgáltatása, amely lényegében a vállalat otthoni felhasználásra szánt megoldásainak új zászlóshajója. A korábban Genesis kódnéven ismert szoftver számos olyan megoldást vonultat fel, amelyeket a Symantec kínálatából eddig is ismertünk, de számos újjal egészíti ki azokat, illetve az üzleti modell is más. A cél az átlagos, biztonsághoz nem sokat értő otthoni felhasználók elcsábítása, a tét pedig egy évi 15 milliárd dolláros piac -- becsli a Yankee Group.

0

Lassú lenne a Windows Vista kezelőfelülete?

2007. február 27. 12:55

Egy francia elemző szerint a Windows Vista vadonatúj felhasználói felülete, az Aero sebesség tekintetében nagy csalódás, ráadásul kifejezetten hátráltatja a felhasználót a hétköznapi munkavégzésben. Rájöttünk, hogy a hétköznapi tesztek nem vesznek figyelembe számos tényezőt, például a felhasználói felület olyan elemeit, amelyek lelassítják a felhasználót -- mondta Andreas Pfeiffer.

0

Negyedével nőtt a HostLogic bevétele

2007. február 27. 09:23

Sikeres évet zárt 2006-ban a legnagyobb hazai SAP-forgalmazó: a HostLogic Kft. árbevétele 1,25 milliárd forint volt, amely a 2005-ös mutatóval összevetve 25 százalékos növekedést jelent. A vállalat tájékoztatása szerint az adózott eredmény az árbevétel 11 százalékát tette ki, vagyis 137 millió forintra rúgott, ez 2005-höz képest mintegy 37 százalékos emelkedést takar.

0

2008 végére négy Intel chipgyár ontja majd a 45 nanométeres lapkákat

2007. február 27. 09:11

Az Intel tegnap bejelentette hogy mintegy másfél milliárd dollár értékben korszerűsíti a Rio Rancho-i (New Mexico, USA) Fab 11X chipgyárát, ahol ennek köszönhetően 2008 második felében beindulhat a 45 nanométeres csíkszélességű processzorok sorozatgyártása.

0

Tok nélkül is víz alá vihető a Pentax új kompakt digitális fényképezőgépe

2007. február 26. 15:58

[Clubic.com] Nyaraláshoz, vitorlázáshoz, lényegében bármilyen vizisporthoz ideális Pentax legújabb, továbbfejlesztett fényképezőgépe, a 7,1 megapixeles Optio W30. A külön tok nélkül is teljesen vízálló, akár három méteres mélységben is használható digitális fényképezőgép a W20 utódja.

0

Stagnált a mobilelőfizetések száma januárban

2007. február 26. 12:38

Januárban lényegében stagnált, 8 ezerrel 9 millió 958 ezerre csökkent a három magyarországi mobilszolgáltató előfizetőinek száma, áll a Nemzeti Hírközlési Hatóság hétfőn közzétett jelentésében. A 100 főre jutó előfizetések száma egy tizedponttal 98,9-re csökkent.

0

Másfél milliárd dollárba kerül a Microsoftnak a Windowsba épített MP3-támogatás?

2007. február 23. 14:18

A San Diego-i szövetségi bíró ítéletet hozott a Microsoft és az Alcatel-Lucent perében: a redmondi szoftveróriásnak 1,5 milliárd dollárt kell fizetnie utóbbi vállalatnak, mivel jogosulatlanul használta utóbbi MP3 technológiáját Windows termékeiben. A bíró az összeg meghatározásánál azt tartotta szem előtt, hogy 2003 májusa óta eladott windowsos PC-k mennyi kárt okozhattak az Alcatel-Lucent-nek.

0

Megjelent az SQL Server 2005 második szervizcsomagja

2007. február 22. 17:38

[IDG News Service] Megjelent a Microsoft SQL Server 2005 második szervízcsomagja, a Service Pack 2. A kiadás számos újítást, fejlesztést hozott magával, melyek főként az üzleti intelligenciára, jobb együttműködésre más szállítok adatbáziskezelőivel, valamint a teljesítményre és a menedzsmentfunkciókra koncentrálódnak. A technikai fejlesztéseken túlmenően a szoftver licence is változásokat hoz magával a virtualizációval kapcsolatban.

0

Végre visszahívhatók a 21-es körzetszámú Megafone előfizetők

2007. február 22. 13:49

Lassan az amerikai 51-es körzet misztériumával egyenértékű, amit a hazai 21-es telefonkörzet kapcsán tapasztalhatunk; az elmúlt időszakban gyakorlatilag semmi sem történt a hang-a-hálón (VoIP), azaz internettelefon-szolgáltatások kiszolgálására létrehozott 21-es számkörzettel, annak visszahívhatóságával kapcsolatban.

0

Jönnek az akkumulátorként használható újratölthető elemek

2007. február 22. 12:05

A Sanyo Eneloop csak a kezdet volt: a GP is előrukkolt azokkal az akkumulátorokkal, melyeket inkább hívhatunk már újratölthető elemnek. Ahogyan az Eneloopnál, ezeknél a termékeknél is a legfontosabb tulajdonság a tartósság, a feltöltést követően ugyanis a minimális önkisülésnek köszönhetően ezek az elemek még fél év múltán is kapacitásuk 90 százalékával rendelkeznek.

0

Alkalmazottakat elemző szoftverre tett szert az SAP legújabb akvizíciójában

2007. február 21. 18:12

[heise online/CNET News.com] Az alkalmazottak teljesítményének mérését szolgáló szoftverfejlesztőt vásárolt fel a német SAP, mely a világ vezető vállalatirányítási szoftverszállítója. A magánkézben lévő amerikai Pilot Software megvételéről egy hete egyezett meg a szoftveróriás a cég tulajdonosaival, a tranzakciót azonban csak most jelentette be.

0

Stabil, megbízható NTFS-driver jelent meg Linuxhoz

2007. február 21. 16:22

[heise on-line/HWSW] Elérte az 1.0-s verziószámot az NTFS-3G, melynek segítségével Linux-alapú operációs rendszerek is képesek megbízhatóan írni és olvasni a Windows NTFS-partícióit. A fejlesztéseket vezető Szakacsits Szabolcs két hétig tartotta RC1 állapotban a nyílt forráskódú drivert, majd a mai napon éles bevetésre alkalmasnak nyilvánította.

0

Késik az AMD/ATI csúcskategóriás grafikus lapkája, az R600

2007. február 21. 15:42

[Clubic.com] Startégiai okokra hivatkozva tovább, 2007 második negyedévére csúsztatta csúcskategóriás grafikus lapkája, az R600 bemutatását az AMD/ATI. A korábbi információk szerint március végére, legkésőbb április elejére várt DirectX 10-es gyorsító késésének pontos okát ezzel a diplomatikus válasszal indokolta meg a gyártó, noha tűzhöz közel ülő szakértők szerint valószínűleg gyártási okok állhatnak a háttérben.

0

Újabb Wi-Fi-s kompakt fényképezőgép a Nikontól

2007. február 21. 14:39

A Nikon lassan hagyományt teremt: a japán gyártó a Coolpix P1, P2 és az S7c modelleket követően újabb vezeték nélküli hálózati vezérlővel ellátott kompakt digitális fényképezőgépet dobott piacra. Az S50c-ben 802.11b/g szabványnak megfelelő hálózati lapka kapott helyet.

0

Vállalatok már elérhetik a magyar Windows Vistát és Office 2007-et

2007. február 21. 11:57

A Microsoft virtuális boxmeccsen döngölte a földbe -- saját bevallásuk szerint is igen erős lábakon álló -- Windows XP operációs rendszerét és legutóbbi Office irodai programcsomagját. A tegnap megrendezett, HungExpo B pavilonjában tartott nagyszabású termékbemutató rendezvényen 12 menetben ismertették a Windows Vista, illetve az Office 2007 előnyeit, újdonságait az üzleti és szakmai közönséggel.

0

Tripla gyorsítótár, dupla teljesítmény - jön az IBM processzorba ágyazott DRAM-ja

2007. február 20. 18:28

[EE Times.com/eWeek.com] A Power6 mellett az IBM olyan beágyazott DRAM-technológiát is prezentált a múlt héten lezajlott ISSCC-n, mely révén a jövőben minden korábbinál nagyobb gyorsítótárak integrálhatóak a processzorok köré anélkül, hogy az ehhez szükséges szilíciumterületnek nőnie kellene. A vállalat az új eDRAM kereskedelmi alkalmazását a 45 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiára tervezi. Az IBM termékei mellett a közös félvezetőgyártási eljárás következtében az AMD, a Sony és a Toshiba processzoraiban is megjelenhet eDRAM.

0

Érkezik a Samsung pengevékony MP3-lejátszója

2007. február 20. 16:23

A Samsung március végén dobja piacra legújabb, pengevékony MP3-lejátszóját, a januári Consumer Electronics Show-n díjat is nyert, alig 7 mm vékony audiolejátszóját. A K3-mal egyedül is hallgathatók a kedvenc zenék, de a csatlakoztatható hangszóró segítségével meg is oszthatjuk a zenei élményt másokkal.

0

Ingyenesen letölthető a Microsoft Virtual PC 2007 virtualizációs alkalmazás

2007. február 20. 13:43

A Microsoft tegnap ingyenesen letölthetővé tette legújabb virtualizációs szoftvere, a Virtual PC 2007 végleges változatát . Az új verzió legfőbb újdonsága a Windows Vista, valamint az Intel és AMD processzorokba épített hardveres virtualizációs funkciók támogatása és az elsősorban ebből fakadó nagyobb teljesítmény. A Virtual PC 2007 32 és 64 bites változatban egyaránt letölthető, azonban 64 bites processzoron és operációs rendszeren futtatva is csak 32 bites vendég operációs rendszerek futtatására képes.

0

Megjelent az Adobe Photoshop Lightroom képmenedzselő alkalmazás végleges változata

2007. február 20. 10:18

Az Adobe Systems a várakozásnak megfelelően megjelentette az Photoshop Lightroom képkezelő alkalmazása 1.0-ás, végleges változatát, melyet korábban fél millió felhasználó bétatesztelhetett. Az egyelőre 199 dolláros áron megvásárolható szoftvert professzionális fényképészek számára fejlesztik, mely könnyebbé teszi a digitális fényképek tömeges kezelését és bemutatását.

0

Építs memóriakártyákból mobil merevlemezt!

2007. február 20. 09:24

[akihabara news] Megihlette a gyártókat a Gigabyte korábbi terméke, ezúttal már nem normál memóriamodulokból, hanem SecureDigital memóriakártyákból építhetünk saját magunknak olcsó, 2,5 hüvelykes Solid State Disk (SSD) meghajtót. Míg a flash memóriamodulokból épített SSD-merevlemezekért legalább 600 dollárt elkérnek, négy darab 2 gigabájtos SD-kártyáért csupán ennek az összegnek töredékét, körülbelül 80 dollárt kell manapság leszurkolni.

0

Elismerte az univerzális HD DVD és Blu-ray kulcs létezését az AACS adminisztrátora

2007. február 20. 08:56

[heise online/HWSW] Elismerte a napvilágra került univerzális AACS-kulcs valódiságát a rendszer adminisztrátora, az AACS LA (Advanced Access Content System Licensing Administrator). A kulcs segítségével elvileg, és a jelek szerint gyakorlatilag is bármilyen eddig megjelent HD DVD és Blu-ray tartalom kinyerhető a lemezekről, vagyis szabadon másolható, és lejátszható.

0

Drasztikusan visszaesett tavaly a magyar nyomtatópiac - jól szerepelt az OKI

2007. február 19. 15:56

[IDC/OKI] A hazai nyomtatópiac az előzetes várakozásokkal ellentétben tavaly drasztikus csökkenést mutatott -- derül ki az OKI Systems Magyarország által közzétett IDC-adatokból, ami meglepte a szereplőket. Az előzetes adatok alapján a magyar nyomtatópiac 20 százalékkal esett vissza volumenben, szemben a jelentős növekedési előrejelzésekkel.

0

Ingyenes ArchiCAD 10 tervezőszoftver a tanároknak és diákoknak

2007. február 19. 14:04

A Graphisoft oktatási kampánya részeként már a magyar diákok és tanárok számára is ingyenesen elérhetővé vált az ArchiCAD tervezőszoftver legújabb verziója . Az ArchiCAD 10 segítségével a diákok kiteljesíthetik kreativitásukat az építészeti tervezésben, de az építészek következő generációjának munkába állási lehetőségeit is jelentősen növelheti.

0

A Samsung Ultra 12.9 kapta a GSM Association legjobb GSM-készülék díját

2007. február 19. 13:42

Barcelonában a 3GSM Konferencián jelentették be, hogy a Samsung az Ultra Edition 12.9 (SGH-D900) készülékével elnyerte a GSM Association díját a legjobb GSM mobilkészülék kategóriában. Az Ultra Edition 12.9 mint a legvékonyabb slider, azaz szétcsúsztatható mobiltelefon nevezett a versenyen.

0

Elbocsátásokat tervez a SanDisk a csökkenő memóriaárak miatt

2007. február 19. 10:57

[News.com] A csökkenő memóriaárakra és emiatt csökkenő részvényárfolyamára hivatkozva elbocsátásokat jelentett be pénteken a SanDisk. Az itthon elsősorban memóriakártyáiról ismert, de a Sansa audiolejátszókkal is erősen nyomuló gyártó 10 százalékos leépítést tervez, mely hír hatására részvényei értékéből rögtön 5 százalékot vesztett.

0

A Föld szervereinek fogyasztása öt év alatt megduplázódott - 8 milliárd dolláros számla

2007. február 15. 18:36

Elkészült az első átfogó tanulmány arra nézve, hogy a Föld adatközpontjaiban található szerverparkok mennyi energiát emésztenek fel. Az AMD által támogatott munka eredményeit ma hozták nyilvánosságra a LinuxWorldön, New Yorkban: 2005-ben világszerte 7,2 milliárd dollárra volt tehető az áramfogyasztás költsége, miközben öt év alatt megduplázódott az energiafelvétel. Ez alapján tavaly meghaladhatta a 8 milliárdot.

0

USB-csatlakozós monitort mutat be a CeBIT-en a Samsung

2007. február 15. 14:24

[Clubic.com] A Samsung teljesen új, beépített videokártyával rendelkező 19 hüvelykes LCD-monitort mutat be különböző források szerint a márciusi, hannoveri CeBIT-en. A VGA-csatlakozó mellett egy USB-csatlakozó is szerepel majd, mely kivételesen nem a monitor paramétereinek számítógépes állítására szolgál. A Syncmaster 940 UX modell várhatóan középkategóriának megfelelő áron lesz majd kapható.

0

Novell: nagyteljesítményű Windows-virtualizáció Linuxon

2007. február 15. 14:23

A Novell és a Microsoft közötti, sokat vitatott megállapodás alapján a SUSE Linux és a Windows képesek lesznek a jövőben egymást virtuális gépeken futtatni -- közölte a két vállalat a napokban. A Novell és az Intel már be is jelentette azokat a drivereket, melyek segítségével virtualizált Windows futtatható a SUSE Linux Enterprise Server 10 (SLES10) felett, mégpedig megbízhatóan, és nagy teljesítménnyel.

0

Porszem méretű rádiós azonosító lapkát mutatott be a Hitachi

2007. február 15. 12:43

[pinktentacle.com] Japán források szerint lassan szabad szemmel sem látható méretűre zsugorodnak a rádiós azonosító (RFID) lapkák, amit lassan a papíron, csomagoláson lévő porszemnek, piszoknak hiszünk, bizony akár könnyen kiolvasható egyedi azonosítót is rejthet. A Hitachi tegnapelőtt mutatta be legújabb RFID-chipje protopípusát, mely elképesztő méretekkel rendelkezik.

0

Autós SIM-kártya a Vodafone-nál is

2007. február 15. 12:12

Ma indult el a Vodafone új szolgáltatása, az Autóskártya, mely keretében a Vodafone az alapkártya mellé egy autós GSM-modemekben használandó kártyát biztosít. Az Autóskártya szolgáltatás lehetővé teszi az autóba épített telefon és a mobiltelefon összehangolt működését, így megkönnyítheti azok együttes használatát.

0

Állománycserélő hálózatokon már elérhető a magyar nyelvű Vista

2007. február 15. 11:36

Miközben a Microsoft továbbra is csak körülbelüli időpontot közöl a Windows Vista magyar nyelvű változatának megjelenésével kapcsolatban, a jelek szerint az eredetileg megcélzott márciusi időpont közel lehet a valósághoz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a TechNet egyes előfizetői, illetve jóvoltukból gyakorlatilag bárki tegnap óta hozzáférhet a magyar változatot tartalmazó telepítőhöz.

0

Skype-hívások a mobilon a MobiGater GSM-átjáróval

2007. február 15. 10:52

Itthon is bemutatkozott az Eurodesign MobiGater GSM-Skype átjárója, mellyel az ingyenes Skype hívások mobiltelefonról is indíthatók vagy fogadhatók. A MobiGater átjáró ötvözi a Skype ingyenes, vagy nagyon kedvező tarifáit a mobiltelefonok hordozhatóságával, így nem kell többé a számítógép előtt ülve kezelni Skype-hívásainkat, hanem akár egy szupermarketben vásárolva is ingyen beszélhetünk a világ másik felén lévő ismerősünkkel a Skype-t használva.

0

Március végén, április elején érkezhet az ATI top grafikus chipje, az R600

2007. február 14. 16:29

[Digitimes/HWSW] Március végén, vagy április elején érkezik az AMD/ATI új reménysége, az R600 kódnéven fejlesztett grafikus gyorsítóchip -- írja a tűzhöz közel lévő tajvani Digitimes, iparági forrásokra hivatkozva. A tajvani kártyagyártók információi alapján a csúcskategóriás chip 80 nanométeres gyártástechnológiával készül és GDDR4 memóriát kezel, mely jellemzők szerepet játszhattak abban, hogy a vártnál később kerül piacra.

0

Megújul a T-Mobile arculata és szlogenje

2007. február 14. 15:25

Február 15-től új szlogennel, fokozatosan megújuló hirdetésekkel, kiadványokkal és részben változó vizuális azonosítókkal erősíti a T-Mobile a szolgáltató és több mint 4,4 millió ügyfelének kapcsolatát. A 11 országban jelenlévő T-Mobile csoport döntésével összhangban a márka 2004-es magyarországi bevezetése óta ez az első, a felhasználók igényeihez és a kommunikáció újdonságaihoz egyaránt igazodó átfogó változás.

0

Közösen telepít kisebb adatközpontokat az APC és az IBM

2007. február 14. 12:30

Az American Power Conversion (APC) bejelentette, hogy az IBM telephely- és létesítmény-szolgáltatási egysége új globális megoldásához az APC-t választotta technológiai partnernek. Az APC és az IBM közös fejlesztésű, skálázható adatközpont-infrastruktúrájukkal gyorsan telepíthetők előre megtervezett 45, illetve 90 négyzetméter területű adatközpontok.

0

Piacon az InPhase első holografikus adattárolója - 300 gigabájt egy lemezen

2007. február 14. 11:21

[CDFreak] Az InPhase Technologies szállítja első ipari felhasználásra szánt holografikus adattároló készülékét, illetve lemezeit, melyek egyelőre egyszer írhatóak, drágák, de rögtön 300 gigabájtnyi adatot képesek eltárolni egyetlen 1,5 milliméter vékony lemezen. A Tapestry HDS-300R meghajtó 18 ezer dollárba (~ 3,5 millió forintba), egy lemez pedig 180 dollárba (~ 35 ezer forintba) kerül.

0

Kétszeres teljesítményt ígér a radikálisan új Power6 - már idénre

2007. február 13. 18:51

[CNET News.com/Ars Technica/HWSW] A héten megrendezett International Solid State Circuit Conference alkalmával, mely a chiptervezők éves nagytalálkozója, az IBM mérnökei új információkkal szolgáltak a várhatóan az év második felében hozzáférhető Power6 processzorról. A csúcskategóriás szerverchip radikális megoldások révén extrém órajeleken működik, és mainframe-osztályú megbízhatósággal rendelkezik, miközben teljesítménye nagyjából kétszerese a jelenleg szállított Power5+ processzornak.

0

Új mobil grafikus lapka született a PortalPlayer és az NVIDIA házasságából

2007. február 13. 13:57

[Clubic.com] Az ATI/AMD-hez hasonlóan az NVIDIA is bemutatta újdonságait a barcelonai 3GSM Konferencián: a PortalPlayerrel kötött házasságából született meg a GoForce mobil alkalmazás-processzor család legújabb tagja, a GoForce 6100 lapka. A GoForce sorozat több funkcióra kihegyezett tagjait az egyre okosabb telefonokban, tenyérgépekben használják -- ilyen chip teljesít szolgálatot például a Motorola harmadik generációs V3xx készülékében is.

0

Nyolc nemzet próbálja ki a 100 helyett 150 dolláros noteszgépet

2007. február 13. 13:24

[News.com] A nonprofit OLPC (One Laptop Per Child) szervezet által fejlesztett és gyártatott, 100 dollár helyett egyelőre körülbelül 150 dollárba kerülő olcsó noteszgépre hatalmas az érdeklődés: ebben a hónapban nyolc állam hivatalaihoz juttatnak el közel 2500 készüléket előzetes vizsgálatokra. Az olcsó, százdolláros noteszgépre elsősorban a fejlődő országok, például Pakisztán, Brazília és India vetette ki hálóját.

0

Kitűnő évet zárt az F-Secure

2007. február 13. 10:20

Kitűnő évet zárt 2006-ban az F-Secure Corporation, az IT-biztonsági megoldások egyik vezető szállítója 31 százalékkal növelve forgalmát, így a teljes árbevétel 80,7 millió eurót (2005-ben 61,8 millió) ért el, míg az üzemi eredmény 13,7 millió (2005-ben 7,4 millió) euró volt a rendkívüli veszteségleírások nélkül, ami összesen 17 százalékos növekedést eredményezett.

0

Már 2009-ben jöhet a következő generációs Windows

2007. február 12. 18:22

[IDG News Service/HWSW] A Vista megjelenését követően a Microsoft figyelme természetesen egyre inkább a következő Windows felé fordul, hiszen fejlesztési erőforrásai felszabadulnak. A vállalat egyik, a fejlesztésért felelős felsővezetője szerint a következő generációs rendszer megjelenését 2009-re teszik.

0

Félmillió Blu-ray filmet kapnak az európai PlayStation 3 vásárlók is

2007. február 12. 17:08

A Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) bejelentette , hogy ingyenes ajándékot küld annak az első 500 ezer európai PlayStation 3 vásárlónak, aki beregisztrálja magát a PlayStation Network online szolgáltatásba. Az ajándék nem más, mint a Daniel Craig főszereplésével tavaly bemutatott legutolsó James Bond film, a Casino Royale.

0

MySpace, Google Maps és eBay a Vodafone mobiltelefonokon

2007. február 12. 13:12

Új szolgáltatásokat nyújthatnak hamarosan a vodafonosoknak készülékeik: a Vodafone a közelmúltban több megállapodást is bejelentett többek között a MySpace közösségi oldal tulajdonosával, a News Corporationnel, az eBay-jel és a Google-lel. A Google Maps térképszolgáltatás és MySpace oldalunk mellett az eBay teljes aukciós kínálata is elérhető lesz a jövőben közvetlenül, a mobilkészülékekre telepített alkalmazások segítségével.

0

Biztonságosabb és okosabb a Windows Mobile operációs rendszer új verziója

2007. február 12. 12:00

A barcelonai 3GSM Konferencián mutatta be a Windows Mobile operációs rendszer legújabb változatát, a Windows Mobile 6-ot a Microsoft, mely a redmondi óriás szerint biztonságosabban kapcsolódhat a vállalati hálózatokra, okosabb, a PC-s alkalmazásoknak megfelelő beépített szoftvereket tartalmaz majd és akár egyetlen lépésben lehetővé teszi majd az internet megosztását más windowsos berendezések, például Tablet PC-k irányába.

0

Megérkezett Európába az LG legújabb csodatelefonja

2007. február 12. 09:15

Az előzetes bejelentésnek megfelelően a következő napokban hozza forgalomba Európában, azon belül is elsőként az Egyesült Királyságban csokitelefon-szériájának legújabb tagját a koreai LG. A KE970-es modell a cég prémium kategóriás Black Label telefonsorozatának második tagja.

0

Linuxra is fejleszt a Synergon

2007. február 9. 13:59

Stratégiai együttműködésről állapodott meg a nyílt forráskódú technológia támogatására a Novell Magyarország és a Synergon Informatika. A bejelentés értelmében mostantól a Linux a Synergon egyik fontos stratégiai platformjává válik, mint a jövőbeni fejlesztések egyik alapja, és mindehhez stratégiai partnere a Novell és a SUSE Linux Enterprise Linux. A Synergon szerint ügyfelei irányából érezhető az igény a linuxos megoldások iránt, bár konkrét neveket a cég képviselői egyelőre nem említettek.

0

Érintőképernyős modellel bővül a Samsung Ultra mobiltelefon-sorozata

2007. február 9. 11:47

A Samsung a jövő héten megrendezett barcelonai 3GSM Konferencián is bemutatja legújabb Ultra-sorozatú mobilkészülékét, az Ultra Smart F700-at. Az új mobiltelefont a teljes QWERTY billentyűzet és az eddigi leggyorsabb HSDPA-kapcsolat mellett érintőképernyővel látták el.

0

Itthonról is elérhető a Canon fotónyomtató-tesztelő online szolgáltatása

2007. február 9. 10:25

A Canon további négy országra, köztük hazánkra is kiterjesztette Your Print elnevezésű internetes szolgáltatását , amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó az Interneten keresztül ingyenes tesztnyomatot rendeljen kedvenc fotójáról, amely az általa kiválasztott Canon nyomtatóval készült.

0

Meghúzta a PC-eladásokat a Vista megjelenése

2007. február 9. 08:53

Látványos lökést adott a PC-eladásoknak a Windows Vista kiskereskedelmi megjelenése. A Current Analysis piackutató cég legnagyobb kiskereskedelmi áruházaktól származó adatai szerint a premier hetében 173 százalékkal több személyi számítógép talált gazdára az Egyesült Államokban mint egy héttel korábban és 67 százalékkal több mint 2006 azonos hetében.

0

Ingyenes mobil navigációs alkalmazás a Nokiától

2007. február 8. 16:10

Február 10-től lesz letölthető a Nokia smart2go navigációs platformja , amely 150 országra, köztük Magyarországra is kiterjedő térképgyűjteményt és több mint 15 millió helyszín (point of interest) adatait tartalmazza.

0

A video a Cisco növekedésének motorja

2007. február 8. 15:31

[The Wall Street Journal] Remek negyedévet zárt a Cisco Systems, a világ legnagyobb hálózati berendezéseket gyártó vállalata. A cég árbevétele 27, adózott nyeresége 40 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbihoz képest, meghaladva az elemzői várakozásokat. Az eredmények és a kedvező kilátások hatására a vállalat papírjai erősödtek a tegnap reggeli kereskedésben, napközben azonban némileg gyengültek.

0

Megnyitotta és POP3-klienssel szerelte fel a Gmailt a Google

2007. február 8. 12:33

[keresomarketing.blogter.hu/HWSW] Immáron bárki számára elérhető a Google méltán népszerű levelezője, a Gmail , vagyis már meghívó nélkül is létrehozhatók postafiókok. Ezen túlmenően a Google megkezdte a Gmail egy újabb rendkívül hasznos képességének tömeges bevezetését, mellyel más fiókjainkból tölthetjük át a leveleket.

0

Egymillió szélessávú internetkapcsolat Magyarországon

2007. február 8. 12:25

2006-ban a magyarországi szélessávú internethozzáférések száma 53 százalékkal növekedett -- jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). A szervezet legfrissebb gyorsjelentése szerint 2006 decemberében az ADSL-hozzáférések száma több mint 31 ezerrel 613 ezerre, a négy legnagyobb kábeles szolgáltató ügyfeleinek száma pedig 15 ezerrel 293 ezerre emelkedett, azaz a gyorsjelentésben adatot közlő szolgáltatók szélessávú előfizetéseinek száma összesen 906 ezer volt.

0

Victoria Falls: újabb processzorral készültek el a Sun mérnökei

2007. február 8. 11:40

A Sun Microsystems befejezte a Victoria Falls kódevű processzor fejlesztését, a lapka a kétfoglalatos gépekbe szánt UltraSPARC T2-változat, amely 2008 elején jelenik meg a piacon. Egy elemzői tájékoztatón a Sun már be is mutatta az első 1U kivitelű szervert, amelyben a Texas Instruments chipgyárából alig pár napja megérkezett Victoria Falls chipek működtek teljes sebességgel.

0

Duplájára nőtt az EDS nyeresége

2007. február 8. 10:31

Közel kétszeresére nőtt a világ második legnagyobb informatikai szolgáltatójának, az Electronic Data Systemsnek (EDS) a negyedik negyedéves nyeresége, három hónap alatt a vállalat 7,6 milliárd dollár értékű szolgáltatási megállapodást kötött, ami éves szinten 43 százalékos növekedést jelent. A nagyobb új ügyfelek között köszönthette az EDS a Vodafone-t, illetve a brit védelmi minisztériumot.

0

Csökkentheti gyártástechnológiai lépéshátrányát az AMD - úton a 45 nanométer

2007. február 7. 17:34

[Reuters/HWSW] Tesztchipeket gyártott le 45 nanométeres csíkszélességű félvezető-eljárással az AMD, a világ második számú processzorgyártója. A vállalat várakozásai szerint jó úton haladnak afelé, hogy 2008 második negyedévében megkezdjék az első kereskedelmi termékek gyártását. A vállalat processzorainak többsége jelenleg 90 nanométeres eljárással készül, míg a 65 nanométeres termelés felfutóban van.

0

Energiahatékonyabb Opteronokat és drasztikus árcsökkentést prezentált az AMD

2007. február 7. 12:46

[HWSW/DigiTimes] Új Opteronokat mutatott be az AMD, valamint drasztikus árcsökkentéseket hajtott végre gyakorlatilag teljes szerverportfóliójában, új, gyorsabb csúcsváltozat azonban egyelőre nem érkezett. A Socket940 és Socket F variánsokat egyaránt érintő, számos esetben 20-30 százalékos árcsökkentés gyorsabb modellek hiányában az Intel felől fokozódó nyomást sejtetnek. Iparági jelentések alapján a disztribúciós csatornákban az árak már nyomás alá kerültek az elmúlt negyedévek során, így ez a lépés a kialakult helyzet tükröződésének tekinthető.

0

Magyarul is elérhető már a Vistát támogató NOD32 antivírus alkalmazás

2007. február 7. 09:50

Megjelent a 2.7-es verziószámú, Windows Vistát is támogató NOD32 antivírus szoftver magyar nyelvű verziója. Az angol nyelven tavaly novemberben bemutatott változat teljeskörűen támogatja a Microsoft 32 és 64 bites operációs rendszereit, a Vista mindkét változatát is beleértve. A fejlettebb rootkit védelmet is bemutató 2.7-es verzió a jelenlegi felhasználók számára teljesen ingyenesen érhető el.

0

Már félig leeresztette a rolót a Transmeta - sic transit gloria mundi

2007. február 6. 16:31

A PC-ipar egykori nagyreményű üdvöskéje, a Transmeta tegnap közölte, hogy további racionalizációt hajt végre a szervezet működésében, hogy méginkább szellemi tőkéjének fejlesztésére és licencelésére tudjon összpontosítani. Ennek keretein belül a vállalat munkaerejének 39 százalékától szabadul meg, továbbá bezárja tajvani és japán képviseleteit, és további leépítéseket eszközöl a közeljövőben. A vállalat papírjai az egyébként is nyomott árfolyamról több mint 11 százalékot estek a bejelentést követően, részvényenként 1 dollár alá süllyedve -- a tőzsdei jegyzés negyvened részén.

0

Peren kívül kiegyezett egymással az Apple és az Apple

2007. február 6. 14:12

[VS] Végleg pont kerülhetett egy hosszú idők óta húzódó, tavaly elméletileg lezárt, gyakorlatilag azonban továbbra is folytatódó peres ügyre: kiegyezett egymással az Apple logó és márkanév használatáról az amerikai Apple Inc. és az Apple Corps Ltd. Az új megállapodásuk értelmében az összes névvel kapcsolatos jog az Apple Inc-re száll át, az Apple Corps pedig licencelheti saját nevét az amerikai vállalattól.

0

Optikai képstabilizátor és nagy érzékenység a Samsung új kompakt fényképezőgépében

2007. február 5. 15:57

[Clubic.com] Újabb kompakt digitális fényképezőgéppel bővült a Samsung New Vision, azaz NV-sorozata: az NV11 az NV10 továbbfejlesztett változata. A 10 megapixeles érzékelővel felszerelt készüléket nagyobb optikai zoomra képes objektívvel, hajszálnyival nagyobb képátlójú LCD-kijelzővel és magasabb ISO érzékenységet biztosító képfeldolgozó áramkörrel látták el.

0

A Quanta szerint a Vista megjelenése húzza a noteszgépek forgalmát

2007. február 5. 15:21

Januárban története során először gyártott több mint kétmillió noteszgépet a világ legnagyobb szerződéses notebookgyártója, a tajvani Quanta, amely a világ legismertebb PC-gyártóinak -- pl. HP, Dell, Apple -- beszállítója. A cég vélekedése szerint a noteszek iránti kereslet felfutását a Windows Vista megjelenése is erősítette.

0

Wi-Fi-t, Bluetooth-t és RDS-es FM-rádiót a digitális fényképezőgépekbe?

2007. február 5. 15:18

[Clubic.com] Miközben egyre több gyártó kínálja a még el sem fogadott, 802.11n szabványtervezetnek megfelelő, következő generációs hálózati termékeit, a gyártók nem csak gyorsabbá, hanem egyre kisebbé és energiatakarékosabbá is teszik kommunikációs lapkáikat. Ezek az egyre olcsóbb és kisebb lapkák a vezeték nélküli kapcsolódási lehetőségek robbanásszerű alkalmazásához, terjedéséhez vezethetnek.

0

Újra informatikai cég a Williams F1-istálló szponzora

2007. február 5. 14:15

A HP-val kötött szponzorációs megállapodás 2005-ös megszűnését követően idén újból egy informatikai vállalat kék-fehér emblémáját láthajuk kiemelt helyen a Williams versenyistálló autóin: a 2007-es szezonnak a Lenovo támogatásával vág neki a csapat.

0

Elkészült a P.A. Semi energiatakarékos Power processzora

2007. február 5. 09:31

Elkészültek a P.A. Semi alacsony fogyasztású PWRficient processzorának első mintapéldányai, amelyeket már tesztelnek a vállalat partnerei. A két éve alapított kaliforniai vállalat az IBM-től licenceli a Power architektúrát.

0

Új vállalatirányítási szoftverek tömkelege az Oracle-től

2007. február 2. 14:21

Applications Unlimited rendezvénysorozatán öt termékcsaládjának új verzióját jelentette az Oracle. Az Oracle E-Business Suite R12, a JD Edwards EnterpriseOne 8.12, a JD Edwards World A9.1, a Siebel CRM 8.0, valamint a PeopleSoft Enterprise R9.0 egyidejű kiadása jelentős esemény mind a vállalat, mind az ügyfelek életében.

0

Behozza lemaradását a Blu-ray a HD DVD-vel szemben

2007. február 2. 12:54

[Clubic.com] A Nielsen VideoScan adatai szerint viszonylag rövid idő alatt behozhatja lemaradását a HD DVD-nél jóval később piacra lépett Blu-ray lemezformátum. A jelek szerint a PlayStation 3 konzol megjelenése alaposan megdobta a lemezek forgalmát, mely kitűnő hír a kiadók számára.

0

Bővíti komáromi gyárát a Nokia

2007. február 2. 12:15

Bővíti komáromi mobiltelefon-gyárát a Nokia, a helyszínt már kiválasztották, az építkezés hamarosan elindul. A befektetés értéke eléri a 10 millió eurót, azaz a 2,5 milliárd forintot.

0

Felsőkategóriás munkaállomásokba kínálja első hibrid merevlemezét a DNF

2007. február 2. 10:27

A nagy teljesítményű adattárolási megoldásokat fejlesztő Dynamic Network Factory (DNF) közölte, hogy szállítja első hibrid merevlemezét, mely ötvözi a tisztán memóriákból épített és a hagyományos tányérokkal operáló adattárolók előnyeit. Az új, SATA felületű merevlemez a vállalat szerint akár húszszoros teljesítményt is nyújthat egy 15 ezres fordulatszámú, SCSI merevlemezhez képest.

0

Ma jelenik meg az Office számára OpenDocument-kompatibilitást biztosító plugin

2007. február 2. 09:28

A mai napon jelenik meg a Microsoft Office Open XML és OpenDocument Format (ODF) fájlformátumok közötti konverziót elvégző nyílt forrású szoftver , amelynek elkészítését a Microsoft is támogatta. Az Open XML Translator a Wordbe (XP, 2003, 2007) beépülve lehetővé teszi a szoftver felhasználói számára hogy OpenDocument formátumú szöveges állományokat nyissanak meg, illetve saját dokumentumaikat ODF formátumban is elmenthessék.

0

Fél óra alatt feltölthető a Boston-Power új noteszgép-akkumulátora

2007. február 2. 09:25

A kaliforniai DEMO rendezvényen is bemutatkozott a Boston-Power új akkumulátorcsaládja, a Sonata. A következő generációs akkumulátor iránt komoly érdeklődést mutat a Hewlett-Packard, de ez nem is csoda, hiszen az új lítiumionos megoldás különleges képességekkel bír.

0

Továbbra is gyenge a Lenovo teljesítménye, a menedzsment időt kér

2007. február 2. 08:42

[Reuters/Bloomberg] Úgy tűnik, szervezeti hatékonyságát végre rendbehozta, az Ázsián kívüli piacokon azonban továbbra sem hozza az elvárható eredményeket a Lenovo. Az IBM veszteséges PC-gyártó részlegét két éve felvásárló kínai cég éves összehasonlításban 23 százalékkal emelkedő profitról számolt be, észak-amerikai szállításai azonban részesedésével együtt csökkentek.

0

Online szólásszabadság: precedensértékű perben vesztett 700 ezer dollárt az Apple

2007. február 1. 17:08

Hétszázezer dolláros kártérítést fizet az Apple két weboldalnak, amelyek még 2004-ben információkat szivárogtattak ki a vállalat Asteroid kódnevű termékéről. Az almás cég egyből be is perelte az AppleInsider és az OGradys PowerPage munkatársait, azt követelve, hogy azok nevezzék meg forrásaikat. A cég első fokon nyert, másodfokon aztán vesztett.

0

Több mint 22 ezer gépén vezet be SUSE Linuxot a PSA Peugeot Citroen

2007. február 1. 14:43

Egycsapásra Európa egyik legnagyobb SUSE-felhasználójává válik a Peugeot és Citroen autóiról ismert PSA konszern, amely 20 ezer asztali gépén cseréli le a Windowst SUSE Linux Enterprise Desktopra és 2500 szerverén vezeti be a Novell SUSE Linux Enterprise Servert.

0

Integrált információbiztonsági és archiválási csomag a Symantectől

2007. február 1. 12:43

Megjelent a Symantec Information Foundation 2007, amely egy olyan integrált információbiztonsági és archiválási csomag, amely lehetővé teszi a tartalmi ellenőrzések következetes betartását a vállalati hálózatokon az e-mail gateway biztonságtól az archiválásig. Emellett elérhető a Symantec Information Foundation Mail Security 6.0 for Exchange bétaverziója is.

0

Akár egy képpel is megbéníthatók a Windows Mobile-os okostelefonok

2007. február 1. 12:23

[News.com] Súlyos biztonsági réseket, hibákat talált a Windows Mobile operációs rendszerben a Trend Micro, melyekkel teljesen megbénítható egy windowsos okostelefon, vagy tenyérgép működése. Az egyik hiba egy megfelelően formázott weboldallal is előhozható, míg a másik egy adott JPEG kép megtekintésével aktiválható.

0

Erős évet zárt a Montana Csoport

2007. február 1. 12:03

Közzétette 2006-os pénzügyi mutatóit a Montana Csoport, amely 40 százalékos bevételnövekedést és kétszeresére emelkedő nyereséget ért el tavaly. Vadász Pál elnök-vezérigazgató büszkén jelentette be, hogy a Montana teljesítménye 1999 óta nem volt ilyen erős, a cégcsoport tavalyi árbevétele elérte a 4,1 milliárd forintot, eredménye pedig a 100 millió forintot.

0

Elhagyja a Microsoftot Bryan Lee, a szórakoztatásért felelős részleg alelnöke

2007. február 1. 10:28

[News.com] Elhagyja a Microsoftot Bryan Lee, a szórakoztatásért, valamint mobil eszközökért felelős részleg alelnöke, aki nem csak a redmondi óriás Zune zenelejátszójának piacra lépésén őrködött, de kulcsfigurája volt az Xbox konzollal kapcsolatos pénzügyeknek is. Nevét legutóbb a Microsoft Xbox 360 IP-televíziós bejelentésekor kapta fel a média. Teendőit J. Allard, az Xbox mindenható ura veszi egyelőre át.