Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 18. 10:33

Jövőre érkezik az AMD új mobil processzora és platformja

2008 közepén egy kétmagos, kifejezetten noteszgépekbe szánt energiatakarékos processzorral jelentkezik az AMD, amelynek a kódneve Griffin. A Griffin processzorhoz egy új platform, a Puma is érkezik, amely természetesen egy ATI által fejlesztett, integrált grafikus magra épül. A Puma -- más néven RS780M -- platformra épített noteszgépek az AMD ígérete szerint a jövő é.

[HWSW] 2008 közepén egy kétmagos, kifejezetten noteszgépekbe szánt energiatakarékos processzorral jelentkezik az AMD, amelynek a kódneve Griffin. A Griffin processzorhoz egy új platform, a Puma is érkezik, amely természetesen egy ATI által fejlesztett, integrált grafikus magra épül. A Puma -- más néven RS780M -- platformra épített noteszgépek az AMD ígérete szerint a jövő é.

Nélkülözhetetlen

Ma már közhely, hogy a vállalati és az otthoni piac is a noteszgépek felé fordul, 2006-ban az asztali gépek globális volumene mindössze 2 százalékkal bővült, miközben a noteszgépekből 26,3 százalékkal több fogyott mint 2005-ben. Az AMD számára tehát létfontosságú hogy megerősítse jelenlétét a notebookok szegmensében, ahol piaci részesedése volumen alapján mindössze 15 százalék a JP Morgan adatai szerint. A Centrino 2003-as piacra dobásával az Intel gyakorlatilag állva hagyta az AMD-t, amely láthatóan nem ismerte fel időben a noteszgépekben rejlő potenciált. A cég mobil kínálata ma összehasonlíthatatlanul gyengébb az Intelével szemben mind a műszaki jellemzőket, mind pedig a termékportfolió gazdagságát tekintve.

Ezen hivatott változtatni a Griffin, ami a vállalat történetének első olyan processzora lesz, amelyet kifejezetten noteszgépekbe terveztek -- állítja Maurice Steinman, AMD Fellow. Az AMD jelenlegi kínálatában szereplő mobil chipek felépítésüket tekintve lényegében megegyeznek a szerverekbe szánt lapkákkal, miközben nyilvánvaló, hogy a két szegmens igényei mennyire eltérőek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez az Intel esetében is ugyanígy van, azonban az Intelnél az asztali és szerverchipek a mobil designból "nőttek ki", míg az AMD-nél a helyzet fordított, a mobil processzorok alapja egy szerverekhez tervezett architektúra.

A Griffin processzor

Bár az AMD szerint a Griffin merőben újszerű, a chip lényegében nem más, mint két 65 nanométeres Turion mag 1 megabájt L2 gyorsítótárral, amelyekhez egy vadonatúj, kifejezetten energiatakarékos northbridge-et integráltak. A HyperTransport 3.0 szabványú, vagyis 2,6 GHz-es órajelű integált northbridge képes lecsökkenteni a használt sínek számát, ezzel energiát takarítva meg. Az integrált DDR2 memóriavezérlő agresszív pre-fetch logikát kapott és a noteszgépek tipikus memóriakonfigurációira optimalizálták -- ez vélhetően azt jelenti hogy kettőnél több memóriamodult egyáltalán nem is támogat.

A Griffin fontos újdonsága, hogy a két processzormag és a memóriavezérlő is saját energiatakarékos logikával bír, vagyis egymástól függetlenül tudják csökkenteni az órajelüket és a feszültségüket, a processzormagok pedig akár az eredeti órajelük nyolcadára is le tudnak lassulni, ha annyira kevés a dolguk. Összehasonlításképp: a jelenleg forgalomban levő AMD mobil processzorok minimális órajele energiatakarékos állapotban 800 MHz függetlenül a chip nominális órajelétől. A chipben agresszív órajelkapuzást alkalmaz az AMD, vagyis egyes részei teljesen kikapcsolhatók, akár a teljes magok is.

A Puma platform

A Puma kódnevű mobil platform valójában a 780G nevű asztali chipkészlet mobil változata, amely RS780M néven lesz elérhető. A hírek szerint az RS780M-ben egy DirectX 10-es grafikus gyorsító kap majd helyet, amely a héten bejelentett Radeon HD 2900-nak a leszármazottja. Az integrált videovezérlőről egyelőre csak annyit tudni, hogy DVI, HDMI és DiplayPort megjelenítőket egyaránt támogat és hogy hardveres támogatást nyújt a nagyfelbontású (HD) videók lejátszásáházoz, tehermentesítve ezzel a CPU-t.

Az RS780M érdekessége a PowerXPress technológia, amely lehetővé teszi a chipsetbe integrált grafikus vezérlővel és diszkrét grafikus processzorral egyaránt szerelt noteszgépek számára, hogy újraindítás nélkül váltsanak a grafikus vezérlők között. Ez azt jelenti, hogy amikor a felhasználó akkus üzemben dolgozik, a kevesebbet fogyasztó integrált vezérlő aktív, ha a gép azonban hálózatból kapja az áramot, a feladatokat a nagyobb teljesítményű diszkrét vezérlő veheti át. Jelenleg is vannak olyan noteszek, amelyek két grafikus vezérlőt tartalmaznak, azonban a köztük való váltáshoz újra kell indítani a rendszert.

Az RS780M tartalmazni fog az Intel Robsonhoz (Turbo Memory) hasonló, flash memória-alapú megoldást a Windows Vista gyorsításához, az AMD megoldását HyperFlashnek keresztelte el. A Puma platform southbridge-e az AMD SB700 lesz, amely akár 14 USB és 6 SATA eszközt is támogat, emellett természetesen PCI- és PATA-vezérlővel is rendelkezik.

Mire lesz elég?

Bár a Griffin és a Puma első látásra ígéretesnek tűnnek, nem tudni mennyire lesznek sikeresek abban a piaci környezetben, amibe érkeznek. A 65 nanométeres csíkszélességű processzor és a hozzá társuló platform specifikációt tekintve az Intel jelenlegi kínálatával vethetők össze -- viszont piacra csak jövőre érkeznek. 2008 közepén az Intel azonban már a Santa Rosa platform felfrissített változatával, a Montevinával jelentkezik, amelyhez már 45 nanométeres csíkszélességű processzorok és valószínűleg a DDR2-nél még takarékosabb DDR3 memóriák tartoznak majd. Ezzel a kínálattal kell szembeszállnia a Griffinnek és a Pumának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról