:

Szerző: Bizó Dániel

2007. május 10. 16:37

Pénzmosással és bennfentes kereskedelemmel vádolják a BenQ vezetőit

[The Wall Street Journal/HWSW] Bennfentes kereskedelem és pénzmosás vádjával számos magas rangú BenQ vezetőt helyeztek vád alá a tajvani hatóságok. Az eseményeknek köze lehet a Siemens korábbi mobilrészlegének nehéz helyzetbe kerüléséhez, mely az egész vállalatot megrengette pénzügyileg. A cég tagad.

[The Wall Street Journal/HWSW] Bennfentes kereskedelem és pénzmosás vádjával számos magas rangú BenQ vezetőt helyeztek vád alá a tajvani hatóságok. Az eseményeknek köze lehet a Siemens korábbi mobilrészlegének nehéz helyzetbe kerüléséhez, mely az egész vállalatot megrengette pénzügyileg. A cég tagad.

A tajvani ügyészség öt BenQ felsővezetőt helyezett vád alá, köztük az elektronikai vállalat igazgatánácsának elnökét és pénzügyi elnök-vezérigazgatóját is. A Wall Street Journal riportere szerint az eset egy jogi eljárássorozat része, mely a szigetország magas rangú politikai és vállalati köreit érinti. A vád a BenQ vezetőivel szemben nem kevesebb, mint pénzmosás és bennfentes kereskedelem. A vállalat hivatalos közleményben tagadta, hogy vezetői bármi törvénytelent követtek volna el.

Az ügyészi hivatal vádja szerint a BenQ 2006 elején részvényeket adott el, melyek eredetileg az alkalmazottak juttatásának szántak, és az ebből származó bevételt egy maláj cégnek adta át. A maláj cég ezt követően visszahozta a pénzt Tajvanra, hogy BenQ és más cégek részvényeiből vásároljon. Az ügyészség szerint a tranzakciók kimerítik a pénzmosás és bennfentes kereskedelem tételét. A szóvivő azt is megjegyezte, hogy a Creo vagy a részvényekből származó pénzek nem szerepeltek a mérlegben.

A BenQ állítja, hogy a tranzakciókra azért volt szükség, hogy a külföldi alkalmazottaknak is tudjanak részvényjuttatásokat kínálni, akik nem rendelkezhetnek számlával Tajvanon. A vállalat elfogadhatatlannak titulálta a vádakat. Az ügyészség azt is állítja, hogy a felsővezetők a bajba került volt Siemens Mobile leány (BenQ Mobile) veszteségeivel kapcsolatban szerzett információkat bennfentes kereskedelemre is felhasználták.

A tajvaniak 2005-ben vették át a Siemens mobiltelefonos részlegét, amiért 415 millió euró támogatás is ütötte a markukat a Siemens részéről. Az ambíciózus felvásárlással duplájára, 10 százalékra akarták növelni globális részesedésüket, ez azonban teljes kudarcba fulladt: a BenQ mobilpiaci részesedése csökkent. A hatalmas, finanszírozhatatlan veszteségek láttán a tajvaniak hamar bedobták a törölközőt, és nem pumpáltak több pénzt a BenQ Mobile-ba, mely csődbe zuhant és pénzügyileg is megrengette a céget. Az ügyészség szerint a vezetők visszaélve informált helyzetükkel adtak túl részvényeiken. A BenQ szerint nyilvánvalóak voltak a problémák, és azok mélysége a piac előtt is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.